Sports, first prize singles - Tom Jenkins

Sports, eerste prijs Singles – 

Tom Jenkins

Sportfotograaf Tom Jenkins werkt voor het Britse dagblad The Guardian. Hier laat hij zien hoe hij kwam tot het vastleggen van dit dramatische beeld, waarbij jockey Nina Carberry van haar paard werd gegooid.

"Deze foto is gemaakt op de Grand National in Liverpool, Groot-Brittannië. Ik kom daar al 25 jaar en heb ondertussen een routine om op zoveel mogelijk verschillende plekken te komen in de 10 minuten van de Steeplechase. Ik probeer het verhaal van de race vanuit zoveel mogelijk hoeken te vertellen, niet alleen één actie bij één hindernis."

1. Werken met afstandsbediening
"De Chair is de grootste hindernis in de hele Grand National, ruim anderhalve meter hoog met een brede sloot ervoor. Hij is ook vrij smal. De paarden komen in een soort trechter terwijl ze in halsbrekend tempo de hindernis nemen.

"Het is gevaarlijk om als fotograaf te dichtbij te komen. Daarom zijn camera's met afstandsbediening hier zo belangrijk. Dan kun je laag gaan. Zo heb je een betere kans om een fatsoenlijke foto vanuit de juiste hoek te maken.

"Ik stond 9 meter verder naar rechts en maakte de foto met een EOS-1D X met EF24-70mm f/2.8L II USM-lens via een PocketWizard-afstandsbediening die was aangesloten op de hoofdcamera."

2. Je onderwerp kennen
"Het had de hele ochtend en het begin van de middag geregend. De grond was erg modderig, dus ik had het gevoel dat er iets kon gebeuren. Achter in het peloton kwam een paard er nauwelijks overheen. En het paard erachter stormde er dwars doorheen. Dat was het paard met Nina Carberry. Ik kon haar vastleggen in de lucht.

"Toen alle paarden over de hindernis heen waren, pakte ik mijn camera's om naar de finish te rennen. Pas veel later had ik tijd om de foto's te bekijken, omdat ik ook foto's van de feestelijkheden moest maken. Pas bij het bewerken besefte ik dat ik iets bijzonders had."

3. Steeds opnieuw proberen
"Deze foto is een schoolvoorbeeld van doorzettingsvermogen. 25 jaar lang heb ik zo vaak een camera op die hindernis gehad en gebeurde er niets. Je moet het gewoon steeds opnieuw proberen. Als je het niet probeert, lukt het nooit. Als fotograaf moet je het toeval een handje helpen.

"Ik vond de foto bijzonder. Een beetje bizar, ongewoon. Hij heeft onmiddellijk impact, waardoor je nog eens goed kijkt. Er zijn vier paarden in beeld. Twee zijn gevallen, rechts de staart van een paard, links de hoef van een ander paard.”

4. Nooit opgeven
"Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik had gewonnen in mijn categorie. Mijn mond viel wagenwijd open! Ik heb ook gejureerd voor World Press Photo, dus ik wist dat de lat hoog lag. Als fotograaf heb ik jaren lang meegedaan. Ik kon het niet geloven dat ik gewonnen had. Het is een bevestiging dat het goed is wat je doet. Bij sportfotografie moet je stoïcijns zijn. Het is niet gemakkelijk om goede foto's te maken, dus je krijgt te maken met veel teleurstellingen.”

Jockey Nina Carberry flies off her horse Sir Des Champs (left) as they fall at The Chair fence during the Grand National steeplechase, at Aintree Racecourse, Liverpool, UK. Taken on a Canon EOS-1D X with an EF24-70mm f/2.8L II USM lens at 70mm; the exposure was 1/5312sec at f/4, ISO 2000.

Jockey Nina Carberry vliegt van haar paard Sir Des Champs (links) terwijl ze vallen bij de Chair-hindernis tijdens de Grand National Steeplechase, op Aintree Racecourse, Liverpool, Groot-Brittannië. Gemaakt met een Canon EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L II USM-lens op 70 mm; de belichting was 1/5000 sec op f/4, ISO 2000.