Canon op zoek naar het beste in fotojournalistiek tijdens Visa pour l’Image 2021: schrijf je nu in voor de Canon Female Photojournalist Grant en de Canon Video Grant

AMSTELVEEN, 20 april 2021 – Canon Europe kondigt met trots haar jaarlijkse Canon Female Photojournalist Grant en de Canon Video Grant aan. De Canon Female Photojournalist Grant is bestemd voor een fotografe voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de fotojournalistiek, terwijl de Canon Video Grant een beurs is voor degenen die een sociaal, cultureel of economisch onderwerp in documentairevorm onder de aandacht willen brengen. Beide beurzen worden toegekend in samenwerking met Visa pour l’Image, een van ’s werelds toonaangevende festivals voor fotojournalistiek, en bieden de begunstigden de financiële middelen om hun project verder uit te voeren en tegelijkertijd een platform om gehoord en gezien te worden. De ontvangers van deze beurzen worden dit jaar officieel voorgesteld tijdens het festival dat in september plaatsvindt in Perpignan, Frankrijk. Hun werk wordt het jaar daarop tentoongesteld aan het grote publiek.

Canon Video Grant – korte documentairefilm


Dit jaar wordt voor de tweede keer de Canon Video Grant uitgereikt om nieuw talent te ondersteunen bij het maken van een korte, creatieve documentairefilm. De winnaar van de Canon Video Grant wordt in juli gekozen door een jury met bekenden uit de fotowereld en ontvangt een beurs van maar liefst € 8.000, plus een Canon-uitrusting ter ondersteuning van de productie van de creatieve documentairefilm. De inzendingen worden beoordeeld op presentatie, relevantie en originaliteit van hun project. Vorig jaar ontving de Frans-Zwitserse fotograaf en filmmaker Michaël Zumstein als allereerste de Canon Video Grant. Sindsdien is hij begonnen aan een korte documentaire genaamd Bangui la coquette, over de organisatie van Miss Centraal-Afrikaanse Republiek. Een eerste teaser van zijn project zal op het festival van dit jaar worden getoond. De volledige, definitieve documentaire wordt een jaar later, in september 2022, in Perpignan gepresenteerd.


Canon Female Photojournalist Grant


De prestigieuze Canon Female Photojournalist Grant die dit jaar alweer voor de 21ste keer wordt uitgereikt, maakt belangrijke maatschappelijke thema’s zichtbaar via fotojournalistiek. Canon en Visa pour I’Image reiken ook voor de Canon Female Photojournalist Grant een beurs uit van € 8.000 tijdens het festival van dit jaar, en steunen de winnende fotografe met haar project tot aan de presentatie het jaar daarop. In verband met de wereldwijde impact van de pandemie zal de Turkse fotografe Sabiha Çimen, die vorig jaar de beurs ontving, tijdens het festival van 2022 haar project Hafiz: Guardians of the Qur'an presenteren. Çimen’s project richt zich op een 1.500 jaar oude traditie waarbij moslims die de Koran volledig uit het hoofd leren vervolgens de titel 'Hafız' mogen dragen – en de 8 tot 17-jarige jonge meiden die naar de Koranscholen gaan om de 6.236 verzen van het heilige boek van de Islam te reciteren en uit het hoofd te leren, zodat ze Hafizas kunnen worden.


Eerdere winnaressen van de Canon Female Photojournalist Grant zijn een bron van inspiratie geworden voor andere vrouwelijke fotografen in de wereld van fotojournalistiek. Ilvy Njiokiktjien, winnares van de beurs in 2011 en Canon Ambassador, zegt hierover het volgende: “Het heeft een groot verschil gemaakt voor mijn carrière. Ik zou andere vrouwelijke journalisten willen aanmoedigen om een voorstel in te dienen, want de mogelijkheid om jouw project te presenteren tijdens Visa pour l’Image is fantastisch. De aandacht die Canon en het festival aan jouw project besteden, gaat verder dan wat anderen zouden kunnen doen. Zij plaatsen je project, en daarmee jou als fotograaf, in de schijnwerpers – iets dat in de huidige wereld van fotojournalistiek hard nodig is.”


Aanmeldingsprocedure


De uiterste datum voor inschrijving voor beide beurzen is 17 mei 2021. De beurzen worden toegekend aan professionele fotografen dan wel videografen die zich onderscheiden binnen de fotojournalistiek.


Ga voor meer informatie over de Canon Female Photojournalist Grant en de voorwaarden voor een aanmelding naar: www.visapourlimage.com/en/festival/awards-and-grants/bourse-canon-de-la-femme-photojournaliste.


Voor meer informatie over de Canon Video Grant, geopend voor professionele fotojournalisten of documentairemakers met ten minste één afgerond videoreportage-project, ga je naar: www.visapourlimage.com/en/festival/awards-and-grants/bourse-canon-du-documentaire-video-court-metrage.