Een groep fotografen die de uitbarsting van een vulkaan vastlegt

Exclusief bij Canon Club
Vulkaanfotografie: reis met Ulla Lohmann

Hoogtepunten van de tour (13-21 mei 2024):

De vulkaan Stromboli bij avond; Beklim met een gids het eiland Stromboli, bekijk de gebouwen en maak kennis met de inwoners; Een boottocht tussen de Eolische eilanden; Beklimming van de Etna met zonsondergang; lavagrot op de Etna; historisch Taormina met zonsondergang op Isola Bella; de Siciliaanse manier van leven en gastronomische keuken. Accommodatie met uitzicht op de vulkaan en/of op zee (Etna en Stromboli). Kleine, vertrouwde tourgroep met maximaal 8 deelnemers. Je gids is Ulla Lohmann.

Inbegrepen in het programma:

  • Ulla Lohmann als gids met haar uitgebreide kennis van vulkanen en fotografie
  • Vervoer volgens het programma, inclusief veerboot
  • 4 nachten Sicilië, 4 nachten Stromboli
  • Halfpension tijdens de reis
  • 4 dagen 'onbeperkt drinken' tijdens het diner (zoveel Siciliaanse wijn als je wilt)
  • Vlucht, accommodatie, reisverzekering


Niet inbegrepen:
  • Excursies en toegangskaartjes voor locaties die niet tot het programma behoren
  • Andere dranken dan hierboven vermeld en fooien
  • Persoonlijke uitgaven

Programma (kan op grond van vulkanische activiteit en het weer worden gewijzigd)

Dag 01

Individuele aankomst in Catania tot 15:00 uur, waar je wordt opgehaald en naar je accommodatie wordt gebracht. Rond 16:00 uur rijden we samen naar Taormina, waar we de stad verkennen en de zonsondergang fotograferen. Je wordt teruggebracht naar je accommodatie, waar het eerste legendarische Siciliaanse diner voor je klaar staat. Siciliaanse wijn (zoveel als je wilt) is voor onze rekening!

Dag 02

De machtige Etna! We beginnen bij Rifugio Sapienza (1935 m) en stijgen op ons gemak met de kabelbaan naar La Montagnola op 2500 meter hoogte. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend! Catania beneden, op de achtergrond de indrukwekkende, rokende Etna... Vanaf hier kunnen we (naar keuze) een zijkrater, de Laghetto-krater (2580 m), verkennen en het prachtige uitzicht bewonderen. Vanaf dit punt kunnen we de zuidoostelijke krater bekijken en tegelijkertijd onze voeten warmen! Onder ons bevinden zich fumarolen, openingen waaruit niet-giftige hete gassen ontsnappen. Met de enthousiaste wandelaars onder ons dalen we te voet af (1,5 uur, 565 meter hoogteverschil vanaf de kabelbaan). De anderen kunnen comfortabel afdalen per kabelbaan, een aperitivo drinken bij Rifugio Sapienza of de Silvestri-kraters verkennen, een korte wandeling achter de kabelbaan met een geweldig uitzicht. Wanneer we elkaar weer ontmoeten, zoeken we de beste plek om te genieten van een hopelijk spectaculaire zonsondergang. Natuurlijk hoor je vandaag ook veel over vulkanen en fotografie. Na het diner en afhankelijk van de omstandigheden 's avonds, kunnen we vanaf het hotelterras foto's maken van de Etna onder de sterrenhemel.

