Nieuwe modulaire Canon Colorado M-serie roll-to-roll printer met schaalbare snelheid en onderhoudsvriendelijke witte inkt voor uitgebreide inzetbaarheid

’s-Hertogenbosch, 30 maart 2023 - Canon introduceert vandaag de nieuwe Colorado M-serie: het eerste roll-to-roll platform voor grootformaat printproducenten dat modulair is in zowel snelheidsconfiguratie als mediaverwerking. De M-serie is de snelste en meest productieve oplossing in dit marktsegment en biedt mogelijkheden voor het printen van zowel speciale effecten als witte inkt. De 1,6 m brede roll-to-roll printer heeft de kenmerkende constructiekwaliteit van de Canon Colorado-serie en is exact te configureren volgens de wensen van een printproducent. De M-serie kan dankzij eenvoudig te realiseren upgrades in elke productieomgeving meegroeien met de grafische onderneming.

Colorado M-series_front_angle

De nieuwe Canon Colorado M-serie is een modulaire 1,6 m roll-to-roll printer met twee snelheidsconfiguraties en ondersteuning van witte inkt

Colorado M-series_UVgel

De Colorado M-serie met Canon UV-geltechnologie biedt FLXfinish+ special effect-technologie en nieuwe onderhouds- vriendelijke witte inkt

Colorado M-series_white_ink

De Colorado M-serie met witte Canon UVgel-inkt kan een groot aantal toepassingen printen, waaronder raamdecoratie

De schaalbare M-serie biedt een keuze aan printsnelheden – de Colorado M3 en M5 hebben een kruissnelheid van 29 m²/uur en 40 m²/uur voor prints met hoge kwaliteit en een maximale printsnelheid van respectievelijk 111 m²/uur en 159 m²/uur. Met bovendien de mogelijkheid om tijdelijk bij productiepieken of permanent van de ene naar de andere printsnelheid te upgraden. Dit maakt de M-serie tot een toekomstbestendige oplossing. Beide printermodellen zijn eenvoudig te voorzien van de nieuwe witte inkt-optie en worden opgewaardeerd naar de M3W- en M5W-modellen met de eveneens bewezen optionele FLXfinish+ matte/glanzende printtechnologie voor CMYK-prints.

Met de introductie van de nieuwe witte Canon UVgel-inkt kunnen gebruikers het spectrum aan toepassingen aanzienlijk vergroten. Met de witte UVgel-inkt profiteren printproducenten maximaal van de bekende prestatievoordelen van UVgel voor een compleet portfolio aan hoogwaardige grafische en decoratieve toepassingen, waaronder raamdecoratie, etiketten en behang. Met deze toevoeging en met de nieuwe sensortechnologie voor eenvoudige mediaverwerking kunnen gebruikers van de Colorado M-serie hun traditionele productaanbod uitbreiden en printen op dik papier met textuur, transparanten, gekleurd materiaal en op reflecterende en magnetische media.

De unieke samenstelling van de gel in Canon’s UVgel-inkt zorgt voor een snelle opbouw van dichte en ondoorzichtige beelden met witte inkt en dat in minder printpassages dan bij traditionele printtechnologieën. De bijzondere eigenschappen van UVgel maken ook een einde aan veel van de productie-, spuitmondreinigings- en onderhoudsproblemen die vaak met witte inkt worden geassocieerd, zodat ze gemakkelijk en foutloos is te printen, het verbruik en verspilling van inkt minimaal is en de productiviteit wordt gemaximaliseerd.

Printproducenten kunnen ook kiezen voor de unieke FLXfinish+ optie voor hun Colorado M-serie printer, waardoor ze mat, glanzend of gemengd mat en glanzend aan dezelfde CMYK-print kunnen toevoegen zonder dat extra vernis nodig is.

