Maak kennis met urban climbers, On the Roofs

Vrienden en fotografen Vitaliy Raskalov en Vadim Makhorov hebben de afgelopen vijf jaar gewijd aan het maken van adembenemende landschappen en stadsgezichten vanaf de hoogste gebouwen ter wereld. Ze werden beroemd met het beklimmen van iconische en historische gebouwen om nieuwe plaatsen te ontdekken en te verkennen. Het duo wil graag een kijkje op plaatsen geven waar slechts een handvol mensen kan komen om zo een frisse blik op de wereld te bieden.

Maak kennis met urban climbers On the Roofs - Canon

We vergezelden Vitaliy en Vadim bij hun beklimming van het hoogste hotel ter wereld, het JW Marriott Marquis Dubai, en vroegen hen over hun kunst.

Wat motiveert jullie om foto's als deze te maken?

"We laten ons motiveren door het verlangen mensen plaatsen te laten zien vanuit andere perspectieven. We beklimmen plaatsen waar hooguit tien of vijftien mensen eerder zijn geweest. Het is dus heel interessant om ze aan anderen te laten zien. We willen mensen laten voelen wat wij voelden en laten zien wat wij zagen. Normaal gesproken zijn mensen bang voor grote hoogtes. Wij willen ze laten zien hoe mooi het kan zijn. Als we onze beelden niet met anderen zouden willen delen, waren we hier niet."

Wat motiveert jullie om foto's als deze te maken? - Canon

Waarom klimmen jullie?

"We klimmen omdat we een ander perspectief op de wereld willen geven. We zijn begonnen met foto's op de grond, foto's van dieren en mensen. Maar er zijn al zoveel mensen die zulke foto's maken.  We wilden wat anders doen, iets interessanters. En daarom gingen we daken beklimmen. De eerste keer deden we het puur voor het gevoel. Maar nu klimmen we om prachtige foto's en video's te maken. Het gaat nu meer om de kunst, maar de eerste keer ging het om de sensatie. We zijn gewoon gek en doen gekke dingen!"

Waarom klimmen jullie? - Canon

Hoe bewerken jullie de foto's?

"We hebben meestal een hele hoop foto's van onze reizen, dus het sorteren daarvan is veel werk. Maar we bewerken er meestal niet zoveel. We selecteren misschien 20 tot 50 beelden van de vijf- of zeshonderd. We houden meestal een avond vrij om een selectie te maken. Het duurt een uur of vier om de beste te kiezen. We kiezen dan ongebruikelijke perspectieven waarvan we denken dat mensen die mooi vinden. We zoeken allereerst naar beelden waarop een van ons op de rand staat voor een heel eng standpunt! Daarna zoeken we prachtige vergezichten. En als laatste proberen we dan een mooie foto met goed licht uit te kiezen, zoals een mooie avondschemering."

Hoe bewerken jullie de foto's? - Canon

Bekijk onze nieuwste film voor meer beelden van de klim van Vitaliy en Vadim in Dubai en hun unieke perspectieven op de wereld.

Of bekijk de Tips & Tricks en lees meer over het gebruik van kleuren en hoe je zelf een ander perspectief kunt creëren.