ARTIKEL

Licht in het museum: hoe XEED-laserprojectoren van Canon het verleden tot leven brengen in meeslepende tentoonstellingen

René Magritte's famous works projected across a room in an immersive exhibit in Milan.
De meeslepende tentoonstelling Inside Magritte in het kunstmuseum La Fabbrica del Vapore in Milaan. Het werk van René Magritte werd geanimeerd en geschaald om de gehele ruimte te bestrijken. Met 29 Canon XEED-laserprojectoren werden meer dan 40 miljoen pixels op de installatieoppervlakken geprojecteerd. © Emanuele Bonapace

Musea zijn in ontwikkeling. Donkere gangen met stoffige voorwerpen volstaan niet meer voor publiek dat in hun dagelijkse leven gewend is om interactieve digitale content te gebruiken. Hierdoor zoeken instellingen naar aantrekkelijkere manieren om bezoekers iets te leren en te vermaken, zoals de meeslepende ervaringen die projectoren bieden.

De moderne projectoren bieden een krachtige maar kosteneffectieve manier om meeslepende content te leveren. Dankzij de kleine afmetingen en flexibele beeldformaten van de huidige modellen vallen ze bovendien totaal niet op.

Doordat er geen vaste positie voor het beeld hoeft te worden gebruikt, kunnen hele ruimten, inclusief de vloer en het plafond, worden overspoeld met beelden op maat. Dankzij de warping- en mengtechnologie kan één naadloos beeld worden gevormd door meerdere gesynchroniseerde projectoren. Zelfs een volledig gebouw kan via projectie-mapping worden omgezet in een driedimensionaal schermoppervlak.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Creatieve projectorinstallaties

De laserprojectoren uit Canon XEED-serie worden zeer gewaardeerd vanwege de helderheid, kleurnauwkeurigheid en het compacte ontwerp. Deze modellen zijn voorzien van een centrale objectiefvatting, waardoor de installatie eenvoudiger wordt zonder dat dit de esthetiek van een ruimte beïnvloedt, omdat het beeld gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Dit betekent dat het apparaat in elke hoek kan worden geïnstalleerd, en zelfs vanaf het plafond kan worden gericht om een beeld op de vloer of een tafel te projecteren, zonder dat de lamp doorbrandt of de garantie vervalt. De centrale objectiefvatting is ook compatibel met een reeks optionele, hoogwaardige verwisselbare objectieven.

In een aantal belangrijke tentoonstellingen is deze veelzijdigheid al benut. De curatoren van de ambitieuze show Inside Magritte in La Fabbrica del Vapore in Milaan, hebben 29 Canon XEED-projectoren geselecteerd om het werk van Belgische surrealist René Magritte te schalen op kamergrootte.

Tijdens de tentoonstelling in het Nederlandse Nationaal Militair Museum werd een 360°-koepelprojectie gemaakt van het militaire erfgoed door de eeuwen heen met negen Canon XEED WUX6600Z -laserprojectoren, één Canon RS-SL03WF-groothoekobjectief en acht Canon RS-SL05WZ-groothoekzoomobjectieven.

Niet alle musea hebben de ruimte of het budget voor dergelijke grote installaties, maar de serie compacte Canon XEED-projectoren biedt ook een creatieve oplossing voor kleinere projecten. Deze modellen bieden krachtige kleuren dankzij een LCOS-paneel (Liquid Crystal on Silicon) en AISYS (Aspectual Illumination System), in combinatie met hoogwaardige Canon-optica en een hoge mate van helderheid, ondanks dat ze geen verwisselbare objectieven hebben.

In the mirror room at the Magritte exhibition a visitor is up-close to the painting projected on the walls.
Dankzij de helderheid, kleurnauwkeurigheid en kwaliteit van de Canon XEED-projecties op de Inside Magritte-show konden bezoekers de beroemde werken van dichtbij bekijken. "De technologie maakt het voor ons mogelijk om de details van het schilderij veel beter te observeren; het overtreft soms zelfs onze eigen ogen", aldus kunsthistoricus Julie Waseige. © Emanuele Bonapace

Native 4K LCOS-projectie

Voor een maximale impact moet het geprojecteerde beeld kleurrijk en gedetailleerd zijn. Met de nieuwste LCOS-projectoren heeft Canon de beeldkwaliteit naar een hoger niveau getild. De nieuwe Canon XEED 4K6021Z - Canon's kleinste en lichtste native 4K-projector tot nu toe - biedt het extra voordeel van een laserlichtbron met een helderheid van 6000 lumen.

"We gebruiken geen technologie voor pixelverschuiving om een 4K-beeld te creëren", zegt Matthew Koshy, projectorspecialist van de Imaging Technologies & Communications Group van Canon Europe. "Dit betekent dat er voor het 4K-signaal dat naar de projector wordt gevoerd geen downscaling of upscaling nodig is. Het voordeel voor musea is dat bezoekers het geprojecteerde beeld kunnen bekijken zonder pixelvorming."

