Betere technologie voor iedereen: hoe Wamda Saeid Elsirogi een uniforme visie op duurzaamheid in Europa biedt

6 min
Vijf handen, laptops, telefoons en diverse kantoorartikelen en papieren op een tafel, van bovenaf bekeken.

Wetgeving, beleidsvorming, naleving van regelgeving... wacht! Ga niet weg!

Het is volkomen begrijpelijk dat je op Opslaan voor later klikt als een artikel met een van deze woorden op je sociale feed verschijnt. Meestal zijn het artikelen die mentaal veel van je vragen en een beetje saai zijn. Toch richt Wamda Saeid Elsirogi zich volledig op beleid en regelgeving, en zij is de meest interessante, warme en grappige persoon die ik ken. De wereld gaat gegarandeerd iets merken van haar expertise op deze gebieden en de diplomatieke vaardigheden en het strategische denken van haar en haar collega's.

Als je een idee wilt krijgen van de invloed van Wamda en haar collega's op de wereld, moet je eens stilstaan bij de technologie die je elke dag gebruikt. Dus...

Zit je aan een bureau? Achter een laptop misschien? Misschien gebruik je een dockingstation en heb je een los toetsenbord en een losse muis. Je telefoon ligt naast je, vlak bij de printer. Je pakt je koptelefoon omdat je straks een meeting hebt. Het is een lange dag geweest en omdat je smartwatch je een melding geeft, zie je hoe laat het is en kijk je uit naar het lezen van je nieuwe boek op je e-reader onderweg naar huis. Tel nu hoeveel hardware je op dit moment binnen handbereik hebt. In dit voorbeeld zijn het negen apparaten, maar het zouden er ook weleens meer kunnen zijn. Je moet opladers natuurlijk ook meetellen.

De items kunnen van verschillende merken zijn, maar ze moeten allemaal veilig te gebruiken zijn, mogen geen gevaarlijke materialen bevatten en moeten milieuvriendelijk zijn geproduceerd. Daarnaast moeten ze ook verantwoordelijk kunnen worden afgevoerd via regelingen voor elektronisch afval of recycling in het land waar je woont. Hier staan we niet echt bij stil als we onze laptops in onze tas stoppen of stiekem de printer op kantoor gebruiken voor het huiswerk van onze kinderen.

Een foto van het hoofd en de schouders van een glimlachende vrouw met donkere haren en een donkere huid. Haar haar zit vast en ze draagt oorbellen met parels. Over haar zwarte kanten top hangt een zilveren halsketting.

Wamda Saeid Elsirogi, Senior Manager Sustainability Regulatory Affairs, EMEA en voorzitter van DIGITALEUROPE's Sustainability Policy Group.

Wamda doet dat wel. Elke dag weer. En omdat zij en vele anderen dat doen, hoef jij dat niet. Maar eigenlijk zou je dat misschien wel moeten doen. Het werk dat ze doen is van algemeen belang en dat zul je uiteindelijk terugzien op je bankrekening, of het nu gaat om de prijzen die je voor technologie betaalt of het salaris dat je elke maand krijgt. De bedrijven die betrokken zijn bij het maken van technologie zijn grote werkgevers en de naleving van de duurzaamheidswetgeving (of het niet naleven ervan!) kan een enorm verschil maken in hun bedrijfsresultaat. De prijzen die ze in rekening brengen kunnen ook van invloed zijn op miljoenen andere bedrijven die die technologie nodig hebben om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren.

Wamda is senior manager bij Canon en is actief op het gebied van duurzaamheidsregelgeving in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, maar ze is onlangs ook aangesteld als voorzitter van de DSPG (DIGITALEUROPE's Sustainability Policy Group). Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar dat is een organisatie die de belangen behartigt van zo'n 45.000 Europese bedrijven. Plus meer dan 100 wereldwijde ondernemingen en 41 brancheorganisaties uit heel Europa. Het is een belangrijke organisatie. Waarom? Omdat wanneer er voorstellen voor veranderingen in de wet- of regelgeving op het gebied van technologie worden gedaan, leden een ander perspectief daarop kunnen bieden, feedback kunnen geven op de realiteit en impact van dergelijke voorstellen op hun bedrijf en alternatieve strategieën of waardevolle inzichten kunnen opdoen. Voor bedrijven als Canon en andere zakelijke leden kan dit zelfs op wereldniveau gebeuren.

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is het een enorme uitdaging om op deze voorstellen te reageren. "De afgelopen twee jaar, met name vorig jaar, hebben we veel dossiers (voorstellen) gezien over duurzaamheid. Het was een tsunami aan regelgeving", zegt Wamda. En ze overdrijft niet. Elk beleid, elke regelgeving en elke richtlijn met betrekking tot naleving voor zelfs de kleinste onderdelen van je technologie, begint als voorstel. Deze komen van overheden, parlementen, openbare campagnes of andere belanghebbende partijen. Elk voorstel begint met een vastgestelde behoefte die moet worden aangepakt, maar (en dit is heel belangrijk) ondanks dat een voorstel in goed vertrouwen wordt gedaan en oprecht gericht is op productduurzaamheid, is het niet altijd een perfect voorstel.

Als een voorstel van invloed is op één reserveonderdeel van één onderdeel, moet het hele product opnieuw worden geëvalueerd. Het gaat nooit om een eenvoudige aanpassing."