Dag 03

Afhankelijk van de activiteit van de Etna zoeken we de beste plek om de uitbarsting te bekijken en dicht bij de lavastroom te komen, of verkennen we de hellingen van de vulkaan om kennis te maken met 'Mama Etna'. We bezoeken hete lavastromen (1200 graden!) of bekijken vreemde en prachtige formaties van afgekoelde lava, zoals een lavatunnel, of we ontdekken waarom 'Aa Lava' zo wordt genoemd. Onze vriend en geweldige kunstfotograaf Dario Lo Scavo (www.darioloscavo.com) toont ons zijn prachtige galerij met foto’s van alle grote uitbarstingen in Piano Provenzana (1810 m). Je leert van alles over vulkanen en hoe je de beste foto's van vulkanen kunt maken. We verkennen het gebied rondom Etna Norte, waar een uitbarsting de skiliften heeft vernietigd, en maken met de liefhebbers een wandeling, bijvoorbeeld naar Monti Sartorius met een panoramisch uitzicht op de Etna en de zee. Je kunt je ook ontspannen bij Rifugio Citelli en genieten van hun fantastische latte macchiato. Daarna bereiden we ons voor op de zonsondergang, een uitgebreid diner met gratis wijn en nog een kans om een foto te maken van de sterren boven de Etna.

Dag 04

Tijd om te genieten van het heerlijke ontbijt en om in te pakken. Daarna vertrekken we naar Milazzo. We laten je zien waar je het lekkerste pistache-ijs van Sicilië kunt krijgen, vlak bij de haven waar we de snelle veerboot nemen naar Stromboli. Bij aankomst in Stromboli voel je het meteen: de klokken tikken hier anders. Mensen hebben geen horloge, maar wel tijd. We melden ons in ons exclusieve boetiekhotel. Hier zijn de kamers verre van standaardkamers. Federica Masin heeft elke kamer ontworpen en ingericht met veel liefde en haar fantastische vulkaanschilderijen. Als je een eenpersoonskamer hebt geboekt, heb je je eigen badkamer en je eigen ingang, maar de gemeenschappelijke ruimte met keuken en woonkamer deel je met iemand anders. We genieten van een huisgemaakte maaltijd uit Frederica's fantastische keuken en klimmen daarna naar de 'Osservatorio' (45 min., 120 m hoogteverschil) om foto's te maken en de uitbarstingen van Stromboli te bekijken vanaf een geheime fotoplek in de buurt. Bereid je voor op kippenvel en diep respect als je je eerste uitbarsting ziet! Ik kijk ernaar uit om dit onvergetelijke moment met je te delen. Als je geen zin hebt om terug te wandelen naar het dorp, kun je een pendelbus nemen. Tip: laat het raam 's nachts open om de golven en de vulkaan te horen.

Dag 05

Een ochtend vol ontspanning! Je ontbijt wordt naar je kamer gebracht en je hebt alle tijd om op je gemak te genieten. Later komen we samen om meer te horen over de vulkaan Stromboli en om de foto's van de avond ervoor te bekijken. Na een late lunch in ons hotel beklimmen we de vulkaan, onder begeleiding van een gids uit Magmatrek, zo hoog als is toegestaan op het moment van onze trip. Momenteel is de wandeling 9 kilometer lang en brengt deze ons naar een uitkijkpunt op 400 meter hoogte. Het hoogteverschil is in totaal 450 meter en de tocht heen duurt ongeveer 2,5 uur, inclusief rustpunten en fotostops. Meestal is het een gemakkelijk, enigszins rotsachtig pad en alleen aan het einde is het een beetje steiler. Maak je geen zorgen, onze geweldige gids heeft ervaring met het wandeltempo en rustpunten, en we kunnen je helpen als dat nodig is. We lopen langzaam en als je gemiddeld fit bent, moet de wandeling geen enkel probleem zijn. (Test thuis of je 2-3 uur kunt lopen met maximaal 10 pauzes (niet meer dan 5 minuten elk) en een kleine heuvel kunt oplopen.) Onze vulkaangids en vriend staat klaar om zijn uitgebreide kennis over Stromboli met je te delen en zijn ervaringen met het dagelijks leven met een actieve vulkaan. Je beslist zelf of je meegaat met de wandeling! Als je zo'n lange wandeling niet leuk vindt, kun je dezelfde route nemen als gisteren (45 min., 120 m hoogteverschil) of een pendeldienst bellen om naar de Osservatorio te gaan, waar je kunt genieten van een geweldige pizza en de uitbarstingen kunt zien vanaf een goede plek om foto's te maken. Zodra de zon ondergaat over de Middellandse Zee begint het spektakel: de uitbarstingen van Stromboli. Gegarandeerd onvergetelijke momenten en geweldige foto's! Voor degenen die op het hoogste uitkijkpunt staan: we brengen je terug naar een veilige plek op 290 m, waar je kunt blijven zolang je wilt om te genieten van de machtigste kracht van de natuur. Alweer een onvergetelijke avond... zoals elke avond die je in goed gezelschap doorbrengt met de vulkaan.

