Canon en ClimatePartner vieren tien jaar partnerschap

’s-Hertogenbosch, 14 juli 2020 - Canon viert een tien jaar lange, succesvolle samenwerking met ClimatePartner, een internationale leverancier van klimaatbeschermende oplossingen. Door deze samenwerking is Canon in staat om CO₂-neutraal papier aan te bieden aan klanten in kantooromgevingen die print- en kopieerpapier gebruiken. Sinds de samenwerking is ongeveer 34 miljoen kilo CO₂ uitgespaard via Canon’s CO₂-neutrale papier. Alleen al vorig jaar heeft Canon Europe bijna 6 miljoen kilo aan CO₂ gecompenseerd. Canon en ClimatePartner helpen hun klanten bij het reduceren van broeikasgassen en leveren zo samen een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Dankzij deze samenwerking kan Canon Imaging Supplies – verantwoordelijk voor printmedia en andere consumables – haar klanten CO2-neutraal geproduceerd en geleverd papier voor office omgevingen en grafische bedrijven aanbieden. Canon en ClimatePartner bieden oplossingen die de CO2-uitstoot op productielocaties verder verminderen, CO2-uitstoot helpen vermijden en resterende onvermijdelijke uitstoot compenseren. Deze CO2-neutrale papierproducten zijn geschikt voor een breed scala aan printtoepassingen:


  • Black Label Zero – voor dagelijks gebruik
  • Top Colour Zero – voor hoogwaardige prints
  • Recycled White Zero – voor milieubewuste klanten die zowel een CO2 neutraal als gerecycled papier in één willen hebben
  • Orange Label Zero – werd in 2018 geïntroduceerd en is de CO2-neutrale keuze voor geselecteerde Canon-resellers en hun klanten

De CO2-uitstoot van deze producten, van grondstof naar papierfabriek tot levering, worden volledig gecompenseerd door een combinatie van een efficiënt energieverbruik in de papierfabriek. De productie gebeurt zonder gebruik van fossiele brandstoffen en wordt ondersteund door een gecertificeerd koolstofcompensatieproject. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van hergebruikte of gerecyclede materialen om zo de behoefte aan nieuwe grondstoffen tot een minimum te beperken.


Klimaatbewuste Canon-klanten kunnen een aantoonbare en meetbare bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. Hoe? Door producten te bestellen die voorzien zijn van het ID van ClimatePartner, waardoor klimaatneutraliteit en gecertificeerde koolstofcompensatie worden gewaarborgd. Dit ID is te vinden op Canon’s Zero papierproducten. Klanten die Canon Zero-papier bestellen krijgen toegang tot de actuele berekeningen van de CO2-uitstoot van het product en informatie over de gecertificeerde projecten die worden ondersteund voor compensatie van onvermijdelijke uitstoot.


Canon helpt ook met duurzame ontwikkeling in landen die betrokken zijn bij koolstofcompensatieprojecten, bijvoorbeeld door de drinkwatervoorziening te verbeteren, de lokale infrastructuur uit te breiden, banen te creëren of de biodiversiteit te beschermen. Onder de vele projecten die door Canon worden ondersteund, heeft het behoud van de bossen in Para, Brazilië, tot nu toe alleen al bijna 24 miljoen kg CO2-uitstoot gecompenseerd. Het project beschermt 90.000 hectare bos en verbiedt commerciële houtkap. Dit draagt bij aan het creëren van alternatieve inkomstenbronnen voor de 94 daar wonende gezinnen.


Maurice Pardoel, Director Product Line Management bij Canon Europe Imaging Supplies, vertelt wat de voordelen zijn van zo’n succesvolle, langdurige samenwerking: “ClimatePartner is een van de pioniers en internationale marktleiders op het gebied van klimaatbescherming door het bedrijfsleven. Dankzij onze samenwerking kunnen we Canon-klanten een gecertificeerde oplossing bieden om hun CO2-voetafdruk te verminderen en tegelijkertijd waardevolle ontwikkelingsprojecten te ondersteunen die voor veel mensen het verschil maken. Het gebruik van de ID-code op de verpakking van onze Zero-papierproducten is een zichtbaar teken van onze inspanningen op het gebied van CO2-compensatie. En het is deze transparantie – een van de fundamenten van ons partnerschap – die voor Canon erg belangrijk is. We willen onze klanten laten zien dat wij ons, samen met hen, inzetten voor duurzaamheid.”


In 2010 introduceerde Canon bij haar klanten in Oostenrijk voor het eerst CO2-neutrale papiersoorten voor de kantooromgeving. Het oorspronkelijke doel was om de activiteiten en maatregelen voor klimaatbescherming en duurzaamheid uit te breiden in het kader van Canon’s algemene klimaatstrategie en om het ‘duurzame’ productportfolio van printers en andere kantoorapparatuur aan te vullen naast initiatieven op het gebied van verantwoord bosbeheer.


Pardoel: “Bij Canon werken we volgens de filosofie van Kyosei, een Japans woord dat ‘samenleven en samenwerken in het algemeen belang’ betekent. Het ‘algemeen belang’ wordt gedefinieerd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze bieden Canon een kader voor het beheer van haar sociale impact en invloed op het milieu. Klimaatneutraliteit is al meer dan tien jaar een essentieel onderdeel van onze uitgebreide duurzaamheidsstrategie. Met oog op de toekomst en de ontwikkeling van duurzame methodieken en processen zal klimaatneutraliteit een belangrijke rol blijven spelen in onze bedrijfsstrategie.”


Moritz Lehmkuhl, oprichter en CEO van ClimatePartner, voegt hieraan toe: “Wij zijn erg blij dat we deze langdurige samenwerking met Canon mogen vieren en kijken ernaar uit om de best mogelijke partner in klimaatbescherming te blijven. Dit door onze steun, adviezen en expertise aan te bieden aan Canon en haar klanten. Ons tienjarig jubileum bewijst dat klimaatbescherming nog steeds een topprioriteit is voor Canon’s wereldwijde activiteiten en wij zullen met het Canon-team blijven samenwerken om dit succes voort te zetten voor een positieve invloed op zowel het milieu als het klimaat.”