Canon stroomlijnt 4K-workflows in de broadcastwereld met nieuwe BCTV-lens en een firmware-update voor haar DP-V1830 referentiebeeldscherm

Amstelveen, 26 april 2022 – Canon kondigt vandaag de introductie aan van de nieuwste zoomlens voor de broadcastwereld – de UHD DIGISUPER 122AF (UJ122x8.2B AF). Deze zoomlens biedt een superieure 4K-beeldkwaliteit, heeft een zoomverhouding van 122x en een brandpuntbereik van 8,2mm – 1.000mm (16,4 – 2.000mm met de ingebouwde 2x extender). Waarmee de UHD DIGISUPER 122AF zich onderscheidt, is de toevoeging van een snel en nauwkeurig fasedetectie AF-systeem om bewegende onderwerpen razendsnel vast te kunnen leggen met een 4K-resolutie. Dit fasedetectie AF-systeem kan door de gebruiker worden ingezet in combinatie met de nieuwe FDJ-S31/41 scherpteregelaar. Canon kondigt bovendien een nieuwe firmware-update aan voor haar professionele referentiebeeldscherm, de DP-V1830, dat broadcasters verder zal ondersteunen bij de hoogst mogelijke 4K HDR-beeldkwaliteit.

Scherpe beeldkwaliteit, ook van afstand


De UHD DIGISUPER 122AF is perfect voor broadcasters met sportprogramma’s en live evenementen die hun kijkers de hoogst mogelijke beeldkwaliteit willen bieden, en zorgt voor scherpe beelden die de actie vol fascinerende details vastleggen. Deze lens maakt gebruik van Canon’s geavanceerde optische technologie en bevat elementen van fluoriet en UD-glas die lensartefacten zoals chromatische aberratie, overstraling en reflectie tot een minimum beperken. Dit stelt deze lens in staat een indrukwekkende 4K HDR-beeldkwaliteit te bereiken over het gehele zoombereik en van het midden tot de uiterste randen van het beeld. De UHD DIGISUPER 122AF is daarmee ideaal voor het van grote afstand vastleggen van onderwerpen, zoals bij sport- of live muziekevenementen, en heeft een indrukwekkende zoom van 122x. Daarnaast kan dankzij de ingebouwde 2x extender een brandpuntsafstand van 2.000mm worden bereikt.


Geavanceerde lenstechnologie voor vloeiende beeldregistratie


Om bij snelle actiemomenten de bediening nog verder te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat het onderwerp scherp blijft bij een tele-brandpuntsafstand met geringe scherptediepte, is de UHD DIGISUPER 122AF uitgerust met Canon’s Advanced Autofocus Technology. Deze technologie blijft snel en nauwkeurig scherpstellen op het onderwerp, zodat cameramensen zich volledig op de opname kunnen concentreren. Met de twee AF-instellingen (Full Time en Part Time), keuze uit drie gebiedsgroottes van het AF-kader en een variabele AF-responssnelheid, is deze lens te optimaliseren voor zeer nauwkeurig scherpstellen. In combinatie met de nieuwe FDJ-S31/41 scherpteregelaar kan de gebruiker bovendien de scherpstelkarakteristieken aanpassen en nog meer controle krijgen over AF-modi, gebiedsinstellingen en de gevoeligheid – dit alles met drie scherpstelcurves: Far, Standard en Near. De compatibiliteit met de HD Studio / Field AF-lenzen stelt de gebruiker in staat te werken met de beste AF-functie voor het brandpuntbereik dat in een opnamescenario vereist is. Met de geavanceerde ingebouwde beeldstabilisatie beschikt deze lens over het beste van Canon’s optische en servo-technologieën om opnamen te stabiliseren en constant hoogwaardige 4K-prestaties te leveren – dit is vooral belangrijk wanneer de gebruiker aan het verre uiteinde van het zoombereik werkt.


Gestroomlijnde virtuele productieworkflows


De UHD DIGISUPER 122AF is ook compatibel met virtuele productiesystemen, zoals bij sportevenementen wanneer virtual graphics in live opnamen worden geplaatst. Met drie 20-pins aansluitingen werkt de 16-bits absolute waarde encoder samen met zoom, focus en diafragma om nauwkeurige informatie over de lenspositie te gebruiken, zodat beeldmateriaal naadloos integreert met virtuele elementen.


Nieuwe firmware voor de DP-V1830


Canon kondigt tot slot een firmware-update aan voor haar professionele referentiebeeldscherm, de DP-V1830, die vanaf juli 2022 beschikbaar is. De DP-V1830 is een 4K HDR-beeldscherm met bekroonde monitoringfuncties en krachtige 12G-SDI aansluitmogelijkheden, waardoor het beeldscherm ideaal is voor live broadcast studio’s, production trucks en HDR-monitoring. Dankzij de toevoeging van nog meer geavanceerde functies die 4K HDR-uitzendingen ondersteunen, kunnen gebruikers werken met het volledige potentieel van dit beeldscherm. Met deze nieuwe firmware-update beschikt de DP-V1830 over nieuwe RGB Parade Waveform Monitor en Chromaticity Diagram Display functies die gedetailleerde kleurinformatie geven om een natuurgetrouwe kleurweergave te garanderen en de nauwkeurige kleurafstemming van meerdere bij de productie gebruikte camera’s te vergemakkelijken. Deze firmware-update brengt ook monitoring tools zoals Frame Luminance Monitor, een exclusieve Canon-tool die de gemiddelde en piekhelderheid van het beeld in de loop van de tijd weergeeft.

Met deze nieuwe update beschikt de DP-V1830 nu ook over Histogram. Deze kan worden gebruikt om de globale balans in belichting van het beeld te beoordelen. Met een nieuwe intuïtieve interface – Multi Information View – is het mogelijk om meerdere van deze HDR monitoring tools tegelijk te gebruiken zonder daarmee het beeld te verstoren. Gebruikers van de DP-V1830 zullen ook profiteren van de nieuwe Enhanced Dual/Quad View functionaliteit. Deze stelt gebruikers in staat zowel HDMI- als SDI-signalen tegelijk te bekijken en dit is perfect voor hybride workflows. Met de firmware is het mogelijk afzonderlijke beeldkwaliteitsinstellingen aan te geven voor twee of vier gesplitste schermen en Multi Information View te gebruiken voor de SDI-ingang. Gebruikers hoeven geen speciale apparatuur zoals signaalomzetters of afzonderlijke beeldschermen te gebruiken en dit resulteert in een compactere filmopstelling en efficiëntere manier van werken. Met de firmware-update is er ook de mogelijkheid de ingebouwde SDI Switcher-functie te activeren. Deze maakt een 4-weg SDI-schakeling op het beeldscherm mogelijk en stel operators in staat tussen vier camera’s te schakelen of het beeldmateriaal naar een externe recorder te sturen, zodat minder hardware nodig is. De DP-V1830 kan nu via een LAN-verbinding worden aangesloten op een computer, tablet of smartphone om gebruik te maken van de Remote Control Web-gebruikersinterface.


Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.


UHD DIGISUPER 122AF – de belangrijkste kenmerken:


  • Eersteklas 4K-beeldkwaliteit
  • 122x zoom (8,2-1.000mm)
  • Geavanceerde AF-technologie
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Volledige ondersteuning van virtuele systemen
  • Compatibel met de functionaliteit van de FDJ-S31/41 scherpteregelaar