Canon lanceert twee nieuwe RF-lenzen voor de meest fascinerende opnamen op afstand: de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM

Amstelveen, 24 februari 2022 – Canon Europe maakt vandaag de introductie bekend van twee nieuwe supertelelenzen, de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM. Deze lenzen verleggen de grenzen van het RF-lensportfolio en bieden professionele fotografen nieuwe mogelijkheden om onderwerpen vanaf grote afstand vast te leggen. Naast een indrukwekkende brandpuntsafstand van 800mm en 1200mm – ’s werelds langste brandpuntafstand bij een AF-lens voor systeemcamera’s1 – hebben deze lenzen een intelligent design dat ze in staat stelt superieure optische prestaties en draagbaarheid te bereiken. Met de krachtige optische beeldstabilisator en grote diafragma’s ondersteunen deze hoogwaardige RF-lenzen uit de L-serie een grote verscheidenheid aan onderwerpen – van sport en natuur tot journalistiek en bewaking – met een camera/lenscombinatie waarmee de actie van veraf met haarscherpe details is vast te leggen. Zelfs onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

Krachtig bereik met een draagbare lens


Met de introductie van de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM heeft Canon een ongeëvenaard portfolio supertelelenzen samengesteld om fotografen nog meer keuze te bieden en tegemoet te komen aan de behoeften van professionals. Deze twee nieuwe lenzen breiden de mogelijkheden van de RF-lensserie verder uit met 800mm en 1200mm tele – de langste brandpunts-afstand op de markt met een lens die geen telescoop is. Bovenop dit enorme bereik kunnen gebruikers de brandpuntsafstand tot het dubbele vergroten wanneer ze de lenzen combineren met de RF 1.4 x of RF 2 x extenders, AF-opnamen en IS-functionaliteit. Bij de RF 1200mm F8L IS USM stelt dit fotografen in staat details op meer dan 400 meter afstand haarscherp vast te leggen. Het intelligente en nieuw ontworpen optische systeem stelde Canon in staat deze indrukwekkende brandpuntsafstanden te bereiken met een design dat zowel kleiner als lichter is dan traditionele supertelelenzen van dit type. De lenzen zijn dan ook aanzienlijk kleiner dan hun EF-tegenhangers. Zo is de RF 800mm F5.6L IS USM Canon’s lichtste en kortste 800mm lens uit de L-serie tot nu toe met een gewicht van iets meer dan 3,1 kg, terwijl de RF 1200mm F8L IS USM de kleinste lens is die ooit is uitgebracht met deze specificaties – met 3,34 kg is deze lens slechts 1/5e van het gewicht en daarmee meer dan 13 kg lichter en 30 cm kleiner dan zijn legendarische voorganger, de EF 1200mm f/5.6L USM.


Ongeëvenaarde optische prestaties


Zowel de RF 800mm F5.6L IS USM als de RF 1200mm F8L IS USM is ontworpen om indruk te maken. In combinatie met de krachtige beeldstabilisatie biedt de RF 800mm F5.6L IS USM tot 4,5-stops voordeel en
de RF 1200mm F8L IS USM tot 4-stops om trillingen te verminderen en haarscherpe, detailrijke opnamen te produceren. De 800mm lens biedt ook een groot maximaal diafragma van f/5.6 voor deze brandpunts-afstand en dit levert uitstekende prestaties en een hoge beeldkwaliteit op. Bij beide lenzen kan bovendien het cirkelvormige diafragma met 9 lamellen in stappen van 1/8ste worden aangepast, zodat tijdens video-opnamen vloeiende overgangen tussen diafragma’s mogelijk zijn. Naast het intelligente design profiteert de RF-lensserie van Canon haar toonaangevende optische technologie. Met Fluoriet-, UD- en Super UD-elementen bieden de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM een vlekkeloze beeldresolutie en een uitstekende correctie van chromatische aberratie. De combinatie van ASC-coatings en een verbeterde lensconstructie minimaliseert tot slot reflecties en overstraling. Zelfs met al deze extra optica in de lenzen is Canon erin geslaagd om de scherpstelafstand te beperken tot een toonaangevende 2,6 meter bij de RF 800mm F5.6L IS USM – minder dan de helft van de afstand bij andere 800mm f/5.6 lenzen – en 4,3 meter bij de RF 1200mm F8L IS USM, zodat onderwerpen over een groot bereik aan afstanden eenvoudig kunnen worden gevolgd en vastgelegd.


Geniet van het vermogen van het EOS R System


Met hun supertele-eigenschappen en geringe gewicht zijn deze lenzen de perfecte partner voor de EOS R3 – Canon’s topmodel voor sportfotografie. De RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM werken samen met het AF-systeem in de EOS R3 om onderwerpen te volgen met opnamesnelheden tot maar liefst 30 fps. Met een Ring USM Drive, Dual Power Drive, high-speed CPU en een geoptimaliseerd AF-algoritme maken deze lenzen niet alleen een snelle en soepele, maar ook stille AF mogelijk – perfect voor het vastleggen van snel bewegende dieren, De door de gebruiker aan te passen AF-stopknoppen op de lenzen geven bovendien nog meer controle bij het scherpstellen op onderwerpen. Omdat deze lenzen deel uitmaken van de RF-serie, hebben fotografen het voordeel dat ze dezelfde onderdelen zoals filters en zonnekappen kunnen gebruiken en zo extra flexibel zijn.


Robuust en professioneel gebouwd


De RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM zijn zo gebouwd dat ze bestand zijn tegen een reeks uitdagende opnamescenario’s – van hoge temperaturen tot natte of stoffige omgevingen. Zo is er namelijk een stof- en druipwaterdichte constructie gebruikt voor de aansluiting op de camera, de schakelaar en de scherpstelringen om te voorkomen dat vuil of water in de lens komt. Om te verhinderen dat olie, water of stof aan de voorzijde van de lens blijft kleven, is bovendien het voorste element voorzien van een fluorcoating.  De RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM zijn tot slot voorzien van een sterk reflecterende coating voor bescherming tegen hitte, zodat fotografen ook langdurig opnamen kunnen maken in een heet klimaat. Deze witte coating zorgt voor uitstekende
UV-bestendigheid en helpt de temperatuur van de lensbehuizing te verlagen om de optische kwaliteit te behouden. Dankzij de hoogwaardige Canon-technologie en een geavanceerd optisch design bieden de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM lenzen onder alle omstandigheden ongeëvenaarde prestaties, zodat fotografen ook onderwerpen kunnen vastleggen die zich verder weg bevinden dan ooit.


Prijzen en beschikbaarheid


De RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM zijn vanaf mei beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van respectievelijk €20.249,99 en €23.799,99. Ga voor meer informatie over de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM naar www.canon.nl


RF 800mm F5.6L IS USM – de belangrijkste kenmerken:


 • 800mm supertelelens
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 163mm x 432mm
 • Gewicht van 3,14 kg
 • Groot f/5.6 diafragma
 • 4,5-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en druipwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 2,6 meter

 


RF 1200mm F8L IS USM – de belangrijkste kenmerken:


 • 1200mm supertelelens
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 168mm x 537mm
 • Gewicht van 3,34 kg
 • 4-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en druipwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 4,3 meter