Vervalst product

Nagemaakte Canon-producten zijn moeilijker te herkennen en waarschijnlijk gevaarlijker dan je denkt. Nagemaakte Canon-producten (nepproducten) hebben mogelijk bijna hetzelfde uiterlijk als echte Canon-producten, maar zijn niet echt. Canon-producten die vaak worden nagemaakt, zijn onder andere toner- en inktcartridges, accu's, opladers en camera-accessoires.

Het maken, importeren of verkopen van een nagemaakt product is strafbaar. Canon werkt samen met de politie, douane en organisaties en autoriteiten die vervalsing bestrijden in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) om de handel in namaakproducten aan te pakken.

Counterfeit

De gevaren van het gebruik van nagemaakte Canon-producten

Veiligheid
Nagemaakte Canon-producten zijn niet gefabriceerd en getest volgens de strenge kwaliteitsnormen waaraan echte Canon-producten worden onderworpen. Ze kunnen persoonlijk letsel of schade aan producten veroorzaken. Namaakaccu's kunnen bijvoorbeeld overmatige hitte produceren en lekken of ontploffen tijdens het gebruik. Dit kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel of onherstelbare schade aan een product.

Kwaliteit
Nagemaakte Canon-inkt- en tonercartridges kunnen lekken, de printkoppen van de printer blokkeren of vage kleuren en vlekken geven. Bij nagemaakte producten ligt de printcapaciteit waarschijnlijk een stuk lager dan bij echte producten. De printcapaciteit van namaakcartridges die Canon heeft getest was 28% tot 69% lager dan die van echte Canon-cartridges.

Milieu
Echte Canon-producten voldoen aan de internationale en Europese wetgeving, waaronder WEEE, RoHS en REACH. Namaakproducten voldoen waarschijnlijk niet aan deze wetten en vormen daarom een groter risico voor het milieu.

Hoe je nagemaakte Canon-producten herkent

Canon-producten die vaak worden vervalst, zijn inktcartridges, inktflessen, kopieertoners en camera-accessoires, zoals accu's, opladers, lensdoppen, afstandsbedieningen en tassen.

Op de verpakking van alle echte inktcartridges1, inktflessen, kopieertoners en accu's van Canon bevindt zich een uniek Canon-hologram.

Het hologram heeft de unieke eigenschap dat het van kleur verandert: op sommige verpakkingen is het iriserend goud of roodgoud als je er van voren naar kijkt en verandert het in iriserend donkergroen als je het horizontaal kantelt. Als het hologram is vervalst, treedt deze kleurverandering naar iriserend donkergroen meestal niet op.

Hoe herkent u imitatieproducten

- Vervalste hologrammen zijn vaak rommelig, beschadigd of vaag, en de kleuren of afmetingen kloppen niet.
- Canon-logo's op nagemaakte verpakkingen zijn mogelijk slecht gemaakt, met een verkeerde kleur, een afwijkend lettertype of een andere afmeting.
- De verpakking lijkt soms opnieuw te zijn geseald of gebruikt, of het lijkt alsof ermee is geknoeid.
- De verpakking kan spelfouten bevatten of er is geen gebruikgemaakt van interpunctie.
- Pas op voor aanbieders die ongebruikelijk lage prijzen hanteren.
- Wees voorzichtig wanneer je iets koopt via online winkels en veilingwebsites op internet. Niet alle online gekochte producten zijn vervalst, maar oplichters gebruiken vaak het internet om vervalsingen te verkopen vanwege de snelheid, de anonimiteit en het wereldwijde bereik. Wees dus alert wanneer je online winkelt.

Wat te doen als je vermoedt dat je een namaakproduct hebt aangeschaft

Als je twijfelt aan de echtheid van een Canon-product dat je hebt aangeschaft, gebruik het dan niet en neem contact op met een officiële Canon-dealer of met Canon via ipr.info@canon-europe.com
Helaas kan Canon geen nagemaakte Canon-producten vervangen, maar wel bevestigen of een product een Canon-product is of niet en een schriftelijke kennisgeving van de authenticiteit van het product verstrekken. 
Om ervoor te zorgen dat je alleen originele Canon-producten koopt, bezoek je de pagina met verkooppunten voor een niet-uitputtende lijst van officiële handelaren van Canon-producten.

Wellicht vind je dit ook interessant

  1. de Europese plastic inkjetverpakking of blister-multipacks bevatten niet altijd het unieke hologram.