Paul_Hackett_1

Grime wordt steeds populairder buiten de underground van Londen
Door Paul Hackett

In een stampvolle kleine en zweterige nachtclub in Oost-Londen om 3 uur 's nachts gooit Slew Dem er zijn raps uit voor een intens publiek dat helemaal opgaat in de steeds populairdere muzikale obsessie van Groot-Brittannië.

Paul_Hackett_2

Grime, ontstaan uit garage en rap, is steeds populairder geworden door de Britse artiest Skepta die in september de prestigieuze Mercury Prize won, en zijn stadsgenoot Stormzy die er in maart van dit jaar voor zorgde dat voor het eerst een Grime-album de eerste plaats van de albumtop 100 bereikt.

Paul_Hackett_3

In de kleine nachtclubs, cafés en onafhankelijke radiostations van de hoofdstad snoeren de lof en waardering de mond van de critici die vinden dat de muziek geweld verheerlijkt.

Paul_Hackett_4

Rage, 32, lid van de Slew Dem Crew, vertelt Reuters: "Zulke critici zou ik willen zeggen dat ze te weinig naar Grime-muziek hebben geluisterd. Er zijn zoveel creatieve mensen in deze scene dat ze ons met zo'n uitspraak niet kunnen kleineren".

"Grime wordt steeds meer geaccepteerd over de hele wereld. We zien dat mensen van allerlei achtergronden naar Grime-muziek luisteren, het kopen en zelf maken."

Paul_Hackett_5

De Grime-artiesten gaan onderwerpen als drugs, geld, respect, turf wars en nog veel meer niet uit de weg, allemaal met een tempo van 140 beats per minuut.

"Veel van ons hebben een donker verleden en al veel moeilijke dingen meegemaakt, dus de teksten die we schrijven gaan misschien wel over geweld, maar het is gewoon een manier om ons uit te drukken," vertelt Clipson, ook lid van de Slew Dem Crew. 

De energie tijdens een optreden is aanstekelijk en zo laten artiesten en luisteraars zien dat kameraadschap belangrijker is dan concurrentie.

Paul_Hackett_6

"Ik hou van de sfeer van een set en het optreden met de jongens ... iedereen zweept elkaar op. Voor mij draait het allemaal om de eenheid," zegt de 21-jarige Tiny K, lid van The Collective.

"Mensen associëren het met problemen ... maar ik denk dat het me juist uit de problemen heeft gehouden,"

Paul_Hackett_7

De snelle wereld van grime werd in januari 'een commerciële kracht' gennoemd door The British Phonographic Industry en speelde zelfs een rol in de nationale verkiezingen van Groot-Brittannië.

De leider van de Britse Labour Party, Jeremy Corbyn, sprak met grime-artiest JME voor de afgelopen verkiezingen om te proberen zijn verkiezingsprogramma ook onder de aandacht van jonge stemmers te brengen.

Paul_Hackett_8

De mainstream mag het misschien omarmen, maar die artiesten zijn er nog niet klaar voor.

"(Grime) is een manier voor de underground om creatief te zijn en te laten zien wat ze willen," aldus de 18-jarige MC Squintz.

Paul_Hackett_9

(Geschreven door Patrick Johnston; bewerkt door Andrew Heavens)