Canon introduceert vier nieuwe RF-lenzen waarmee de mogelijkheden in de range worden vergroot met super-telefotografie en twee RF-extenders

Brussel, 9 juli 2020 – Naast de introductie van de EOS R5 en EOS R6 vandaag – twee systeemcamera’s die deel uitmaken van Canon’s revolutionaire EOS R-systeem – presenteert Canon Europe vier nieuwe RF-lenzen en twee RF-extenders. De nieuwe lenzen bieden het innovatieve RF-portfolio nieuwe opties voor telefoto’s, maar ook extra creatieve mogelijkheden voor portret- en macrofotografie door professionals en liefhebbers van fotografie.

De nieuwe aanwinsten binnen het RF-portfolio onderstrepen Canon’s onverminderde betrokkenheid bij het EOS R-systeem en de RF-vatting, net als de rest van de RF-producten. De zes nieuwe modellen maken optimaal gebruik van het EOS R-systeem, waardoor fotografen nieuwe niveaus aan kwaliteit, prestaties en creativiteit kunnen ervaren.


De nieuwe modellen in het RF-portfolio zijn:


 • De RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – een compacte en veelzijdige telezoomlens uit de L-serie met een groot brandpuntsbereik, indrukwekkende beeldkwaliteit, 5 stops IS, snelle Dual Nano USM’s, weerbestendige afdichting en een Lens Control Ring voor een betere bediening.
 • De RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM – ’s werelds lichtste autofocuslenzen met een brandpuntsafsand van respectievelijk 600mmi en 800mmii Dankzij de supertele-brandpuntsafstanden, een volledige autofocusiii en beeldstabilisatiemogelijkheden kunnen gebruikers van veraf onvoorstelbaar scherpe en fraaie opnamen maken. In combinatie met de nieuwe RF-extenders – de EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x – kunnen de lenzen een indrukwekkende 1200mm (RF 600mm F11 IS STM) en een uitzonderlijke 1600mm (RF 800mm F11 IS STM) optische brandpuntsafstand bereiken. Dit biedt gebruikers nog meer flexibiliteit en creatieve mogelijkheden met behoud van AF. Deze kenmerken maken de twee lenzen tot de ideale keuze voor een reeks uiteenlopende opnamen – van wildlife tot luchtvaart en zelfs tot foto’s van de maan.
 • De RF 85mm F2 MACRO IS STM – een ‘must have’ lens voor enthousiaste fotografen die de wereld van het EOS R-systeem binnenstappen en naast prachtige portretten ook fijne details van dichtbij willen vastleggen. Gebruikmakend van de voordelen van het R-systeem biedt deze portretlens 5 stops beeldstabilisatie (IS) (of 8 stops bij gebruik in combinatie met de EOS R5 / EOS R6) en macromogelijkheden – twee unieke en opvallende kenmerken die niet te vinden zijn bij dit type lens van andere producenten.
 • De EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x – twee hoogwaardige en duurzame extenders met vernieuwde optica en ontworpen om de mogelijkheden van de vandaag gepresenteerde RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM verder te vergroten. Beide extenders bieden professionals de mogelijkheid om de brandpuntsafstand van compatibele lenzen te vergroten, terwijl de beeldkwaliteit en de snelheidsvoordelen van de RF-vatting behouden blijven.

RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – een compacte en veelzijdige telezoomlens


De RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is toonaangevend in het portfolio met L-serie RF-telezoomlenzen. De lens is ideaal voor liefhebbers en professionals die actief zijn met sport-, natuur- en luchtvaartfotografie, en daarvoor een betrouwbare, duurzame en compacte lens nodig hebben. Voor fotografen die verder willen gaan dan de brandpuntsafstand van 100-500mm, is de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM compatibel met de nieuwe EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x waardoor ze over nog meer bereik en creatieve vrijheid beschikken.


Met één Super UD-lens en zes UD-lenzen onderdrukt deze telezoomlens op effectieve wijze chromatische aberratie en reflecties/overstraling over het gehele zoombereik. Dit resulteert in een onverminderd hoge resolutie en een hogere contrastkwaliteit bij maximale lensopening. Daarnaast zorgt de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM met 5 stops IS of 6 stops bij gebruik van de EOS R5 en EOS R6iv voor verbeterde en trillingsvrije opnamen – ideaal voor fotografie zonder statief bij grote brandpuntsafstanden of bij gebruik van lange sluitertijden.


Met de Dual Nano USM AF-motortechnologie biedt deze geluidsarme telezoomlens zowel nauwkeurige als razendsnelle autofocus natuuropnamen en ononderbroken filmen. Daarnaast maakt Canon’s innovatieve zwevende scherpstelsysteem het mogelijk om beter scherp te stellen tot slechts 0,9 meter. Net als alle RF-lenzen is de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM standaard uitgerust met een programmeerbare Lens Control Ring op de tubus, zodat fotografen instellingen kunnen wijzigen zonder hun oog bij de zoeker vandaan te halen. De instelbare wrijving van de zoomring kan lichter of zwaarder worden ingesteld en is zo aan te passen aan de wensen van de fotograaf – ideaal voor gebruikers die onderweg zijn. Omdat deze lens deel uitmaakt van de L-serie, is dit model ook voorzien van Canon’s gerenommeerde weerbestendige afdichting, waardoor de lens onder alle omstandigheden is te gebruiken.


RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM – lichtgewicht supertele-lenzen met indrukwekkende prestaties


De RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM zijn nieuwe conceptlenzen met supertele-brandpuntsafstanden. Bovendien zijn ze een betaalbare en lichtgewicht keuze voor enthousiaste fotografen die onderwerpen van grote afstand vol details willen vastleggen. Met een minimale scherpstelafstand van 4,5 meter (RF 600mm F11 IS STM) en 6 meter (RF 800mm F11 IS STM) kunnen gebruikers dichtbij onderwerpen komen die haarscherp in beeld verschijnen. De mogelijkheid om actiemomenten van veraf met AF en IS vast te leggen, wordt uitgebreid wanneer de lens wordt gecombineerd met de EXTENDER RF 1.4x of EXTENDER RF 2x. Met deze extenders kunnen indrukwekkende brandpuntsafstanden worden bereiktv - de langste is 1600mm wanneer de RF 800mm F11 IS STM wordt gecombineerd met de EXTENDER RF 2x.


Beide lenzen zijn voorzien van een optische Image Stabilizervi en ondersteunen ook Dual Pixel CMOS AF wanneer ze worden gebruikt samen met een systeemcamera uit het Canon EOS R-systeem. Dankzij deze combinatie van kenmerken kunnen deze supertelelenzen haarscherpe beelden leveren – zelfs bij fotografie zonder statief of monopod – omdat bewegingsonscherpte door cameratrillingen drastisch wordt verminderd. De lenzen zijn compact en licht in gewichtvii en zijn schitterende voorbeelden van de mogelijkheden met de Canon RF-vatting. Door diffractieve optica te combineren met de RF-vatting en een vast f/11 diafragma, onderstrepen beide lenzen Canon’s expertise en innovatieve benadering op het gebied van optische technologie. Beide lenzen zijn volledig nieuw ontworpen en zijn aanzienlijk lichter en kleiner dan bestaande EF-supertelelenzen. Uitgevoerd met een intrekbare constructie worden de lenzen voor gebruik uitgeschoven en daarna weer ingeschoven om gemakkelijk op te bergenviii – ideaal voor fotografen op reis die weinig ruimte in hun kitbag hebben.


De STM-technologie stelt beide lenzen in staat geruisloos en perfect vloeiend scherp te stellen – ideaal voor video-opnamen omdat het geluid van de lens tot een minimum wordt beperkt. De Lens Control Ring op zowel de RF 600mm F11 IS STM als de RF 800mm F11 IS STM voegt daar gebruiksgemak aan toe en geeft fotografen directe en snelle controle over instellingen voor Tv/belichtingscompensatie/ISO/AF-bedieningx. Het vaste diafragma van de lens zorgt bovendien voor een perfect cirkelvormig bokeh en dankzij de grote brandpuntsafstand kunnen fotografen de achtergrond voldoende onscherp maken bij het fotograferen van onderwerpen veraf – een fraai kenmerk bij foto’s van dieren zodat het onderwerp zelf alle aandacht krijgt.


RF 85mm F2 MACRO IS STM – perfecte portretten


Met een brandpuntsafstand van 85mm is de lichteix RF 85mm F2 MACRO IS STM ideaal voor portretfotografen die schitterende portretten met een aantrekkelijk perspectief tegen een zachte achtergrond willen maken. Het samenspel tussen een f/2 diafragma met full frame creëert een geringe scherptediepte die perfecte resultaten oplevert, zelfs bij weinig omgevingslicht.


De RF 85mm F2 MACRO IS STM biedt 5 stops IS (of 8 stops wanneer de EOS R5/EOS R6 wordt gebruikt) en stelt fotografen in staat met de 1:2 macro-opnamemogelijkheid onderwerpen vast te leggen met een indrukwekkende 50% van de werkelijke afmetingen. Beide kenmerken worden niet aangetroffen in concurrerende lensmodellen en beide bieden gebruikers naast een indrukwekkende foto- en videokwaliteit ook een ongekende veelzijdigheid. Dankzij de STM Autofocus zorgt de RF 85mm F2 MACRO IS STM ook voor een snelle en vloeiende scherpstelling bij zowel foto’s als video’s. Dit maakt deze lens tot de ideale keuze voor fotografen die de wereld van systeemcamera’s binnenstappen en ervan uitgaan dat ze naast schitterende foto’s ook hoogwaardige videobeelden kunnen vastleggen.


EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x – fascinerende beelden van veraf


De EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x zijn ontworpen voor pers-, natuur- en sportfotografen die hun onderwerpen van grote afstand willen vastleggen. De extenders zijn betrouwbaar en duurzaam, en passen bij de prestaties van de Canon RF-lenzen. In combinatie met compatibele lenzen leveren beide extenders beeldmateriaal met een ongekend hoge kwaliteit.


