Canon kondigt de CJ17ex6.2B aan – een 4K BCTV-lens met groot brandpuntbereik

AMSTELVEEN, 7 april 2021 – Canon Europe kondigt vandaag de introductie aan van de CJ17ex6.2B en speelt daarmee in op de groeiende behoefte van broadcasters om niet alleen te upgraden van HD naar 4K, maar ook aan een 4K-workflow die aansluit bij uiteenlopende budgetten. Deze veelzijdige, compacte, lichtgewicht en optisch perfecte lens voor 2/3” 4K-camera’s is Canon’s meest recente toevoeging aan haar UHDgc serie draagbare 4K-zoomlenzen voor broadcastproducties. Met het grote brandpuntbereik biedt deze lens zowel groothoek- als telemogelijkheden en kunnen broadcasters met slechts één lens diverse scenario’s uit verschillende hoeken filmen.

Met de toevoeging van de CJ17ex6.2B breidt Canon haar assortiment 4K-broadcastlenzen bestaande uit 18 modellen – het grootste portfolio in de industriei – verder uit en blijft de onderneming tegemoetkomen aan de uiteenlopende behoeften van professionals die alles filmen – van evenementen en sportwedstrijden tot nieuwsreportages en studiobeelden.


Een 4K-lens die voldoet aan de industrienormen


Terwijl 4K steeds sneller de norm wordt, zijn er daarnaast ook andere kenmerken en componenten die bijdragen aan optisch hoogwaardige beelden. De CJ17ex6.2B voldoet dan ook niet alleen aan de vraag naar 4K-kwaliteit, deze lens minimaliseert ook nog eens overstraling en reflecties voor betere HDRii-resultaten. Ook is de lens compatibel met functies voor chromatische aberratiecorrectie van een broadcastcamera die is ingesteld op het BT.2020 wide colour gamut (WCG)iii.


De unieke optische constructie en het effectieve gebruik van UDiv lenselementen zorgen dat deze lens chromatische aberraties en vervorming onderdrukt. Dit resulteert in een uitstekende kleurreproductie, scherpte van rand-tot-rand en beelden met een hoog contrast. In combinatie met de mogelijkheid om HDR en WCG te ondersteunen, kunnen professionals met deze lens krachtige beelden verwachten en zo tegemoetkomen aan de vraag van kijkers naar de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.


Flexibel en veelzijdig voor elk scenario


De CJ17ex6.2B biedt professionals de ideale oplossing: één lens met krachtige vergroting. Met een groothoekbeeld van 6.2mm en 17x zoom heeft deze lens een brandpuntbereik van 6.2mm tot 106mm en 12.4mm tot 212mm bij gebruik van de ingebouwde 2x optische extender. De mogelijkheid om beelden vast te leggen met een brandpuntsafstand voor zowel groothoek als tele – met behoud van hoogwaardige optische prestaties – biedt een oplossing voor de vraag van de industrie naar flexibele configuraties. De lens is bovendien met een compacte, lichtgewicht body van slechts 2,07 kgv ideaal voor opnamen vanaf de schouder en voor interviews. De lens heeft de duurzaamheid en bruikbaarheid van een traditionele HD-lens, zodat goed is te voldoen aan de hoge mobiliteitseisen die worden gesteld aan camera’s voor reportages en documentaires.


Maximale prestaties


De CJ17ex6.2B heeft een 16-bits absolute-waarde-encoder en ondersteunt dezelfde krachtige digitale aandrijfeenheid als andere UHDgc-lenzen en de UHDxs-serie van Canon. Dit betekent dat de lens kan worden ingeschakeld zonder initialisatie, zodat functies als aberratiecorrectie aan camerazijde en detectiegegevens van de lenspositie bij het opstarten direct beschikbaar zijn en professionals geen moment hoeven te missen. Om de prestaties van een 4K-camerasysteem verder te maximaliseren, ondersteunt de CJ17ex6.2B drie 20-pins connectorenvi zodat lensgegevens met hoge nauwkeurigheid kunnen worden uitgelezen tijdens zoomen en scherpstellen – een belangrijke functie die de compatibiliteit met virtuele productieplatforms ondersteunt.


De belangrijkste kenmerken van de CJ17ex6.2B:


  • Groothoekbeeld bij 6.2mm, 17x zoom voor een bereik van 6.2mm tot 106mm (12.4 – 212mm met ingebouwde 2x optische extender)
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit bij 4K-resoluties
  • Licht in gewicht en compact
  • Minimaliseert overstraling en reflecties
  • Ingebouwde 2x extender

i Geldend vanaf 7 april 2021, gebaseerd op Canon-onderzoek.
ii High Dynamic Range verwijst naar een techniek die het contrast tussen lichte en donkere waarden (het dynamisch bereik) van een beeld verbetert.
iii Wide Colour Gamut is een technologie die het kleurenspectrum uitbreidt dat met video kan worden weergegeven. De huidige industrienorm is BT.709
iv Een lenselement dat gebruik maakt van UD-glas (ultralaag dispersieglas)
v De IRSE-S-versie van de CJ17ex6.2B weegt 2,07 kg, de IASE-S-versie van de lens weegt 2,15 kg.
vi Het IASE-S-model van de CJ17ex6.2B ondersteunt drie 20-pins connectoren