ARTIKEL

CSRD komt eraan: vier manieren om uw organisatie duurzamer te maken

Duurzame bedrijfsvoering is niet langer optioneel.

a man looking at his phone

Voorbereiden op CSRD

Duurzame bedrijfsvoering is niet langer optioneel. Het publiek eist directe en onmiddellijke actie om klimaatverandering te beperken, terwijl beleggers steeds meer op zoek zijn naar geloofwaardige markten voor duurzame beleggingen.

Bovendien is de Europese Commissie (EC) van plan in oktober 2022 de eerste set normen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in te voeren.1 Hierdoor moeten meer organisaties dan ooit jaarverslagen indienen in overeenstemming met de EU-normen voor duurzaamheidsrapportage, waarin hun impact op hun eigen organisatie, op mensen en op het milieu wordt beschreven.

De EC zegt dat de bestaande rapportage niet goed genoeg is - rapporten worden beïnvloed door wat investeerders en belanghebbenden belangrijk vinden en het is moeilijk om vergelijkingen te maken tussen twee of meer organisaties. Met de nieuwe CSRD moet dit veranderen.

Hybride werken: een kans

Bovendien hebben organisaties die tijdens de pandemie de duurzaamheidsinspanningen hebben opgeschort, nu de kans om op een andere manier verder te gaan.2 Hybride en flexibel werken - omarmd door de meeste Europese organisaties34 - biedt een zeldzame kans om veranderingen door te voeren. En nu er al een grote ontslaggolf is begonnen,5 kan het grijpen van die kans op meer dan één manier van cruciaal belang blijken, omdat werknemers steeds vaker willen overstappen naar progressievere organisaties met een sterkere - en transparantere - houding op het gebied van duurzaamheid.6

Eigenaren en kantoormanagers in de EU en daarbuiten zullen opnieuw bekijken wat duurzame bedrijfspraktijken en proactieve manieren zijn om dagelijks verbeteringen aan te brengen. Hier volgen enkele manieren om actie te ondernemen binnen uw organisatie.

1. Doe mee aan de hernieuwbare-energiebeweging

U kunt uw CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen door over te stappen op een contract of tarief voor hernieuwbare energie. In Groot-Brittannië en de EU moeten elektriciteitsbedrijven hun brandstofmengsel jaarlijks publiceren, zodat klanten kunnen zien of ze 100 procent hernieuwbare energie of een combinatie van hernieuwbare en fossiele brandstoffen gebruiken - nuttige gegevens voor het berekenen van uw CO2-uitstoot.78

Duurzame energie neemt snel toe en is zelfs op schema om in de komende vijf jaar de rol van fossiele brandstoffen als 's werelds grootste energiebron over te nemen.9. Het is nu dus eenvoudiger dan ooit om mee te doen aan de beweging.

Sommige organisaties kunnen overwegen zich te voegen bij een derde van de Britse organisaties die al hun eigen duurzame energie op locatie genereren.10 Afhankelijk van de grootte van de locatie en de beschikbare investering, zijn er diverse technologische opties beschikbaar, waaronder zon, wind, geothermische en grondwarmtepompen, hydro-elektriciteit, anaerobe vergisting en warmte-krachtkoppeling. Het is raadzaam dit te plannen in combinatie met isolatie- en energiebesparingsmaatregelen voor maximale impact.

Als organisaties in de EU zich inzetten voor het inkopen van hernieuwbare elektriciteit om tegen 2030 aan slechts 30 procent van hun totale elektriciteitsvraag te voldoen, zou de sector van hernieuwbare energie in de EU meer dan € 750 miljard aan bruto toegevoegde waarde genereren.11

Hybride werken is ook een belangrijke factor bij het boeken en berekenen van vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Laptops, printers, lampen, verwarming - ze hebben allemaal een voetafdruk, of ze nu worden gebruikt op kantoor, thuis of elders. Wees voorzichtig met het simpelweg verschuiven van verantwoordelijkheid naar uw personeel en het uit het oog raken van waardevolle gegevens.

2. Pas de afvalhiërarchie toe

Denk aan wat in het Engels met de vijf R-en van de afvalhiërarchie wordt aangeduid: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Recover ofwel Weigeren, Verminderen, Hergebruiken, Recyclen en Terugwinnen. Waar kunt u duurzaamheidsbesparingen maken gedurende de gehele levenscyclus van alle producten, of ze nu worden verkocht of gekocht?