Beide extenders zijn voorzien van glas met een hoge refractie en lage dispersie als kenmerk om de kromming van het beeldveld en de chromatische aberratie van de vergroting te regelen en zo voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit te zorgen. De glaselementen zijn ook voorzien van een geoptimaliseerde lenscoating en de extenders beschikken over een lens bestaande uit drie verschillende lagen om overstraling te verminderen. De inzetbaarheid van de extenders wordt vergroot door een hitteschildcoating om vermindering van prestaties bij hoge temperaturen te voorkomen en ze beschikken over een weerbestendige afdichting wanneer ze worden toegepast samen met een compatibele RF-lens uit de L-serie. Bij gebruik in combinatie met de RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM is het zoombereik van de lens beperkt tot 300 – 500 mm om te voorkomen dat de achterste delen van de lens die van de extender raken.


Prijzen en beschikbaarheid


De RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is vanaf september verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van € 3149,99; de RF 85mm F2 MACRO IS STM vanaf oktober voor een verkoopadviesprijs van € 719,99. De RF 600mm F11 IS STM en de RF 800mm F11 IS STM zijn vanaf eind juli verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van respectievelijk € 819,99 en € 1069,99. De EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x zijn eveneens vanaf eind juli verkrijgbaar, voor een consumentenadviesprijs van respectievelijk € 609,99 en € 769,99.


RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM de belangrijkste kenmerken:


 • Zoombereik 100-500mm
 • Een Super UD-lens en zes UD-lenzen
 • 5 stops IS (CIPA-norm)
 • Dual Nano USM
 • Instelbare Lens Control Ring
 • Weerbestendige afdichting conform L-serie
 • Compatibel met EXTENDER RF 1.4x / EXTENDER RF 2x (instelbaar brandpuntbereik van 300 tot 500mm)

RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM – de belangrijkste kenmerken:


 • Brandpuntsafstand 600mm (RF 600mm F11 IS STM) en 800mm (RF 800mm F11 IS STM)
 • Beeldstabilisatie (IS) tot (RF 600mm F11 IS STM: 5 stops, RF 800mm F11 IS STM: 4 stops)
 • STM AF-technologie
 • Licht in gewicht (RF 600mm F11 IS STM: circa 930 gram en RF 800mm F11 IS STM: circa 1.260 gram)
 • Compact – uitgevoerd met een in- en uitschuifbare constructie
 • Lens Control Ring – voor maximale controle op instellingen voor Tv/belichtingscompensatie/ISO-instellingen
 • F11-diafragma met IS bij volledig AF in combinatie met een Canon EOS R-camera

RF 85mm F2 MACRO IS STM – de belangrijkste kenmerken:


 • Brandpuntsafstand 85mm
 • f/2 maximaal diafragma
 • Met 500 gram licht in gewicht
 • STM AF-technologie
 • Maximaal 5 stops IS (CIPA-norm)
 • 1:2 macromogelijkheden

EXTENDER RF 1.4x en EXTENDER RF 2x – de belangrijkste kenmerken:


 • Innovatief glas met hoge brekingsindex en lage dispersie
 • Lenscoatings en lenscombinatie in drie lagen om overstraling te verminderen
 • Hitteschildcoating
 • Bestand tegen schokken, stof- en waterbestendig

Onder verwisselbare AF-lenzen met een brandpuntsafstand van 600mm voor verwisselbare camera’s. Vanaf juni 2020. Gebaseerd op door Canon uitgevoerd onderzoek.
ii Onder verwisselbare AF-lenzen met een brandpuntsafstand van 800mm voor verwisselbare camera’s. Vanaf juni 2020. Gebaseerd op door Canon uitgevoerd onderzoek.
iii Wanneer deze lens met of zonder extender wordt gebruikt, zal het AF-gebied van de camera worden beperkt tot circa 40% horizontale en 60% verticale dekking van het beeldvlak.
iv Profiterende van de gecombineerde optische- en IS-systemen van zowel de EOS R5 als de EOS R6 camera
840mm (RF 600mm F11 IS STM + EXTENDER RF 1.4x), 1200mm (RF 600mm F11 IS STM + EXTENDER RF 2x), 1120mm (RF 800mm F11 IS STM + EXTENDER RF 1.4x) en 1600mm (RF 800mm F11 IS STM + EXTENDER RF 2x)
vi RF 600mm F11 IS STM: 5,0 stops, RF 800mm F11 IS STM: 4,0 stops
vii RF 600mm F11 IS STM: circa 930 gram, RF 800mm F11 IS STM: circa 1.260 gram
viii Bij contractie RF 600mm F11 IS STM: ca. 199.5mm, RF 800mm F11 IS STM: ca. 281.8 mm
ix De RF 85mm F2 MACRO IS STM weegt circa 500 gram
AF-functie alleen met EOS R5 en EOS R6