"We proberen op een positieve manier aanpassingen te doen en gaandeweg invloed uit te oefenen", legt ze uit. Het doel van de DSPG is in feite de medewetgevers te ondersteunen voor zinvolle wetgeving. We staan bijvoorbeeld voor 100% achter de circulaire economie en de Europese Green Deal. Maar alle wetgeving moet goed worden uitgevoerd, efficiënt zijn en de rapportagelast verminderen." Het is niet ongebruikelijk dat de vertegenwoordigende leden van de DSPG tegelijkertijd aan meer dan 40 Europese voorstellen werken, elk met hun eigen complexiteitsniveau en elk met een andere invloed op het bedrijfsleven.

In dit opzicht heeft Wamda twee verschillende petten op. Als voorzitter wil ze ervoor zorgen dat alle betrokkenen worden gehoord, maar met zorgvuldige helderheid vertegenwoordigt ze ook Canon en zorgt ze ervoor dat de belangen en perspectieven van het bedrijf aan bod komen. Wat verrassend genoeg geen probleem is voor Wamda. Haar pragmatische en open benadering aan de onderhandelingstafel is een van de redenen dat ze voor de functie werd gekozen. "De belangrijkste regel voor mij is dat elk lid de ruimte krijgt om te laten weten wat hij/zij wil en wat belangrijk is voor hem/haar. En als je stappen wilt zetten, moet je compromissen sluiten en alle meningen en ideeën bij elkaar brengen."

Een jonge blanke vrouw met lang haar die een geel shirt en blauwe blazer draagt staat buiten bij een kantoorpand en glimlacht terwijl ze op haar telefoon kijkt.

Elk beleid, elke regelgeving en elke richtlijn met betrekking tot naleving voor zelfs de kleinste onderdelen van je technologie, begint als voorstel.

Het is moeilijk voor te stellen dat al deze bedrijven, waarvan vele concurrenten zijn van elkaar, samenkomen om te bespreken hoe een voorgesteld stukje wetgeving hen zal beïnvloeden. Of, zoals vaak het geval is, hoe deze kan worden verbeterd in het belang van iedereen. Want het moet worden gezegd dat DIGITALEUROPE niet alleen draait om het regelen van de beste afspraken voor de bedrijven zelf. Wamda houdt zich bij het overwegen van elk voorstel bezig met de manier waarop elke verandering die Canon in reactie daarop moet doorvoeren, van invloed is op onze klanten en partners. Leidt dit tot een problematische prijsstijging? Of vertraagt dit ons vermogen om producten op de markt te brengen? Belast het voorstel onnodig klanten of partners, waar we iets aan moeten doen?

"Ik werk vaak nauw samen met onze collega's in Japan, omdat veel van wat wordt voorgesteld invloed kan hebben op het productontwerp, de duurzaamheid, de repareerbaarheid, reserveonderdelen en de verlenging van de garantie", zegt Wamda. "Want als een voorstel van invloed is op één reserveonderdeel van één onderdeel, moet het hele product opnieuw worden geëvalueerd. Het gaat nooit om een eenvoudige aanpassing." Dit zijn allemaal belangrijke elementen op het gebied van kwaliteit, vertrouwen en reputatie, en ze hebben een grote invloed op de manier waarop Canon en de andere leden van DIGITALEUROPE producten voor de wereldwijde markt produceren.

Samen met Annalisa Monaco, de Government Affairs Manager van Canon EMEA, schat Wamda dat ze in de afgelopen drie jaar heeft kunnen bijdragen aan ongeveer 90% van alle duurzaamheidswetgeving. Dat is een ongelooflijk indrukwekkend en belangrijk getal, omdat het betekent dat ze namens Canon en onze klanten en partners deelnemen aan álle relevante duurzaamheidsdiscussies die plaatsvinden onder EU-wetgevers. En dat Wamda een vertrouwde rol heeft opgebouwd in deze discussies, is van essentieel belang voor dit succes.

"Als je tegenover de wetgevers zit, moet je jezelf in hen verplaatsen en nadenken over hoe ze op bepaalde ideeën zijn gekomen. Als je dat begrijpt, kun je proberen een compromis te sluiten. Ja, het is veel werk", zegt ze lachend. "En het belangrijkste is dat je voortdurend nieuwe kennis opdoet. Het is tegelijkertijd uitdagend en dankbaar werk." De zomer komt eraan en de verkiezingen voor het Europees Parlement staan voor deur, maar Wamda is er klaar voor en duurzaam productontwerp, verpakkingen en PFAS-chemicaliën zijn haar grootste prioriteit. Als het parlement in september opnieuw samenkomt, gaan zij en haar collega's van DSPG meteen aan de slag.

Meer informatie over DIGITALEUROPE en duurzaamheid bij Canon.

Verwant

  • Een grijsharige man hurkt naast een beekje en richt een Canon-camera met een lange witte lens op het stromende water.

    The Platypus Guardian stimuleert natuurbehoud in heel Australië

    De vogelbekdieren in de Hobart Rivulet hebben de harten van de inwoners van Tasmanië, en uiteindelijk van heel Australië, gestolen. Pete Walsh heeft tijdens dit proces een Canon Community-beurs gewonnen.

  • Een surfer in de schaduw glijdt over een indrukwekkende golf

    Laat er LEVEN zijn

    Canon heeft meer te bieden dan je zou denken Lees door en ontdek hoe onze technologie veel verder gaat dan printers en camera's om je dagelijkse leven te ondersteunen

  • Een close-up van vijf koraalpoliepen. Ze hebben korte, zacht uitziende groene tentakels met fluorescerende blauwe uiteinden die de indruk geven van beweging onder water.

    Van voorstad tot koraalrif

    Een team buitengewone mensen zit veilig verstopt in een magazijn waar ze koraal tot leven brengen, letterlijk én figuurlijk.