A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

REISFOTOGRAFIE

Compact en perfect vormgegeven: ontdek waarom de Canon PowerShot G5 X Mark II de ideale camera is voor op reis

Actie- en lifestylefotograaf James North reist voor zijn werk al jarenlang de wereld rond om de mooiste en spannendste avonturen vast te leggen. Hij greep met beide handen de kans aan om in de Oostenrijkse Alpen de groene weiden, kristalheldere meren en besneeuwde pieken vast te leggen.
James wilde licht reizen, dus ruilde hij zijn gebruikelijke DSLR – de Canon EOS 5D Mark IV – in voor de nieuwe geavanceerde Canon PowerShot G5 X Mark II-compactcamera. Oostenrijk bleek de ideale locatie te zijn om de camera uit te proberen. "Het was er weelderig en groen", zegt hij. "De zon was sterk, maar op grotere hoogten lag hier en daar nog sneeuw. Er was een prachtig kleurenpalet en ik zag interessante tinten en texturen in het landschap – dat gaf me steeds weer iets nieuws om te fotograferen."
James is gevestigd in Londen, heeft het skatemerk Vans als klant en is een van de drijvende krachten achter het snowboardmagazine The Reason. Hij heeft de superdraagbare Canon PowerShot G5 X Mark II uitgeprobeerd, en geëxperimenteerd met de verschillende instellingen. Deze camera biedt veel meer geavanceerde specificaties dan je zou verwachten van een camera met een vaste lens: een hoogwaardige groothoeklens met 5x zoom, een pop-up elektronische zoeker (EVF) en een 1.0-type CMOS-sensor met 20,1 Megapixel, en meer. James deelt zijn tips & tricks om de functies optimaal te gebruiken.

1. Schakel de macromodus in voor scherpe close-ups.

Ga aan de slag om de ingewikkelde details en structuren te onthullen van de dingen die je op reis tegenkomt. Met de macromodus kun je onderwerpen vastleggen in close-up. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor bloemen en insecten. Dankzij de pop-up elektronische zoeker op de Canon PowerShot G5 X Mark II vind je veel gemakkelijker het juiste scherpstelpunt. James kreeg de beste resultaten door de camera op ongeveer 20 centimeter van het onderwerp te houden. Zo maakte hij scherpe close-ups met structuur van hangsloten op een brug in Innsbruck en een kleurrijke klaver in een veld.
"Je krijgt verbluffende details te zien van zeer kleine objecten die te klein zijn voor de meeste lenzen", zegt James. "Macrolenzen voor DSLR's kosten al snel duizenden euro's, dus het is geweldig om een macrofunctie te hebben op een compactcamera."

2. Benut de panoramamodus in grote, open ruimten.

De panoramamodus van de Canon PowerShot G5 X Mark II is ideaal om prachtige omgevingsfoto's te maken van indrukwekkende locaties op reis, of het nu het groene platteland, de steile kustlijnen of sprankelende stadsgezichten zijn. De camera plakt automatisch de beelden aan elkaar terwijl je de camera beweegt, zonder vervaging. James fotografeerde op deze manier de door wolken omgeven Oostenrijkse bergtoppen en noemt het resultaat 'naadloos'.
De hoogwaardige lens met 5x zoom levert uitstekende resultaten bij elke brandpuntsafstand, maar James vond de lens met name geschikt voor groothoekopnamen.

3. Vertrouw op HDR als het licht goed is.

Gerelateerde artikelen
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REISFOTOGRAFIE

10 tips & tricks voor reisfotografie

Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor de mooiste reisfoto's.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

VERREKIJKERS

Je camera tijdens een stedentrip optimaal benutten

11 Tips & Tricks om je te helpen de spirit van de stad vast te leggen.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

OUTDOOR FOTOGRAFIE

Zo legt de Munro Moonwalker bergen vast

Van kleurrijke macrofoto's tot mistige bergtoppen. Ontdek hoe Alan Rowan met de Canon SX740 HS de perfecte natuurfoto maakt.

James was onder de indruk van de High Dynamic Range (HDR)-modus van de camera, die meerdere opnamen van dezelfde scène maakt en deze combineert om de beste elementen te verkrijgen – zoals de rijke details in de schaduwen en heldere hooglichten – zonder dat het beeld te licht of te donker wordt.
James kreeg de beste resultaten in de HDR-modus toen de lichte en de donkere omstandigheden het meest extreem waren. "Met de HDR-modus kan de camera deze op de juiste manier belichten en een samengesteld beeld maken in één opname", legt hij uit.

4. Kantel het scherm om verschillende hoeken te proberen.

De Canon PowerShot G5 X Mark II heeft een 180-graden kantelbaar LCD-scherm, ideaal voor opnamen vanuit een lage hoek of selfies. "Het is echt handig om een scherm te hebben dat zo kantelt", zegt James. "Je kunt voor een hoge of lage hoek kiezen en je creativiteit de vrije loop laten, en toch duidelijk zien wat je doet." James gebruikte het kantelbare LCD-scherm en schakelde vervolgens over op de pop-up OLED elektronische zoeker wanneer hij zich moest concentreren op de creativiteit.
Met het touchscreen van de Canon PowerShot G5 X Mark II kun je alle instellingen, zoals diafragma, sluitertijd en ISO, snel en intuïtief aanpassen. "Als je een interessante compositie of een bekend object probeert te fotograferen vanuit een ongebruikelijke hoek en met de camera in een onhandige positie, is het eenvoudiger om het LCD-scherm te gebruiken in plaats van de wieltjes", legt James uit.

5. Maak 4K-video's voor flexibiliteit bij de nabewerking.

4K-video heeft 3840 x 2160 pixels, dat is viermaal de resolutie van 1080p Full HD. In vergelijking met Full HD-video kun je met 4K adembenemende, bijna tastbare details vastleggen, zonder bij te snijden. Het is ideaal om bijvoorbeeld een zwevende arend vast te leggen of een vriend die in een kristalhelder meer duikt. Met 4K-opnamen kun je inzoomen, pannen en bijsnijden tot 200% en nog steeds genieten van een Full HD-resolutie.
James heeft enkele skateboardopnamen gemaakt met de Canon PowerShot G5 X Mark II om de kwaliteit te controleren. "De filminstellingen waren zeker beter dan ik had verwacht", zegt hij. "Ik hing achter uit de auto, filmde mijn assistent die kwam aanrijden en de trackingfocus werkte heel goed. Het beeldmateriaal zag er off-camera fantastisch uit – er was een goede balans qua gradaties."

6. Wees niet bang om te experimenteren.

Apparatuur is cruciaal, maar voor fantastische foto's van je avonturen heb je ook vaardigheid en creativiteit nodig. "Fotografie is een kwestie van kijken, met de camera als hulpmiddel", zegt James. "Je moet elke camera op dezelfde manier benaderen, of je nu foto's maakt op je telefoon of op een DSLR. Je stemt je werkwijze af op de beschikbare functies."
Wat is het oordeel van James over de Canon PowerShot G5 X Mark II? "Je kunt niet veel meer vragen van een compactcamera", zegt hij. "De camera is bij uitstek geschikt voor de liefhebber, eigenlijk voor iedereen die zijn of haar fotografievaardigheden op een creatieve manier wil ontwikkelen."


Geschreven door Loren Cotter

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken