In Berlijn gaat het feest door, ondanks de dreigende sluitingen van clubs
#pursuitoftheshot
Berlijn staat wereldwijd bekend om haar nachtleven, van het legendarische Berghain tot spontane feesten. Maar dit bruisende nachtleven wordt bedreigd door ruimtegebrek en stijgende huurprijzen. De afgelopen maanden hebben diverse clubs hun deuren al gesloten, en er volgen er waarschijnlijk nog veel meer. Dit verhaal gaat over een stukje van het Berlijnse nachtleven en in het bijzonder over de mensen die de nachten zo levendig maken: van de mensen die feesten tot de mensen die in het nachtleven werken.
Van swing, salsa en seks tot tango, travestieten en techno: het nachtleven van Berlijn heeft voor ieder wat wils.
Nacht in, nacht uit gaan duizenden inwoners en bezoekers naar hotspots als RAW, een oud terrein vol met graffiti waar vroeger treinen werden gerepareerd. Deze hotspot bevindt zich in het oostelijke deel van de stad, dat ooit in handen van de communisten was. Nu zijn er clubs, bars en een zwembad met biertuin.
In de zalen en keten langs de spoorwegen dansen mensen op reggae, punkrock, dancehall, hardcore, metal, rap, hip-hop en techno. De clubs hebben bijzondere namen als Cassiopeia en Suicide Circus.
"Het Berlijnse nachtleven is als een groot avontuur. Er valt elke dag iets nieuws te ontdekken," zegt Richard Shawn, een Britse expat die in Berlijn woont.
Nico Brodersen, uitsmijter bij Bassy Club, zegt dat het allemaal om de mensen draait.
"Buitensporig, wild, vrij en met een oneindige energie - je kunt hun namen vergeten, maar hun gezichten vergeet je nooit," zegt ze over de mensen die 's avonds losgaan in de Berlijnse clubs.
Mensen maken zich zorgen over hoe lang dit nog kan duren in een stad waar de huurprijzen stijgen en de vraag naar woonruimte toeneemt nu de bevolking groeit. Meerdere clubs hebben onlangs hun deuren gesloten. Anderen zullen binnenkort waarschijnlijk volgen.
In Prenzlauer Berg, een wijk in het voormalige communistische Oost-Berlijn dat een feestparadijs werd na de val van de Berlijnse Muur, hebben klachten over geluidsoverlast ertoe geleid dat een aantal clubs zijn deuren moest sluiten.
Bewoners spreken wel van "Clubsterben" of "club death".
Een van de meest recente slachtoffers bevindt zich in de oostelijke wijk Friedrichshain: de club Pogo Tussy wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwe appartementen.
"Het is heel verdrietig om er na 13 jaar mee op te houden, maar zo gaat het nu eenmaal," zegt Simone Braun, voormalig eigenaar van de club.
Maar voorlopig gaat in veel delen van de stad het feest gewoon door.
Voor technoliefhebbers is een nacht in de legendarische club Berghain een echte must - als ze er binnen kunnen komen. Er zijn regelmatig wachtrijen van meer dan honderd meter bij de oude elektriciteitscentrale. Ondernemende bewoners doen goede zaken door bier te verkopen aan de wachtende menigte.
Voor degenen die er niet in komen, zijn er genoeg alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan Salon Zur wilden Renate, een club die is verspreid over meerdere verdiepingen in een oud appartementencomplex. Of About Blank, een club waar ook in de tuin wordt gefeest. Of Sisyphos, een club in een voormalige fabriek voor hondenkoekjes.
In een schaars verlichte, kinky club genaamd Insomnia verruilen sommige mensen hun normale kleren voor latex of leer in de kleedkamers bij de ingang. Anderen trekken alles uit en stappen in het bubbelbad. Sommigen hebben openlijk seks terwijl de muziek uit de speakers knalt.
"Hier kunnen mensen helemaal vrij zijn en hun verborgen dromen waarmaken. We overschrijden grenzen. De enige regel die écht belangrijk is: nee is nee!" vertelt Dominique, die samen met haar man de club Insomnia beheert.
In andere clubs dreunt de muziek terwijl dragkings en -queens tijdens shows laten zien wat ze in huis hebben.
Maar degenen die liever de nacht doorbrengen in eenvoudige bars en lounges kunnen terecht in de bruisende straat genaamd Simon-Dach-Strasse in Friedrichshain. De stoep staat vol met tafels en stoelen van de vele bars en restaurants.
Gasten kunnen kiezen tussen Mexicaanse, mediterrane en Aziatische gerechten of - dit is ten slotte Duitsland - Currywurst, een in plakjes gesneden worst van varkensvlees die is bedekt met een saus van ketchup en kerriepoeder.
Geschreven door Michelle Martin, bewerkt door Angus MacSwan/Jeremy Gaunt