The story behind the World Press Photo of the Year 2017 taken by Burhan Ozbilici.

Het verhaal achter de
World Press Photo of the Year

Het is 19 december 2016 als in het Turkse Ankara AP-fotograaf Burhan Ozbilici zijn kantoor verlaat en besluit onderweg naar huis nog even een lokale kunstgalerij te bezoeken. Niets had hem kunnen voorbereiden op het drama dat zich daar zou afspelen: de moord op Andrey Karlov, de Russische ambassadeur in Turkije. Karlov was uitgenodigd om een expositie te openen, maar hij werd tijdens zijn toespraak neergeschoten door agent buiten dienst Mevlüt Mert Altıntaş.

Met gevaar voor eigen leven wist Ozbilici de gebeurtenis vast te leggen. Zijn foto zou uiteindelijk de World Press Photo of the Year 2016 worden. Ozbilici kijkt met ons terug op deze noodlottige dag.


WAARSCHUWING: DEZE GALERIJ GEVAT AFBEELDINGEN DIE DOOR SOMMIGE LEZERS ALS SCHOKKEND KUNNEN WORDEN ERVAREN


SHOCK
“Ambassadeur Andrey Karlov begon het publiek toe te spreken en ik ging dichterbij staan om hem te fotograferen. Opeens klonken er schoten. Iedereen ging op de grond liggen voor een veilig heenkomen. Ik stond oog in oog met de schutter en zag ambassadeur Karlov roerloos op de grond liggen.”

VERDRIET
“Dit is geen mooie foto. Wanneer ik de foto's bekijk, voel ik een intens verdriet voor Andrey Karlov. Ik zal hem nooit vergeten… zijn ogen, zijn gezicht, zijn vriendelijke stem. Karlov was een goed mens. Ik vind het heel naar dat hij samen met zijn meedogenloze moordenaar op één foto is afgebeeld.”

PLICHTSBESEF
“Ik was bang, maar voelde me tegelijkertijd verplicht om deze historische gebeurtenis vast te leggen. Dat gevoel was sterker dan mijn angst en ik was op dat moment bereid om mijn lot te aanvaarden, wat er ook zou gebeuren.”

SCHERPSTELLING
“In panieksituaties verlies je gemakkelijk je focus. Ik besloot me op één ding te concentreren: de bewegingen van de schutter. Ik bleef rustig staan en volgde zijn bewegingen. Daarbij zorgde ik dat hij constant scherp in beeld was.”

MOED
“Journalistieke moed betekent voor mij het op respectvolle wijze vastleggen van gebeurtenissen met wereldwijde nieuwswaarde. Natuurlijk, ik had ook neergeschoten kunnen worden, maar dan zou mijn dood in ieder geval niet voor niets zijn geweest.”

Burhan Ozbilici captures police officer Mevlüt Mert Altıntaş shouting after shooting Andrey Karlov, the Russian ambassador to Turkey.

© Burhan Ozbilici, The Associated Press
De 22-jarige agent buiten dienst Mevlüt Mert Altıntaş schreeuwt leuzen na het neerschieten van de Russische ambassadeur in Turkije, Andrey Karlov, in een kunstgalerij in het Turkse Ankara.

Ozbilici legde deze foto vast met een EOS 5D Mark III en een EF24105mm f/4L IS USM-objectief

Meer informatie over World Press Photo is beschikbaar op www.worldpressphoto.org