Printproducenten met hoge volumes kunnen het print-to-finish proces automatiseren met een UVgel Print Factory of UVgel Wallpaper Factory configuratie die de Colorado M-serie printer naadloos integreert met snijden, terugwinden, oprollen of stapelen van vellen om met minimale bedieningstijd volumes van minstens 50.000 m² per jaar te realiseren.

Jennifer Kolloczek, Senior Director European Planning, Marketing & Innovation, Production Print bij Canon Europe, zegt: “Vanaf het moment dat ze op de markt kwamen, hebben Canon’s Colorado-printers met UVgel de lat hoog gelegd als het gaat om snelheid, kwaliteit en allround productiviteit. Bovenop deze bedrijfskritische prestatiecriteria willen grootformaat printproducenten tegenwoordig investeren in slimme en milieuvriendelijke printoplossingen die met hen mee kunnen groeien en hen helpen financieel aantrekkelijke creatieve toepassingen, producten en groeimarkten te ontsluiten. Met de modulaire uitvoeringsvorm en de toevoeging van een onderhoudsvriendelijke witte inkt-optie is de nieuwe Colorado M-serie de groeimotor waarop printproducenten kunnen vertrouwen om hun werkveld te vergroten en ideeën om te zetten in realiteit.”

De UVgel-inkt zorgt voor een haarscherpe beeldkwaliteit en consistente kleuren, terwijl de sneldrogende eigenschappen direct snijden en nabewerken mogelijk maken en dankzij de uitzonderlijke duurzaamheid geen lamineren nodig is. Net als eerdere Colorado-modellen, maar met extra verbeteringen, is de M-serie ontworpen om de werkbelasting van meerdere oudere roll-to-roll printers aan te kunnen met industriële betrouwbaarheid en onbeheerd printen met minimale tussenkomst van de operator. De nieuwe modellen in de Colorado M-serie worden ondersteund door PRISMAguide XL, de eenvoudige en krachtige make-ready software die efficiënte productieruns met een constant hoge kwaliteit mogelijk maakt.

Vergeleken met andere inkttechnologieën zoals latex of eco-solvent inkten, verbruikt de UVgel-technologie tot 40% minder inkt om dezelfde beeldkwaliteit en kleurintensiteit te realiseren. Het energiezuinige LED-uithardingssysteem met geringe warmteproductie en ‘instant-on’- werking resulteert in een lager energieverbruik dan andere technologieën. En maakt het mogelijk om te printen op hoogwaardige, warmtegevoelige materialen – belangrijk in hoogkwalitatieve markten zoals wanddecoratie. Gebruikers van UVgel-technologie kunnen daarnaast – zelfs zonder coating – printen op milieuvriendelijke materialen zoals pvc-vrije en op papier gebaseerde media.

Met de hoge robuustheid en uitzonderlijke vormvastheid presteren UVgel-prints bijzonder goed als het gaat om mechanische en chemische weerstand. De prints gaan langer mee en bij de meeste toepassingen die met een Colorado M-serie printer worden vervaardigd, is lamineren niet nodig. Naast de economische voordelen van het wegvallen van de tijd en kosten voor lamineren, haalt het vereenvoudigde proces ook de extra kunststof laminaatlaag uit het eindresultaat.

Het modulaire ontwerp van de M-serie maakt het tot een duurzame oplossing omdat gebruikers de snelheid en mogelijkheden van de printer kunnen opschalen in lijn met de ontwikkeling van hun onderneming zonder dat hun centrale productieprinter moet worden vervangen. De M-serie biedt ook een handige optie om te upgraden naar een tijdelijke snelheidslicentie en zo gedurende piekmomenten het gewenste printvolume te realiseren.

De Colorado M-serie is ontworpen met het oog op een lage TCO en een snel rendement op de investering. De modellen in de M-serie hebben de laagste bedrijfskosten in deze categorie, maken het mogelijk om hoogwaardige toepassingen te produceren en zijn geschikt voor unieke modulaire upgrade-opties.

De Colorado M-serie is verkrijgbaar via erkende partners en het Canon-netwerk van direct sales organisaties.