NIEUWS

Vijf evenementen op het World Press Photo Festival 2018 die je niet mag missen

An elderly woman sits in the middle of a dirt road in Mosul, Iraq.
Deze foto van Ivor Prickett is genomineerd in de categorie General News van de World Press Photo Contest. Hij toont hoe Nadhira Aziz toekijkt terwijl de civiele bescherming van Irak de lichamen van haar familieleden opgraaft uit het puin van hun huis in Mosoel. Ze zijn in juni 2017 omgekomen bij een bombardement. Op 13 april 2018 spreekt Ivor tijdens het World Press Photo Festival over zijn serie 'The Battle for Mosul'. Deze foto is gemaakt op 16 september 2017 met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ivor Prickett

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam vindt het World Press Photo (WPPh) Festival plaats, het prestigieuze jaarlijkse fotojournalistiekfestival dat Canon al sinds 1992 sponsort. De winnaars van de World Press Photo Contest 2018 worden op 12 april bekendgemaakt, waarna op 13 en 14 april 2018 World Press Photo Exhibition- en Festival-evenementen volgen op verschillende plaatsen in de stad.

In de festivalzalen worden heel wat interessante evenementen georganiseerd, zoals lezingen, workshops, voorstellingen, tentoonstellingen en signeersessies. De beste fotojournalisten, redacteurs en agentschappen zijn van de partij. Hier lees je over vijf niet te missen Canon-evenementen die zullen plaatsvinden.

1. De feestelijke openingsavond van Canon

Op 13 april van 20:00 tot 23:00 uur organiseert Canon de exclusieve opening van de World Press Photo Exhibition, die plaatsvindt in de 15e-eeuwse kerk 'De Nieuwe Kerk' in het centrum van Amsterdam. Mensen met een toegangsbewijs zien als eersten de tentoonstelling met alle winnaars uit de foto- en digitale storytellingwedstrijden. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

2. Ivor Prickett vertelt over 'The Battle for Mosul'

Twee foto's van de Ierse fotojournalist, die met Canon-apparatuur werkt, staan op de shortlist van zes foto's voor de Photo of the Year-prijs van de World Press Photo Contest. Daarnaast is er eentje genomineerd in de categorie General News. Op 13 april om 15:15 uur praat de New York Times-fotograaf in de Zuiveringshal West in Amsterdam over zijn serie 'The Battle for Mosul', waaruit al zijn shortlistfoto's zijn gekozen.

A man wearing a black hat points to a Japanese macaque, who is dressed in human clothing.
Jasper Doests serie 'Sacred No More' is genomineerd in de categorie Nature Stories van de World Press Photo Contest. De serie documenteert hoe makaken steeds vaker worden gebruikt in de Japanse entertainmentsector. De Nederlandse fotograaf praat tijdens het World Press Photo Festival 2018 op 13 april over zijn werk. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Jasper Doest

3. Pete Souza's intieme portretten van Barack Obama

Pete Souza vertelt over zijn ervaringen als Chief Official White House Photographer van president Barack Obama. Zijn foto's, waarvoor hij vaak Canon-DSLR's gebruikt, geven een fascinerende blik achter de schermen in het leven van de voormalige president van de VS. Ze zijn onlangs verschenen in het boek 'Obama: An Intimate Portrait'. Pete praat op 13 april om 16:45 uur in Zuiveringshal West over zijn werk.

4. Jasper Doest deelt zijn passie voor de natuur

De Nederlandse documentaire- en reservaatfotograaf Jasper Doest is met zijn serie 'Sacred No More' genomineerd in de categorie Nature Stories van World Press Photo 2018. Zijn foto's gaan over de veranderende relatie tussen mensen en wilde dieren. De serie brengt in beeld hoe mensen Japanse makaken (of sneeuwaapjes) behandelen. Ooit werden deze aapjes beschouwd als heilige bemiddelaars tussen goden en mensen, maar nu worden ze vaak getraind om in de entertainmentsector op te treden of worden ze behandeld als ongedierte. De Canon-fotograaf praat over zijn werk op 14 april om 12:45 uur in het Westergastheater om Amsterdam.

5. De prestigieuze Sem Presser-lezing van Stephanie Sinclair

Stephanie Sinclair is een Amerikaanse fotojournaliste die al een World Press Photo en Pulitzerprijs op zak heeft. Deze Canon-fotografe focust op verhalen rond gender en mensenrechten over de hele wereld, zoals kindhuwelijken of genitale verminking. Zij verzorgt dit jaar de Sem Presser-lezing, waarin een vooraanstaande internationale spreker praat over een onderwerp dat erg belangrijk is in de fotojournalistiek. Stephanie zal het hebben over haar lopende serie 'Too Young To Wed', waar ze al vijftien jaar lang aan werkt. Haar lezing vindt plaats op 14 april om 17:00 uur in het Westergastheater.


Ga naar de World Press Photo Festival-website voor meer informatie over World Press Photo 2018.

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services