Canon introduceert de ProStream 3000-serie – de volgende generatie web-fed inkjet-productieprinter voor de commerciële printmarkt

HUNKELER INNOVATIONDAYS, Zwitserland, 27 februari 2023 – Canon kondigt vandaag de introductie aan van de ProStream 3000-serie, de volgende generatie in haar portfolio met snelle inkjet-productieprinters voor de commerciële printmarkt. Met het bestaande ProStream-technologieplatform als basis levert de nieuwe ProStream 3000-serie een consistente offset-printkwaliteit en biedt het printproductie op een breder scala van substraten, waaronder zwaar papier, met hogere standaard printsnelheden. Met als eindresultaat ultrasnelle digitale productie van een breed pakket aan commerciële printopdrachten.

Internal view of the Canon ProStream 3000 series

Binnenaanzicht van de Canon ProStream 3000-serie

The Canon ProStream 3000 series is a high-speed, web-fed inkjet press for commercial print

De Canon ProStream 3000-serie is een snelle web-fed inkjet-printer voor commerciële printproducties

Deze uitgebreide mediamogelijkheden maken het voor grafische ondernemingen – waaronder algemene commerciële en online printcentra, boekproducenten en specialisten in fotoproducties – nog eenvoudiger om werk met hoge volumes en hoge meerwaarde te migreren van offset en oudere technologieën naar digitaal. Met ProStream kunnen gebruikers nu de volledige end-to-end productiviteitsvoordelen van inkjet-productie behalen voor de meest uiteenlopende toepassingen, van direct mail en boeken tot wenskaarten, posters en kalenders.

De ProStream 3000-serie telt twee modellen – de 80 m/minuut ProStream 3080 en de 133 m/minuut ProStream 3133 – die de bekende hoge printkwaliteit van ProStream leveren op web-breedtes tot 558 mm en voor paginalengtes tot 1.524 mm. De nieuwe ProStream serie kan tot 11.300 4/4 B2-vellen per uur of 1.790 A4-formaat 4/4-prints per minuut produceren. Dit komt neer op 58 miljoen A4-prints per maand – op een breed scala aan substraten en gewichten, waaronder standaard offset gecoat, ongecoat en voor inkjet geoptimaliseerd papier tot 300 g/m2, zonder de noodzaak om bij zwaardere mediagewichten de productiesnelheid te verlagen.

Om ook bij hogere printsnelheden op een breed assortiment aan substraten offsetkwaliteit te leveren, is de ProStream 3000-serie uitgerust met een verbeterd droogsysteem. Dit droogsysteem bouwt voort op het succes van de ProStream 1000-serie en maakt gebruik van een zwevende luchtstroom over de gehele papierbaan om de oppervlaktekwaliteit van de print gedurende alle stadia te beschermen. Het nieuwe asymmetrische ontwerp van de ProStream 3000-serie droogt alle opdrachten gelijkmatig en gecontroleerd zonder met het papier in contact te komen, waardoor zelfs op de meest krasgevoelige media een uitzonderlijke printkwaliteit is te realiseren.

De consistent hoge printkwaliteit met nauwkeurige, levensechte kleuren wordt gegarandeerd door native 1.200 dpi piëzo drop-on-demand printkoppen in combinatie met betrouwbare polymeer-pigmentinkten op waterbasis en Smart ColorGrip, een nieuwe versie van Canon’s oplossing voor conditionering van het papier. Met Smart ColorGrip, dat nu ook als optie beschikbaar is voor de ProStream 1000-serie, kan de hoeveelheid ColorGrip-oplossing die is ingesteld voor specifieke delen van een pagina worden aangepast voor lichte of zware inktdekking om zo een optimaal printresultaat te bereiken. Canon’s Inline Quality Control, een hoogwaardig camerasysteem, zorgt bovendien voor automatische controle van de printkwaliteit en vermindert de tijd die nodig is voor kwaliteitscontrole door de operator. Daarmee draagt dit camerasysteem bij het verhogen van de algehele productiviteit van de printer.