Op het gebied van kantoortechnologie zoals multifunctionele apparaten kan dit alles omvatten, van het kiezen van energiezuinigere apparaten tot het berekenen van de CO2-impact van digitale transformatie, tot het verlengen van de investeringscyclus van uw printerpark om printers minder vaak te vervangen.

Als kantoorapparatuur langer in goede staat wordt gehouden, kan de uitstoot van broeikasgassen door de productie, logistiek en verwijdering aan het einde van de levensduur aanzienlijk worden verminderd. Met de door Canon hergeproduceerde multifunctionele printers (MFP) van de EQ80-serie bijvoorbeeld kan deze uitstoot van de ontginning van grondstoffen en CO2 zelfs nog verder worden verlaagd - met wel 80 procent in vergelijking met een nieuw product.

De aanschaf van hergeproduceerde apparatuur biedt organisaties een directe route naar de circulaire economie, een systeem waarbij bronnen zo lang mogelijk in gebruik worden gehouden. Dergelijke apparaten zijn bovendien goedkoper en, in het geval van de EQ80-serie van Canon, bieden uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid met dezelfde garanties als elk nieuw geproduceerd product.

a woman working on a laptop

3. Schoon uw toeleveringsketen op

De EC merkt op dat de groei van de duurzaamheidseconomie gevolgen zal hebben voor grote en kleine organisaties, ongeacht de rapportagevereisten; het delen van duurzaamheidsrapporten zal gewoon een verwachting zijn binnen een toeleveringsketen.

In de werkomgeving van een organisatie wordt bij de beoordeling van de algehele milieubelasting vaak niet gekeken naar onderaannemers, zoals schoonmaakbedrijven voor het kantoor, cateraars, bedrijven voor de inrichting, koffieleveranciers en nog veel meer. Recycling van toner en inktcartridges is een gangbare praktijk en is al meer dan 30 jaar een cruciaal onderdeel van Canon's beleid 'geen afval naar stortplaatsen'. Om duurzaamheidsdoelen te behalen kan dezelfde logica op andere gebieden worden toegepast.

Zo is Europa de grootste wereldwijde consument van koffie, en de waarde van het koffieverbruik op Europese kantoren ligt rond de € 3,1 miljard.12 Wanneer oude koffieresiduen op de 'gebruikelijke manier' worden weggegooid, komen ze terecht op een stortplaats waar ze ontbinden en het broeikasgas methaan uitstoten.13 Bij recycling kunnen de koffieresiduen echter 'koffiebriketten' worden en worden gebruikt als een duurzaam biobrandstof.

Met dit in het achterhoofd is het de moeite waard om te kijken naar de toeleveringsketen en de levenscyclus van andere kantoorbenodigdheden, zoals schoonmaakproducten, papier en catering voor vergaderingen met klanten. Het lijkt misschien iets kleins, maar wanneer alle gegevens - en alle acties - tellen, is het de moeite waard om verbeteringen te zoeken.

4. Zoek groenere manieren om te reizen

Er komen in Europa steeds meer voertuigen met weinig emissie: de verkoop van elektrische auto's was in december 2021 voor het eerst hoger dan de verkoop van auto's op diesel.14 Organisaties in de hele regio overwegen oudere wagenparken te vervangen door elektrische voertuigen om de impact op het milieu te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en de brandstof-, onderhouds- en belastingkosten te verlagen.15

Maar het omarmen van het openbaar vervoer en actief reizen, zoals fietsen en wandelen, kan meer besparingen opleveren. In het Verenigd Koninkrijk is de auto de meest voorkomende vorm van vervoer voor ritten van één tot vijf mijl;16 kunnen sommige van deze ritten worden vervangen door andere vervoermiddelen binnen uw organisatie?

Of misschien zelfs helemaal niet plaatsvinden? Technologie maakt werken op afstand en onderweg mogelijk, waardoor mensen overal productief kunnen zijn. Autoritten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van 'stadsreizen' (minder dan 100 km) in de EU, waarvan er veel zijn voor woon-werkverkeer of zakelijk verkeer.17 Normalisatie van hybride en flexibel, of volledig op afstand, werken kan ervoor zorgen dat veel van deze reizen niet meer nodig zijn.