Dag 06

Slaap lekker uit - of voor vroege vogels: tijd om de zonsopgang te fotograferen! Laat in de ochtend komen we weer samen voor een gesprek over fotografie, om meer te horen over tradities op Stromboli en om inspiratie op te doen voor het benaderen en fotograferen van mensen in het pittoreske dorp, waar je op elke hoek foto's wilt maken. Daarna vertrekken we voor een boottocht rond het eiland met een tussenstop bij 'Strombolicchio', een oud vulkanisch eiland midden in de zee - niet alleen een geweldige plek om foto's te maken, maar ook een prachtige plek om te zwemmen! Onze volgende stop is Ginostra, een klein dorpje met 40 inwoners, verscholen op de helling van de machtige vulkaan. Er komen hier niet veel toeristen en je voelt het authentieke leven overal. Na een andere zwemstop met een grot waar je doorheen kunt zwemmen en interessante rotsafzettingen, gaat onze tour verder naar de 'Sciara del Fuoco', een klein eiland van vuur waar de lavastenen uit Stromboli met een karakteristiek sissend geluid in het water vallen en waar de vogels wachten op hun prooi. Je zult versteld staan van de afmetingen! 's Avonds klimmen we weer naar de vulkaan, dit keer via een kortere route en naar een uitkijkpunt op 290 m (naar keuze - je kunt ook een pendeldienst nemen naar de Osservatorio en terug, of relaxen in het hotel). Je kunt zo lang blijven als je wilt om je droomfoto te maken.

Dag 07

Deze dag dient als reservedag, maar wordt ook gevuld met prachtige foto's en ervaringen. Ik wil je graag laten kennismaken met de beeldbewerking van vulkaanfoto's. Je zult zien dat vulkanen verslavend zijn: ook jij zult niet kunnen wachten tot we weer de Stromboli opklimmen en 's avonds genieten van het unieke spektakel met enorme explosies en gloeiende lava.

Dag 08

's Ochtends staan we heel vroeg op, zodat we de tijd hebben om de zonsopgang te fotograferen met de kleuren van de dageraad. Vandaag is het helaas tijd om te zeggen: tot ziens Stromboli, tot ziens geweldige mensen op het eiland! We verlaten het eiland met een langzame veerboot. De tocht met de vrachtboot is een geweldige manier om de Eolische eilanden te zien en foto's te maken vanaf een hoger gezichtspunt. Vijf uur lang kunnen we het turquoise water bewonderen en genieten van de verschillende Eolische eilanden: Panarea, Salina, Lipari, Volcano, het eiland dat zijn naam gaf aan wat we zo geweldig vinden: vulkanen. Bij aankomst in Milazzo moeten we absoluut een tussenstop maken in mijn favoriete 'gelateria', voordat we terugrijden naar La Terra Dei Soigni, ons hotel van het begin van onze trip. Afhankelijk van hoe je je voelt, kunnen we onderweg stoppen voor een duik in de prachtige Alcantara-rivier of een middag ontspannen in het zwembad van het hotel. Tijdens het laatste diner (de wijn is voor onze rekening!) met uitzicht op de Etna hebben we tijd om samen terug te kijken op de geweldige ervaringen van deze fantastische reis.

Dag 09

Vervoer naar het vliegveld, met de pendeldienst van het hotel of van ons.

