Canon lanceert de Speedlite EL-1 – voor betrouwbare en professionele resultaten

Amstelveen, 14 oktober 2020 – Canon Europe maakt vandaag de introductie bekend van de Speedlite EL-1, een krachtige flitser die dankzij het robuuste en weerbestendige ontwerp telkens opnieuw betrouwbare resultaten levert, zelfs onder extreme omstandigheden. Met opties voor een lichtintensiteit van maximaal 1/8192 biedt de Speedlite EL-1 fotografen meer controle en precisie als het gaat om de belichting, zodat elke opname de gewenste uitstraling krijgt. Met snelle recycle-tijden van 0,1 tot 0,9ᶦ seconde en gevoed door de nieuw ontworpen, zeer krachtige Canon LP-EL-accu kunnen professionals sneller en langer fotograferen. In combinatie met Canon’s meest recente professionele spiegelreflex- en systeemcamera’s – respectievelijk de EOS-1D Mark III en EOS R5 – die worden geroemd om hun snelheid en beeldkwaliteit, stelt de Speedlite EL-1 fotojournalisten, sport-, natuur- en bruidsfotografen in staat om bijzondere momenten vast te leggen. De Speedlite EL-1 is de eerste Speedlite-flitser met een ‘rode ring’ – Canon’s kenmerk van ‘L-serie’-beeldkwaliteit – om prestaties op een professioneel niveau aan te geven.

Krachtige prestaties


De Speedlite EL-1 produceert een consistent krachtige flits die ervoor zorgt dat fotografen elk moment kunnen vastleggen, ongeacht het scenario. Met de krachtig lichtintensiteit en het grote bereik heeft de Speedlite EL-1 een concurrerend richtgetal van GN60 en worden zelfs onderwerpen op afstand goed belicht. Deze Speedlite biedt de hoogste continue flitscapaciteit van alle Canon Speedlite-flitsers en kan zonder oververhitting tijdens reeksopnamen tot 1702 keer continu flitsen met maximaal vermogen. De korte recycleduur van 0,1 tot 0,9 seconde1 maakt deze flitser perfect voor het fotograferen van de actie op de rode loper.


In situaties waar fotografen gedurende langere tijd continu fotograferen, is het van groot belang dat ze vertrouwen hebben in hun uitrusting. Dankzij de accuniveau-indicator op de Canon LP-EL-accu hebben fotografen niet langer ‘accu-angst’. De lithium-ion accu staat synoniem voor vermogen en betrouwbaarheid, waardoor fotografen met vol vermogen ongeveer 335 keer kunnen flitsen. Door gebruik te maken van een actief koelsysteem met een interne ventilator garandeert de Speedlite EL-1 consistente flitsprestaties gedurende langere opnamesessies – ideaal voor lange dagen waarop gebeurtenissen zoals bruiloften worden gefotografeerd. In de CSP-modus (Continuous Shooting Priority) wordt de flitsintensiteit automatisch met één stop verlaagd en wordt de ISO-snelheid in plaats daarvan met één stop verhoogd om de accu nog meer te sparen, de opnameduur te verlengen en de recycletijd te verkorten.


Verbeterde flexibiliteit en controle


De Speedlite EL-1 is een veelzijdige flitser die meer keuzevrijheid en meer controle biedt, zodat fotografen de gewenste uitstraling kunnen realiseren. De Speedlite EL-1 is de eerste Canon-Speedlite met tweekleurige LED-modelleringslampen, zodat fotografen kunnen zien waar en hoe het licht van de flitser op hun onderwerp valt en eventueel aanpassingen kunnen doen aan de kleurtemperatuur en helderheid. Met de nieuwe optie voor een laag flitsvermogen tot 1/8192 kunnen fotografen de flitsintensiteit in 14 stappen regelen, bijvoorbeeld bij macrofotografie waar slechts een geringe hoeveelheid licht nodig is of bij het vastleggen van portretten en het in evenwicht brengen van de belichting met nachtelijke sterrenhemel. Voor gebruik in een studio-omgeving is de Speedlite EL-1 aan te sluiten op maximaal 15 andere flitsers. De wireless signaaloverdracht opent een aantal creatieve opties, waaronder nu ook tweede gordijnsynchronisatie voor meer artistieke expressie, zoals achtergrondverlichting. Met de FE-geheugenfunctie voor flitsbelichting kan de Speedlite EL-1 de meest recente E-TTL-flitsinstelling opslaan, zodat de fotograaf kan overschakelen naar de Handmatig-modus en zo nodig kleine aanpassingen kan doorvoeren rond die instellingen om snel en eenvoudig met een consistente belichtingsconfiguratie te werken.


