Fotografie-tutorial: Winterfotografie

Contrast toevoegen
Wintermist lijkt geen veelbelovende weersomstandigheid voor het nemen van foto's, maar het kan effectief gebruikt worden. Zoek een interessant onderwerp dat je op de voorgrond kunt plaatsen. Dit kan een boom, wegwijzer of zelfs een persoon zijn. De mist zal niet veel effect hebben op onderwerpen dicht bij de camera en deze zullen een goed contrast hebben. Dingen die zich verder weg bevinden, zullen echter in de mist vervagen waardoor de afbeelding een ongelofelijk gevoel van diepte krijgt.

De flitser gebruiken
Winterdagen kunnen grijs en bewolkt zijn, daarom kun je buitenfoto's van mensen in deze omstandigheden het beste met flits maken. Daardoor worden hun gezichten wat lichter en gaan hun ogen glinsteren. De ingebouwde flitser van een camera is meestal effectief voor een afstand van 3 tot 4 meter. Als je onderwerp zich echter wat verder weg bevindt, kun je de flits nog steeds gebruiken. Het schaadt niet en kan nog steeds effectief zijn. Maak foto's met en zonder flits zodat je het verschil kunt zien.

In sommige opnamestanden zal de flitser automatisch ingeschakeld worden, maar bij de meeste camera's kun je de ingebouwde flitser activeren als jij dat wilt. Hoe dan ook, de camera zal proberen de flitser aan te passen aan het omgevingslicht, zodat de belichting uitgebalanceerd is.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen