Amber Bracken

Het verhaal achter de winnaar van de categorie Contemporary Issues

De 33-jarige Canadese fotojournalist Amber Bracken heeft in deze categorie gewonnen met haar bewegende foto-essay over het protest van de Native Americans tegen de bouw van een oliepijpleiding op het land van hun voorvaderen bij Standing Rock in North Dakota in december 2016.

"De oorspronkelijke bewoners behoren tot de grootste slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de Westerse maatschappij, vooral hier in Noord-Amerika," zegt Amber. "Ik wilde dat laten zien met mijn werk.

"Dit verhaal in beeld brengen voor World Press Photo was één van de lastigste creatieve processen die ik heb meegemaakt," voegt ze toe. "Ik heb duizenden foto's gemaakt in de maanden waarin ik in Standing Rock was. Om het verhaal goed te kunnen vertellen, moest de relatie tussen de foto's kloppen: hoe één foto in verbinding stond met de volgende. In het eindresultaat heb ik veel van mijn rustigere beelden gebruikt. Zelfs in de foto van de afbakening door de politie, waar je de spanning voelt, is er geen sprake van actie: het is impliciet."

Amber gebruikte een Canon EOS 5D Mark III voor deze opnamen, samen met drie objectieven uit de EF L-serie: een 16-35mm-objectief, een 70-200 mm f/2.8-zoomobjectief en een 50mm f/1.4 standaardobjectief dat prachtige resultaten oplevert bij weinig licht en meer creatieve opties biedt voor scherptediepte dankzij het extra grote maximale diafragma. "Ik heb voornamelijk groothoek- en close-upopnamen gemaakt, want ik wilde de kern van het verhaal vastleggen," voegt ze toe.

Hoewel haar werk op uitstekende wijze belicht wat de Native Americans van Standing Rock meemaakten tijdens deze periode, heeft ze zelf het gevoel dat ze alleen het topje van de ijsberg heeft blootgelegd. "Ik heb slechts een klein onderdeel van alles wat er gaande was kunnen vastleggen. Er was zo'n grote, gevarieerde mix van stammen en kampen, het was onmogelijk om het hele verhaal te documenteren."

Gelukkig was ze niet de enige die de gebeurtenissen in Standing Rock aan het licht wilde brengen. "Er zijn honderden andere fotografen die hetzelfde verhaal als ik vertelden," zegt Amber. Haar foto's van de protesten werden gepubliceerd door BuzzFeed. "Dat was geweldig, want zo creëerden we de kritische massa van foto's die de waarheid over wat de Native Americans meemaakten onder de aandacht van een breed publiek brachten; dat is de kracht van fotojournalistiek."

Veterans carry an American and a Mohawk Warrior Society flag through the storm.

Veteranen dragen een Amerikaanse vlag en een vlag van de Mohawk Warrior Society vlag door de storm.
Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II en een EF16-35mm f/2.8L II USM-objectief.

Vonda Long, descendent of High Hawk, who was killed in the 1890 Wounded Knee Massacre.

Vonda Long, afstammeling van High Hawk, die werd gedood in het bloedbad bij Wounded Knee van 1890.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een EF50mm f/1.4 USM-objectief.

Riot police clear marchers from a secondary road outside a Dakota Access Pipeline (DAPL) worker camp using rubber bullets, pepper spray, Tasers and arrests.

De oproerpolitie verwijdert protesteerders van een B-weg buiten een werkkamp van de DAPL (Dakota Access Pipeline) met rubberen kogels, pepperspray, tasers en arrestaties.
Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II en een EF16-35mm f/2.8L II USM-objectief.

In camp, everyday tasks like cooking and chopping wood are done on the front line.

In het kamp worden alledaagse taken, zoals koken en het hakken van hout, in de frontlinie uitgevoerd. Hier laden mannen een enorme donatie van brandhout uit.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een EF50mm f/1.4 USM-objectief.

A man is treated after being pepper sprayed by police.

Een man wordt behandeld nadat hij door de politie is aangevallen met pepperspray.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een EF50mm f/1.4 USM-objectief.

Horses are central in Sioux culture, described "like my brothers," by one youth.

Paarden staan centraal in de Sioux-cultuur; een tiener beschrijft ze als ‘mijn broers'.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een EF50mm f/1.4 USM-objectief.

Oceti Sakowin, or the Seven Council Fires, is the true name of the great Sioux nation and refers to the coming together of the different factions of the tribe.

Oceti Sakowin, of de Zeven Raadvuren, is de echte naam van de grote Sioux-natie en verwijst naar het samengaan van de verschillende groeperingen van de stam.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een EF16-35mm f/2.8L II USM-objectief.

DAPL, if completed, will be approximately 1,172 miles, and pass under the Missouri River.

De DAPL-pijpleiding zal na voltooiing ongeveer 1886 km zijn en onder de Missouri-rivier doorlopen.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een EF70-200mm f/2.8L IS USM-objectief.

The Missouri River is the longest river in the United States and travels for over 2,300 miles through Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas and Missouri.

De Missouri-rivier is de langste rivier in de Verenigde Staten en loopt voor meer dan 3700 kilometer door Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas en Missouri.
Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een EF50mm f/1.4 USM-objectief.

Meer informatie over World Press Photo is beschikbaar op www.worldpressphoto.org