Canon breidt de functionaliteit van haar PTZ-camera’s verder uit met twee nieuwe apps

Amstelveen, 3 april 2023 – Canon breidt met ingang van vandaag de functionaliteit van haar PTZ-camera’s uit met twee nieuwe apps die beschikbaar zijn via haar Add-On Applications System. Daarmee kunnen gebruikers nieuwe functionaliteiten toevoegen voor videoproducties. Canon komt tevens met een firmware-update om de gebruikerservaring nog verder te verbeteren. De nieuwe apps – de Canon Auto Tracking Application RA-AT001 en de Auto Loop Application RA-AL001 – kunnen vanaf augustus1 worden gebruikt in combinatie met de CR-N500, CR-N300 en CR-X300. Beide apps zijn het resultaat van vragen vanuit de markt naar een krachtige standalone oplossing voor videoproductie zonder de noodzaak van externe hardware. Deze nieuwe betaalde toepassingen zijn eenvoudig te configureren en vormen in combinatie met Canon’s 4K-cameratechnologie de ideale oplossing voor een breed scala aan scenario’s – van hoger onderwijs en het bedrijfsleven tot live events en broadcasts.

CR-N700_lifestyle_13-pro.jpg

Auto Tracking-app: CR-N500 en CR-N300

Met behulp van Canon’s geavanceerde aandrijfmechanisme in haar PTZ-camera’s volgt deze nieuwe Auto Tracking-app mensen automatisch en nauwkeurig, zodat ze altijd in beeld zijn zonder tussenkomst van een camera-operator. Het volgen maakt het mogelijk om scènes met zowel één als meerdere camera’s vast te leggen zonder tussenkomst van een operator. Dit vermindert de werkbelasting van AV-medewerkers of operators, terwijl er toch professionele content van hoge kwaliteit wordt vastgelegd. De functie voert in-camera een visuele analyse uit en is beschikbaar zonder externe hardware, wat resulteert in een snellere, en nauwkeurigere, volgfunctie: van het volledige lichaam, het bovenlichaam, de schouders en andere gezichtspunten, evenals snelheden variërend van wandelen tot snel lopen. De precisie van de camera en de gelijkmatige aandrijving werken samen met het pan/tilt-mechanisme voor hoogwaardige beelden rechtstreeks vanaf de camera. Dankzij de nieuwe firmware is de Auto Tracking-app compatibel met een groter aantal PTZ-modellen - de CR-N500 en CR-N300 – zodat ze zijn te optimaliseren voor een groot aantal verschillende toepassingen, waaronder live-producties, bedrijfsevenementen en/of lezingen. Met de Compositie-functie kunnen operators gemakkelijk de meest optimale positie instellen om ervoor te zorgen dat het onderwerp altijd goed in beeld is, terwijl de “tracking” gevoeligheid tot wel tien niveaus kan worden aangepast. Dit betekent dat deze PTZ-modellen inzetbaar zijn bij een verscheidenheid aan toepassingen en scenario’s.

Auto Loop-app: grotere compatibiliteit

De Auto Loop-app is nu beschikbaar voor de CR-N500, CR-N300 en CR-X300, waardoor deze camera’s automatisch een voorgeprogrammeerde pan/tilt/zoom-beweging kunnen volgen zonder dat de operator de opname handmatig hoeft te veranderen. Dit is ideaal in situaties waarbij operators eenvoudige, repeterende camerabewegingen moeten maken, zoals bij live-muziekevenementen waar het shot van de drummer naar de zanger, naar het publiek en weer terug beweegt. Regisseurs en operators kunnen zich op deze manier simpelweg concentreren op het schakelen met beelden van andere camera’s, waardoor de werkdruk afneemt. De twee bewegingsopties – loop en “back-and-forth – bieden meer flexibiliteit om bewegingen te kiezen die passen bij de opname-omgeving. En om ervoor te zorgen dat de beelden er natuurlijk uitzien in een configuratie met meerdere camera’s, biedt de app een vloeiende aanpassing van de start-stop versnelling/vertraging om handmatige camerabewegingen te simuleren. Deze functies zijn eenvoudig programmeerbaar via één scherm waarop operators positie- en route-instellingen kunnen aangeven, een preview kunnen openen, de bewegingssnelheid aanpassen en op elke positie de duur van de pauze kunnen instellen. De Auto Tracking en Auto Loop-apps zijn op dit moment al beschikbaar voor de CR-N700 en zullen met de firmware-update later in 2023 dus ook beschikbaar zijn voor andere PTZ-modellen (zie hierboven).

Verbeterde gebruikerservaring

Canon’s nieuwste firmware-update breidt tot slot de functionaliteit van haar PTZ-camera’s nog verder uit en verbetert zowel de gebruikerservaring als de workflow, ongeacht of de camera zelfstandig wordt gebruikt of deel uitmaakt van een configuratie met meerdere camera’s. Wanneer de CR-N500, CR-N300 en CR-X300 worden gebruikt in combinatie met Cinema EOS-camera’s of Canon’s XA/XF-serie camcorders, kunnen gemeenschappelijke instellingen worden gehanteerd, waaronder de mogelijkheid om naast de sluitertijd ook de sluiterhoek in te stellen. Met de kleurcompensatiefunctie voor witbalans is het nu gemakkelijker dan ooit om het beeld van andere camera’s te evenaren. De CR-X300 krijgt bovendien ondersteuning voor het SRT-protocol, zodat de workflow nog gemakkelijker is te integreren, met name bij live-evenementen en sportwedstrijden. Al deze functies zijn bij de levering van de CR-N700 al direct beschikbaar.

De apps (betaald) en firmware-update (gratis) zullen medio 2023 verkrijgbaar zijn. Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.

  1. De CR-X300 is alleen compatibel met de Auto Loop-app.