Dankzij de hogere efficiëntie van het droogsysteem verbruikt de nieuwe ProStream bij de meeste toepassingen minder energie dan de 1000-serie en kan de printer worden aangesloten op een netaansluiting met een lager nominaal vermogen. Dit maakt de ProStream 3000-serie een praktische keuze en beter passend in de elektrische infrastructuur van kleinere printproducenten. Daarnaast zijn in de architectuur van deze nieuwe serie zowel de droog- en koeleenheden als de stroomvoorziening verplaatst om de toegankelijkheid en bedienbaarheid voor operators verder te verbeteren.

Jennifer Kolloczek, Senior Director European Planning, Marketing & Innovatie, Production Print bij Canon Europe, zegt: “Klanten over de hele wereld hebben de uitzonderlijke productiviteit van ProStream al omarmd voor alles van boeken met een hoge marge tot hoogwaardige direct mail printproductie – terwijl ze bovendien profiteren van een minimum aan afval en een zeer hoge uptime.”

“Met de introductie van de nieuwe ProStream 3000-serie breiden we dit succesvolle platform verder uit en zorgen we voor de snelheid, efficiëntie en veelzijdigheid in media die printproducenten nodig hebben om hun groei te stimuleren. De verbeterde productiviteit bij een aantal toepassingen betekent daarnaast dat gebruikers nu vol vertrouwen nog meer offset- en ander drukwerk kunnen migreren naar digitaal on-demand, waardoor de doorlooptijd wordt verkort, de make-ready tijd en het afval afnemen, de tegenwoordig krimpende oplagen rendabeler worden en tevens tegemoet wordt gekomen aan de vraag van merkeigenaren naar een kortere time-to-market.”

De eerste ProStream 3000 wordt geïnstalleerd bij de Pixartprinting Group in Italië en vormt daar een aanvulling op het bestaande printerpark van de drie ProStream 1800 printsystemen van de onderneming die dienden om de ‘marge-maximalisatiekloof’ tussen de bestaande offset- en digitale B2-tonertechnologiën te overbruggen zonder afbreuk te doen aan de printkwaliteit. Alessio Piazzetta, Chief Manufacturing Officer, bij de Pixartprinting Group, zegt: “Onze producten worden geprint met alleen de meest geavanceerde printers. Sinds de installatie in 2018 hebben de ProStreams ons in staat gesteld de productie verder te optimaliseren door voor het meest kosteneffectieve systeem te kiezen op basis van de variabelen van de betreffende printopdracht. De belangrijkste voordelen waren direct een hogere productiviteit en efficiëntie, en het feit dat de technologie zo gebruiksvriendelijk is.”

Op basis van de grote commerciële impact van de ProStream-technologie heeft Pixartprinting ervoor gekozen de inkjet-basis verder te vergroten door te investeren in de volgende generatie productieprinter, met als doel te voldoen aan de OEE (Overall Equipment Effectiveness)-voorwaarden van de onderneming en steeds meer werk te migreren naar haar inkjet-printers.

De ProStream 3000-serie beleeft haar wereldwijde debuut tijdens de Hunkeler Innovationdays (27 februari – 2 maart 2023, Luzern, Zwitserland) waar het printsysteem wordt getoond binnen live productieworkflows voor een breed scala aan commerciële printtoepassingen. Afhankelijk van de regio is de nieuwe printerserie per direct verkrijgbaar bij Canon zelf of bij haar geaccrediteerde kanaalpartners.

Ga voor meer informatie over de Canon ProStream 3000-serie naar https://canon.sm/prostream-pr

Een volledige casestudy over de ervaring van Pixartprinting met de ProStream-technologie is hier te vinden: https://www.canon.nl/business/insights/case-studies/pixarprinting-maintains-competitive-edge/