De totale eigendomskosten zijn natuurlijk zeer belangrijk voor musea: elke euro die niet wordt uitgegeven, kan worden geïnvesteerd in toekomstige tentoonstellingen en onderhoud. Het is dan ook van cruciaal belang dat de bedrijfskosten en uitvaltijd tot een minimum worden beperkt. Dit is een gebied waarop de Canon XEED-laserprojectoren, met hun lage energieverbruik en uitzonderlijk lange levensduur van de laser, echt uitblinken.

"Hoe vaker je een projector met lamp gebruikt, hoe sneller de algehele helderheid afneemt", legt Matthew uit. "Maar een laser is een solid-state lichtbron met tot wel 20.000 uur continu gebruik, en de helderheid neemt niet zo snel af in vergelijking met lampprojectoren.

"Als de lamp in een lampprojector net voor aanvang van een tentoonstelling stopt met werken, dan wil je niet 24 tot 48 uur wachten op een nieuwe lamp. Qua onderhoud kan een laserprojector, nadat deze door een systeemintegrator is geïnstalleerd, in feite worden vergeten."

A man and woman look at exhibition prints and text at Ilvy Njiokiktjien's Born Free exhibition.

Een tentoonstelling organiseren waaraan al 12 jaar wordt gewerkt

Fotojournalist Ilvy Njiokiktjien vertelt hoe ze zich heeft voorbereid op een grote tentoonstelling met prachtige, grote prints en zes video's die op groot formaat worden getoond met Canon XEED WUX6000-projectoren.

Canon's objectieven voor XEED-projectoren

Bij het inrichten van een tentoonstelling is de keuze voor een objectief net zo belangrijk als de keuze voor een projector. De serie XEED-projectorobjectieven van Canon biedt een scala aan verschillende opties. Een bijzonder aantrekkelijke optie voor museumgebruik is de Canon RS-SL06UW, een ultragroothoekobjectief met een projectieverhouding van slechts 0,54:1, zodat een beeld van 250 cm op een oppervlak van slechts 1,16 meter kan worden geprojecteerd.

"In een museum heb je mogelijk geen andere optie dan om de projector dicht bij een schermoppervlak te plaatsen", legt Matthew uit. "Als het op enige afstand zou worden geplaatst, bestaat het risico dat bezoekers voor de straal lopen en schaduwen op het beeld produceren. Een objectief met korte projectieafstand is in dit geval een betere keuze.

"Het objectief is nog veelzijdiger dankzij de verschuivingsoptie", vervolgt Matthew. "Als je de projector dicht bij een muur hebt geplaatst, druk je gewoon op een knop op de afstandsbediening om het beeld tot wel 75% verticaal te verschuiven. Geen enkele andere fabrikant biedt momenteel een objectief met korte projectieafstand met deze mate van verschuiving. De marginale scherpstelfunctie is ideaal om ervoor te zorgen dat gebogen schermprojecties ook scherp in de hoeken zijn."

Als je geïnteresseerd bent in 4K-beeldkwaliteit, biedt Canon ook een speciaal 4K-projectorobjectief - de Canon RS-SL07RST - die de hoogste 4K-resolutie in de branche bereikt. In tegenstelling tot de meeste projectorobjectieven, die vaak de 4K-resolutie alleen weergeven in het midden van het beeld, produceert de Canon RS-SL07RST een uniform 4K-beeld in het gehele kader.

The Canon RS-SL06UW lens.
Het Canon RS-SL06UW-objectief kan zelfs op korte afstand van het project een groot beeld produceren en heeft een objectiefverschuiving van -15% tot +75%, wat de grootste in zijn soort is. "Geen enkele andere fabrikant biedt momenteel een objectief met korte projectieafstand en deze mate van verschuiving", zegt Matthew.
The Canon RS-SL07RST lens.
Het Canon RS-SL07RST-objectief projecteert de hoogste 4K-resolutie in de branche en biedt een uniform 4K-beeld in het gehele kader.

"Canon gebruikt kwaliteitsglas in de verwisselbare Canon XEED-objectieven, waaronder UD (Ultra-low Dispersion) en asferische elementen. De meeste andere merken kiezen voor acryl", zegt Matthew. "Canon heeft zijn sporen verdiend op het gebied van optische ontwerpen en de Canon XEED-objectiefelementen worden gemaakt in dezelfde fabriek als het glas dat wordt gebruikt in de SLR-lenzen en professionele videocameralenzen van Canon. Dit zorgt er niet alleen voor dat Canon-objectieven uitzonderlijk scherpe beelden produceren, maar helpt ook om een hoog helderheidsniveau te behouden."

Een kleine hoeveelheid omgevingsverlichting is in een museum grotendeels onvermijdelijk, maar de Canon XEED-serie combineert instelbare laserlichtuitvoer met heldere optica voor scherpe beelden met een hoog contrast. Daarnaast wordt de helderheid van de projectoren van Canon ook gemeten in kleurlumen in plaats van alleen in witte lumen. Dit zorgt voor een consistente helderheid, ongeacht het weergegeven beeld, en geeft musea de vrijheid om met verhelderende nieuwe manieren de geschiedenis en cultuur tot leven te brengen.

Geschreven door Marcus Hawkins


Ervaar Canon's geavanceerde productlijn voor beeldbewerking op ISE 2020 in de RAI in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan