Visa pour l’Image 2020 goes digital - Canon ondersteunt de next generation storytellers

Amstelveen, 28 augustus 2020 – Canon Europe zal dit jaar voor de 31ste keer samenwerken met Visa pour l’Image, een van ’s werelds grootste festivals voor fotojournalistiek, tijdens de Pro Week van 29 augustus tot 5 september 2020. Deze decennialange samenwerking onderstreept Canon’s betrokkenheid bij fotojournalistiek, van studenten die het vak leren tot professionals die de grenzen van het vakgebied verleggen. Opnieuw viert Canon deze samenwerking met boeiende initiatieven: van de Canon Female Photojournalist Grant en de inaugurele Canon Video Grant tot Canon’s Student Development Programme. Dit jaar zullen sommige exposities zoals gebruikelijk in Perpignan, Frankrijk, plaatsvinden, terwijl andere activiteiten, waaronder lezingen, awards uitreikingen, portfolioreviews, screenings en presentaties, virtueel worden gehouden vanwege social distancing.

De toekomst van visual storytelling


2020 is het jaar van de vierde editie van het Canon Student Development Programme – een programma speciaal voor diegenen die een carrière willen opbouwen in de wereld van fotografie en fotojournalistiek. Dit programma loopt van 1 – 5 september en vindt voor het eerst digitaal plaats. Canon zal meer dan 220 fotografiestudenten verwelkomen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika voor een intensief lesprogramma. Dit initiatief is bedoeld om vaardigheden te verbeteren en de carrière van de studenten te versnellen door hen via webinars en portfoliorecensies te laten kennismaken met een aantal van de beste professionals in de fotowereld. Dit jaar zullen er 24 professionele fotografen zijn, waaronder Canon-ambassadeurs zoals Muhammed Muheisen, Aïda Muluneh en Magnus Wennman en fotoredacteuren, die portfolio’s van studenten reviewen. Tot de deelnemende fotoredacteuren en curatoren behoren Sarah Leen, Kathy Ryan, Monica Allende, Nicolas Jimenez, Olivier Laurent, Whitney Richardson, Lekgetho Makola, Ekow Eshun en Bonnie Briant. De deelnemende studenten zullen tevens beeldmateriaal selecteren uit hun portfolio voor opname in een boek dat later dit jaar in een exclusieve oplage zal verschijnen.


Inspirerende toekomst


Vanaf 1 september zal in het kader van het Canon Student Development Programme een reeks inspirerende lezingen – die digitaal plaatsvinden – worden gehouden door wereldberoemde professionals. De eerste lezing wordt gegeven door voormalig Guggenheim Fellow, Jason Eskenazi, en heeft als onderwerp 'Revisiting the Americans'. Tot de andere sprekers behoren de oprichter van Visa pour l'Image, Jean-François Leroy, Gaia Tripoli van The New York Times, de legendarische fotograaf Sebastião Salgado en een van de meest invloedrijke muziek- en portretfotografen ter wereld en filmregisseur – Anton Corbijn. Een paneldiscussie brengt alle toonaangevende stemmen bij elkaar om samen de uitdagingen aan te pakken waarmee minderheidsfotografen en -journalisten worden geconfronteerd, waarbij de prioriteiten worden onderstreept voor positieve veranderingen en duurzame initiatieven om talent aan te moedigen, te koesteren en te blijven ondersteunen.De Female Photojournalist Grant


Dit jaar is de 20ste editie van de Female Photojournalist Grant, gepresenteerd door Canon en Visa pour l’Image, die een vrouwelijke fotograaf erkent voor haar bijdrage aan de fotojournalistiek. Dit jaar ontvangt de Turkse fotografe Sabiha Çimen de beurs van € 8.000 als erkenning voor haar project Hafiz: Guardians of the Qur'an. Het project schenkt aandacht aan een 1.500 jaar oude traditie waarbij moslims die de Koran volledig uit hun hoofd leren de titel ‘Hafiz’ mogen dragen – en de 8- tot 17-jarige jonge meiden die naar de Koranscholen gaan om de 6.236 verzen in het heilige boek van de Islam te reciteren en uit het hoofd te leren, zodat ze Hafizas kunnen worden.


De Canon Female Photojournalist Grant winnares van vorig jaar en lid van het VII Photo Agency, Anush Babajanyan, zal haar project A Troubled Home, zowel in Couvent des Minimes in Perpignan (foto’s geprint door Canon) als online laten zien. Dit project schenkt aandacht aan de grote gezinnen in de zuidelijke Kaukasus, waar de regering de groei van de etnische Armeense bevolking heeft gestimuleerd. Anush was in die regio toen daar in 2016 de gewelddadige Vierdaagse Oorlog uitbrak en zij de redenen wilde onderzoeken achter de groeiende families in dit gebied.


Canon’s video grant


Visa pour l'Image 2020 is tevens het podium voor de inaugurele Canon Video Grant. De eerste die deze beurs ontvangt is de Frans-Zwitserse fotograaf en filmmaker Michaël Zumstein – deze onderzoeksjournalist besteedt zijn tijd aan opdrachten voor de Franse en internationale pers, maar ook aan persoonlijke projecten. Michaël ontvangt een beurs van € 8.000 en leent een Canon-videocamera en twee Cine-lenzen om een korte documentaire te maken met de titel Bangui la coquette, waarin de organisatie van de Miss Centraal-Afrikaanse Republiek onder de loep wordt genomen. De definitieve versie van de documentaire zal worden vertoond tijdens het festival van 2021.


Tentoonstelling: De pandemie


Een collectief werk, getiteld The Pandemic (De pandemie), zal beeldmateriaal laten zien van fotografen van over de hele wereld die de grootste wereldwijde pandemie van onze tijd – COVID-19 – hebben gedocumenteerd. Deze collectieve tentoonstelling toont een foto van Fabio Bucciarelli’s krachtige en intieme reportage voor The New York Times en vindt plaats in Couvent des Minimes in Perpignan en online – gemakkelijk toegankelijk via de Canon Digital Lounge.


Ga voor meer informatie over Canon’s relatie met Visa pour I’Image naar
http://www.canon.nl/pro/events/visa-pour-l-image.


Geaccrediteerde gebruikers hebben toegang tot de Canon Digital Lounge via de website van Visa pour l’image:
  www.visapourlimage.com