Betrouwbaar en duurzaam


De Speedlite EL-1 heeft een ontwerp dat deze flitser bestand maakt tegen uitdagende weersomstandigheden, zoals zware regenval, en heeft een soortgelijke weerbestendige afdichting als de camera’s uit de Canon EOS-1D X-serie. Door gebruik te maken van hetzelfde elektronische contactmechanisme als de populaire Speedlite 600EX II-RT, biedt ook deze flitser het dubbele voordeel van een vegende flitsschoen. De veegfunctie zorgt voor weerstand tegen stof en garandeert een tweeweg-communicatiesysteem voor back-upcommunicatie tussen de camera en de flitser, waardoor verkeerde activering wordt voorkomen. De nieuwe xenonbuis staat garant voor een langere duurzaamheid, hogere nauwkeurigheid en consistentie, waardoor flitsen met geringe lichtintensiteit mogelijk is.


Intuïtief ontwerp, eenvoudige bediening


De Speedlite EL-1 is ontworpen om de prestaties van topmodellen onder de camera’s als de EOS-1D X Mark III en EOS R53 te evenaren. Deze flitser heeft een nieuwe gebruiksvriendelijke interface en joystick, zodat fotografen moeiteloos door het menu kunnen navigeren en instellingen snel kunnen wijzigen. Het lcd-scherm is verbeterd en heeft nu witte achtergrondverlichting en witte tekst op een zwarte achtergrond, zodat instellingen goed zichtbaar zijn, zelfs bij weinig omgevingslicht. Ook het bereik voor indirect flitsen is vergroot – de flitskop kan nu 120 graden worden gekanteld. De flitser kan naar achteren worden gericht, waardoor indirect flitsen eenvoudiger is en het licht zachter wordt. Met de meegeleverde adapter voor indirect flitsen en de twee kleurenfilters is dit de perfecte kit voor portretfotografen. De nieuwe Canon LP-EL-accu is speciaal ontworpen om snel de hoge stromen te leveren die de Speedlite EL-1 opladen en uitzonderlijke prestaties mogelijk maken. De accu kan worden opgeladen met dezelfde LC-E6/LC-E6E-lader die ook wordt gebruikt bij veel van de huidige Canon-camera’s.


Prijzen en beschikbaarheid


De Speedlite EL-1 is vanaf begin februari verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €1.199,99. De nieuwe Canon LP-EL-accu is eveneens vanaf begin februari verkrijgbaar, voor een verkoopadviesprijs van €139,99. Ga voor meer informatie over de Speedlite EL-1 en Canon LP-EL-accu naar: www.canon.nl.


Speedlite EL-1 – de belangrijkste kenmerken:


  • Korte recycletijd van circa 0,1 – 0,9 sec1
  • Weerbestendig ontwerp
  • Meerdere vermogensopties tot een lichtintensiteit van slechts 1/8192
  • Krachtige accu voor 335 opnamen met maximale lichtintensiteit
  • Richtgetal van 60

i 1/8192 tot 1/1 benodigde laadtijd voor activering.
ii Bij 23° Celcius met ingeschakelde ventilator en voor bereiken van de Level 1 flitsbegrenzing. Zonder aangesloten flitsadapters (reeksen tot 160 flitsen bij vol vermogen met flitser ingezoomd van 150-200mm).
iii Wellicht is voor de camera’s een firmware-update nodig.