Inktverbruik

Of je nu een vervangende inktcartridge of een gloednieuwe printer koopt, het aantal pagina's dat je met een enkele inktcartridge kunt printen - ook wel inktverbruik genoemd - is een belangrijke overweging.

Inktverbruik testen

Voor het vergelijken van de inktconsumptie van verschillende printers gebruiken Canon en andere fabrikanten internationaal gestandaardiseerde testmethoden. Deze ISO-normen zorgen ervoor dat verschillende printers allemaal op dezelfde manier worden getest. De tests worden uitgevoerd middels continu printen op drie afzonderlijke printers, tot drie sets van de belangrijkste kleuren inkten op elke printer op zijn. De aangegeven opbrengsten per pagina zijn gebaseerd op de gemiddelden uit de testresultaten.

A4-documenten printen

Het inktverbruik voor het printen van A4-documenten wordt gemeten aan de hand van de internationale ISO/IEC 24711-norm. Deze meting wordt uitgevoerd door het onafgebroken printen van een standaarddocument van vijf pagina's op normaal kantoorpapier. Dit is een representatieve test voor zowel de consument als de zakelijke gebruiker.

Foto's van 10 x 15 cm printen

Het inktverbruik voor het printen van foto's van 10 x 15 cm zonder witrand wordt gemeten aan de hand van de ISO/IEC 29102-norm. Het inktverbruik wordt gemeten bij continu printen van zes fotocomposities volgens ISO-norm (allemaal voorzien van testgrafiek) op fotopapier voor inkjetprinters.

Foto's van A3+ formaat printen

Het inktverbruik voor het printen van foto's van A3+ formaat wordt gemeten door het ononderbroken printen van een door Canon geselecteerde foto van 279,4 x 355,6 mm (11 x 14 inch) op A3+ fotopapier. De afbeelding wordt via Adobe Photoshop geprint met een Microsoft Windows-printerstuurprogramma met standaardinstellingen.

XL-inkten

Verhouding XL-cartridge ten opzichte van standaard cartridge

Op de verpakking van elke XL- en XXL-inktcartridge staat een logo waarmee wordt aangegeven hoeveel extra prints je hiermee kunt maken vergeleken met een standaard Canon-inktcartridge. Dit helpt om de besparingen te berekenen bij gebruik van cartridges met hoge capaciteit.

Samengestelde capaciteit

Gemiddeld verbruik CMY-inkt

Samengesteld inktverbruik is een gemiddelde van de individuele capaciteit van cyaan, magenta en gele inktcartridges. Hiermee wordt het eenvoudiger het inktverbruik te vergelijken van verschillende printers met een 3-kleurencartridge met dat van printers met individuele C-, M- en Y-inktcartridges.

Waar vind ik het inktverbruik?

Met een bepaalde inktcartridge kunnen, afhankelijk van de gebruikte printer, verschillende aantallen pagina's worden geprint. Op de website van Canon vind je onder het tabblad Specificaties het verbruik van alle Canon-printers.

Extra inktgebruik

Alle inkjetprinters gebruiken een kleine hoeveelheid inkt om de printkoppen bij normaal gebruik te reinigen. Op de website wordt de geschatte hoeveelheid extra inkt aangegeven die hiervoor door elke Canon-printer wordt gebruikt, evenals het inktverbruik.

Het hier aangegeven verbruik is gemeten onder specifieke omstandigheden en gebaseerd op ononderbroken printen. Het verbruik kan variëren afhankelijk van de documentinhoud; papiersoort; printinstellingen; software; printomgeving, zoals omgevingstemperatuur en -vochtigheid, en printfrequentie.

Alle specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Oudere modellen van de printer zijn mogelijk getest aan de hand van andere normen. Controleer productspecificaties voor meer informatie.