Opmerking: het programma kan variëren afhankelijk van de toestand van de vulkaan, het weer en externe omstandigheden.

TECHNISCHE GEGEVENS van alle wandeltochten:

Dag 2:

Etna, de Laghetto-krater. De wandeling is optioneel. Je kunt de Etna ook zien en fotograferen vanaf het station dat je met de kabelbaan bereikt. Lengte van de route: 3 km; hoogteverschil: omhoog 80 m - omlaag 80 m; hoogte: 2500 m - 2580 m; moeilijkheidsgraad: gemiddeld (los vulkanisch zand); fysieke inspanning: gemiddelde duur ongeveer 1 uur (fotostops niet inbegrepen); Etna: afdaling van het kabelbaanstation La Montagnola naar Rifugio Sapienza. De wandeling is optioneel. Je kunt ook de kabelbaan naar beneden nemen en daar een aperitivo nemen of de Silvestri-zijkrater verkennen (10 minuten wandelen op vlakke grond). Lengte van de route: 5 km; hoogteverschil: omhoog 0 m - omlaag 565 m; hoogte: 2500 m - 1935 m; moeilijkheidsgraad: gemakkelijk (onverharde weg); fysieke inspanning: gemiddeld (grote hoogte); duur: ongeveer 1,5 uur (fotostops niet inbegrepen)

Dag 3:

Etna, Monti Sartorius. De wandeling is optioneel. Je kunt ook in Rifugio Citelli (1740 m) blijven en genieten van hun latte macchiato; lengte van de route: 3 km; hoogteverschil: omhoog 80 m - omlaag 80 m; hoogte: 1600 m - 1680 m; moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot gemiddeld (een korte en steile helling met 50 m hoogteverschil in los zand); fysieke inspanning: korte duur, ongeveer 1 uur (fotostops niet inbegrepen)

Dag 4:

Stromboli, Pizzeria Osservatorio. Als je niet graag wandelt, kunnen we vervoer voor je regelen (een enkele reis kost € 5 die je zelf betaalt; als je er een pizza eet of drankjes drinkt, is het vervoer gratis). Lengte van de route: 2,6 km; hoogteverschil: omhoog 120 m - omlaag 120 m; hoogte: 0 m - 120 m; moeilijkheidsgraad: gemakkelijk (een verharde weg); fysieke inspanning: laag tot gemiddeld (kan warm zijn in de zon); duur: ongeveer 45 min (fotostops niet inbegrepen)

Dag 5:

Stromboli: wandeling met gids naar het hoogst toegestane punt (juli 2022: wandeling tot 450 m). Als je niet graag wandelt, kunnen we vervoer voor je regelen naar de Pizzeria Osservatorio. Lengte van de route: 9 km; hoogteverschil: omhoog 450 m - omlaag 450 m; Hoogte: 350 m; moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar (klein pad met rotsachtige gedeelten, enigszins steil. (Kan warm zijn in de zon.) Fysieke inspanning: gemiddeld (als je gemiddeld fit bent), zwaar (als je niet gewend bent aan wandelen); duur: ongeveer 2,5 uur enkele reis (inclusief stops om te rusten)

Dag 6+7:

Stromboli: wandeling naar het hoogste punt dat is toegestaan zonder gids (juli 2022: wandeling tot 290 m). Als je niet graag wandelt, kunnen we vervoer voor je regelen naar de Pizzeria Osservatorio. Lengte van de route: 3,5 km; hoogteverschil: omhoog 290 m - omlaag 290 m; hoogte: 290 m moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot gemiddeld (grotendeels verharde weg, ongeveer 200 m klein pad met rotsachtige gedeelten. (Kan warm zijn in de zon.) Fysieke inspanning: gemakkelijk (als je gemiddeld fit bent), gemiddeld (als je niet gewend bent aan wandelen); duur: ongeveer 1,30 uur enkele reis (fotostops niet inbegrepen)