Kleine stappen, grote impact

Duurzaamheid is een belangrijke zakelijke overweging, zoals het ook zou moeten zijn op onze veranderende planeet. Als u de tijd neemt om zowel grote als kleine acties te overwegen, kan dit zowel uw CSRD-rapportage als uw bijdrage aan een groenere wereld aanzienlijk verbeteren.

Lees het Canon-fotoboek EQ80 - A Life In Pictures meer over hoe bij de EQ80-apparaten van Canon onderdelen worden hergebruikt om een apparaat te maken dat net zo goed - en betrouwbaar - is als een nieuw apparaat.

Ontdek in de infographic hoe Canon gedurende de gehele levenscyclus van de producten duurzame methoden toepast.

"Het publiek eist directe en onmiddellijke actie om klimaatverandering te beperken."

Andy Tomkins, EMEA Sustainability Engagement Manager, Canon Europe

FOTOBOEK

imageRUNNER ADVANCE EQ80: vandaag zorgen voor morgen

Lees meer over hoe uw technologische keuzes u kunnen helpen uw duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Gerelateerde producten en oplossingen

Ontdek de remanufactured multifunctionele printers van hoge kwaliteit in Canon's EQ80-serie.

Ontdek meer

Lees meer over hoe u uw CO2-uitstoot kunt verminderen en uw doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kunt behalen.

 • ARTIKEL

  Duurzame IT: hergeproduceerd versus gereviseerd

  Wat is het verschil tussen gereviseerde multifunctionele printers?

 • ARTIKEL

  Het belang van duurzaamheid en de circulaire economie

  Ontdek hoe u met het doorlopen van de volledige cirkel klimaatverandering kunt bestrijden.

 • ARTIKEL

  Circulaire economie, duurzaamheid en zakelijke kansen

  Verander uw inkoopmentaliteit om geld en het milieu te besparen.

 • ARTIKEL

  Drie redenen waarom uw organisatie zich zou moeten interesseren voor duurzaamheid

  Wat is de circulaire economie en waarom zou u er deel van moeten uitmaken?

 • ARTIKEL

  Duurzaamheid, het zit hem in de details

  Benut de kans om uw benadering van duurzaamheid te beoordelen en aan te passen.

 • HULP NODIG?

  Wilt u meer informatie over het duurzamer maken van uw organisatie?

  1. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_nl
  2. https://www.forbes.com/sites/deloitte/2021/05/13/the-pandemic-slowed-sustainability-efforts-heres-how-organizations-can-get-them-back-on-track/?sh=4c84ea227b10
  3. https://resources.owllabs.com/blog/european-companies-and-hybrid-work
  4. https://www.prnewswire.com/news-releases/forrester-only-30-of-companies-will-embrace-a-full-return-to-office-model-post-pandemic-301299937.html
  5. https://www.weforum.org/agenda/2021/11/what-is-the-great-resignation-and-what-can-we-learn-from-it/
  6. https://www.greenbiz.com/article/how-esg-programs-can-combat-great-resignation
  7. https://www.ofgem.gov.uk/environmental-and-social-schemes/renewables-energy-guarantees-origin-rego/energy-suppliers/fuel-mix-disclosure-fmd
  8. https://www.aib-net.org/certification/uses-certificates/fuel-mix-disclosure
  9. https://www.ecowatch.com/iea-renewable-energy-sources-2648860436.html
  10. https://www.alphr.com/energy/1010075/third-of-uk-businesses-generating-renewable-energy/
  11. https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/5ab1ada3-c48c-11e9-9d01-01aa75ed71a1/language-en
  12. https://coffeebi.com/2019/03/27/office-coffee-consumption-the-strong-growth-of-the-european-markets/
  13. https://www.bio-bean.com/news-post/the-significant-value-of-spent-coffee-grounds/
  14. https://www.nytimes.com/2022/01/17/business/electric-vehicles-europe.html
  15. https://energysavingtrust.org.uk/the-road-to-zero-is-your-business-ready-for-electric-vehicles/
  16. https://www.gov.uk/government/statistics/national-travel-survey-2020/national-travel-survey-2020
  17. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Passenger_mobility_statistics#Distance_covered
  Privacybeleid

  Praat met een expert tijdens kantooruren

  Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

  * Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

  Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

  • Zo snel mogelijk
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +31

  Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

  Dank u wel

  Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

  [TIME]

  Graag tot ziens

  Sorry

  Fout