Nachtwacht 360

Canon werkt mee aan levensechte fotografische reproductie van de Nachtwacht

Julius Rooymans en Hans Ubbink

Julius Rooymans en Hans Ubbink waren gastspreker tijdens ons evenement Innoveren met Print op 22 oktober jl. Lees hier het verslag.

Lees meer

Nachtwacht 360

Making of Nachtwacht360

Bekijk de video over de samenwerking van Nachtwacht360 en Canon Nederland N.V.

Video bekijken

 

Nachtwacht360 - het verhaal

Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink creëerden een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk op ware grootte, in hun tentoonstelling Nachtwacht360. De levensgrote Nachtwacht is bovendien voorzien van een keerzijde, waarbij we over de schouders van de mensen op het doek meekijken en Rembrandt aan het werk zien. Voorafgaand aan de reconstructie is een landelijke zoektocht gestart, waarbij uiteindelijk alle 25 lookalikes die nodig waren voor de reproductie zijn gevonden, inclusief Rembrandt. 
 
Rembrandts schilderij uit 1642 is op het oorspronkelijke formaat van ruim 4 bij 5 meter, inclusief de in 1715 afgesneden delen, gereproduceerd.

Nachtwacht 360

Dubbelrol voor Canon

Dennis Hoogendoorn, Marketing Manager Canon Nederland, is als adviseur nauw betrokken bij het project. Hij heeft echter een unieke dubbelrol. In zijn eerste gesprek met de moderne ‘meesters’ over het project, bleek hij tot zijn eigen verbazing te lijken op Rembrandt zelf en mocht hij deze rol op zich nemen. Hij speelt dus de hoofdrol op de keerzijde. 

Hoogendoorn: “Het is heel bijzonder om op deze twee manieren bij dit project betrokken te zijn. Als adviseur was het al snel duidelijk dat voor de productie van de Nachtwacht360 alleen de allerbeste printtechnologie goed genoeg was. Dat maakt Canon ook tot een logische partner. Dankzij de breedte van ons productspectrum konden we diverse scenario’s testen en uiteindelijk de allerhoogste printkwaliteit op het grootste formaat realiseren. Een unieke prestatie die perfect de toepassingsmogelijkheden van print in de creatieve branche laat zien.

Nachtwacht 360

Samenwerking

Zo belangrijk als de kwaliteit van het schilderdoek vroeger was voor Hollandse Meesters als Rembrandt, zo belangrijk is een kwalitatieve print voor moderne ‘meesters’. Daarom ging Nachtwacht360 een samenwerking aan met Canon en speelden zij een rol als adviseur op het gebied van de prints. De productie van het project kwam tot stand met behulp van de nieuwste technieken op het gebied van fotoprint, in nauwe samenwerking met Canon. Alle doeken van de expositie zijn geprint met behulp van Canon grootformaat printers. De prachtige koppen, speciale kostuums en zeventiende-eeuwse wapens zijn tot in detail en met een zeer hoge kwaliteit in beeld gebracht. De uiteindelijke prints zijn zo scherp dat je letterlijk de haren uit iemands wang ziet komen. 
 
De Nachtwacht360 en zijn keerzijde zijn geprint op een aluminium sandwich paneel met de Arizona flatbed printer. De verschillende panelen zijn vervolgens op een lasergestuurde frees tot op de honderdste millimeter schoon gesneden, zodat het uiteindelijke beeld van 420x535 cm naadloos aan elkaar gezet kon worden. De schuttersportretten en de scenes van de keerzijde zijn op speciaal art-papier geprint op de hoogwaardige imagePROGRAF printer.

Nachtwacht 360

De makers

Het werk van fotograaf Julius Rooymans kenmerkt zich door krachtige beeldcomposities en een creatieve benadering van het medium fotografie. Modeontwerper Hans Ubbink lanceerde verschillende succesvolle modelabels, waarvan de collecties onder zijn eigen naam sinds 2000 groot aanzien genieten. Julius Rooymans: “Wat een enorm avontuur. Het was een uitdaging om alle lookalikes te vinden – juist doordat we overweldigd werden door het aantal reacties – maar we zijn er in geslaagd. Ik weet dat we als mens eigenlijk niet zo veel veranderen, maar dat we nog zo veel lijken op onze voorvaderen had ik niet gedacht.” Hans Ubbink: “Eigenlijk zijn we nog dezelfde enkel in andere kleding. Ik heb me wel enorm verbaasd over hoeveel details en kleermakersuren er in de zeventiende-eeuwse pakken zitten. Het opnieuw met de hand maken daarvan was een tour de force die zonder de enorme kunde en betrokkenheid van de verschillende experts met wie we tijdens dit proces hebben mogen werken nooit was gelukt.”

Contact

Wij staan voor u klaar

Neem contact met ons op

Ik heb een vraag >

De specialisten van Canon Large Format Graphics (LFG)
zijn te bereiken op: 

T. 073 – 681 5352 

E. innoverenmetprint@canon.nl

Volg ons

#innoverenemeprint

@CanonProPrintNL

canon.nl/innoverenmetprint

grootformaat.blogs.canon.nl