Veilig en probleemloos uw printapparatuur opstarten

Papierstoringen voorkomen en oplossen

Met deze instructie willen wij u helpen om papierstoringen te voorkomen of op te lossen. Op deze manier heeft u uw printer maximaal ter beschikking.

Papierstoringen voorkomen en oplossen

Papierstoringen voorkomen

Papier is gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Vooral bij het uit/aan zetten van de centrale verwarming kan er condensatie ontstaan in de papierlade omdat de omgevingstemperatuur plotseling wijzigt. Wanneer het papier in de machine vochtig is, kunnen vellen gemakkelijk aan elkaar vastplakken met een papierstoring tot gevolg.

Dit treedt vooral op in het voor- en najaar, tijdens vakantieperiodes, na een verlengd weekend of na een periode van inactiviteit. Tijdens deze periodes zijn er grotere temperatuurverschillen die meer condensatie veroorzaken, waardoor de kans op papierstoringen aanzienlijk is verhoogd.

Wanneer u uw printer meerdere dagen niet gebruikt, is het raadzaam om het papier uit de printer te halen en in een papierwikkel of in de originele doos op te slaan. De wikkel of doos hebben de eigenschap om uw papier tegen vocht te beschermen. Als u de printer gaat gebruiken, legt u het papier weer in de printer.

Papierstoringen verhelpen

Mocht uw printer toch een papierstoring hebben, volg dan eerst onderstaande instructies, voordat u een storing meldt. Dit zijn ook de eerste stappen die de Canon Field Service Engineer zou uitvoeren en deze handelingen vallen buiten het servicecontract.

Download de brochure met tips en tricks over het gebruiksklaar maken van uw papiervoorraad hier

Download tips & tricks to preventing and resolving paper jams (PDF in English)



Mocht u na het uitvoeren van onderstaande richtlijnen toch nog een papierstoring hebben, kunt u deze melden via deze link.

Papierstoringen verhelpen

Invloed papierkwaliteit op storingen

Om storingen, veroorzaakt door een slechte kwaliteit papiersoort, te voorkomen is het raadzaam om papier te gebruiken van een premium kwaliteit.

Invloed temperatuur en luchtvochtigheid op storingen

De luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving kunnen invloed hebben op de verwerkbaarheid van papier in een printer. De vezels in het papier zullen uitzetten of samentrekken bij wijzigingen in het vochtgehalte. Dit heeft invloed op de stijfheid en de deformatie van het papier.

Wanneer er sprake is van een hogere relatieve vochtigheid in de omgeving ten opzichte van het papier, zullen de papiervezels vocht opnemen en zwellen. Bij een lagere relatieve vochtigheid onttrekt de omgeving vocht aan het papier, waardoor de papiervezels samen trekken. Dit zwellen of samentrekken wordt ook wel deformatie genoemd.

De optimale relatieve vochtigheid in de omgeving ligt rond de 55% bij 21°C.

Kromtrekken van papier

Papier laten acclimatiseren

Vervormd papier kan vast komen te zitten in de printer en brengt de printer daarmee in storing. U kunt dit voorkomen door preventief te handelen.

Het is belangrijk dat de omgevingslucht in de opslagruimte van het papier en de ruimte waarin het pak papier wordt geopend dezelfde temperatuur en relatieve vochtigheid hebben. Zolang het papier in de verpakking blijft is de relatieve vochtigheid van de opslagruimte onbelangrijk. Er zal geen vochtuitwisseling optreden tussen opslagruimte en papier door de vochtwerende wikkel. Zodra een pak papier geopend wordt in een ruimte met een andere temperatuur is het belangrijk om volgende acclimatiseringtijd in acht te nemen:

Papier laten acclimatiseren

Andere thema’s binnen ‘Veilig en probleemloos uw printapparatuur opstarten’

Mocht u nog vragen hebben,
neem dan contact op met onze helpdesk

Feedback