World Press Photo General Jury Chair – Stuart Franklin

Juryvoorzitter - Stuart Franklin

Stuart Franklin is een bekroonde fotograaf en voormalig directeur van Magnum Photos. Hieronder geeft hij zijn visie op de kwaliteit van de ingestuurde foto's en de stand van fotojournalistiek.

Het is onmogelijk om één foto tot winnaar uit te roepen
"Als ik kijk naar alle 85.000 ingezonden foto's, vielen er een paar meteen op. Toen de inzendingen werden gefilterd en we tot de eindselectie kwamen, waren er een paar fantastische foto's bij."

Onze branche heeft behoefte aan investeringen
"Ik heb veel geleerd over de abominabele staat van de branche, vooral de fotojournalistiek. De branche lijdt onder een tweedeling: je hebt een paar geweldige opdrachten die worden uitgevoerd door een handvol beroemde fotografen, terwijl de rest van de branche weinig ondersteuning krijgt, met name wanneer het gaat om gedetailleerde of langetermijnrapportage. Ik dacht dat er veel meer in de branche werd geïnvesteerd dan daadwerkelijk het geval is."

Fotojournalisten moeten tegenwoordig harder werken om bij ons emoties op te wekken
"Eén van de dingen die in het algemeen ontbreekt in de rapportage van wereldwijde gebeurtenissen is persoonlijke diepgang. Kijk bijvoorbeeld naar het werk dat uit Mosul komt. We weten niet wie iedereen is. En als we niet weten wie deze mensen zijn, hoe kunnen wij dan met hen meevoelen?"

Als je een jonge fotograaf bent, moet je niet de massa volgen...
"Fotojournalistiek heeft behoefte aan fotografen die verder kijken dan aleen het leveren van een plaatje bij een tekst. Ik adviseer jongeren niet de massa te volgen. Zoals ik eerder al zei, ze moeten de verhalen vanaf de frontlinie vertellen met foto's die echt onder de huid van mensen kruipen, anders krijgen we een eendimensionaal genre."