Fotografie-tutorial: Winterfotografie

Is fotografie in de winter anders dan opnamen maken tijdens de andere jaargetijden? Het kan inderdaad anders zijn. Hier volgen enkele tips en technieken die je voorbereiden.

Zorg voor meer licht
Er bestaat een oud gezegde in de fotografie: “als het onderwerp licht van kleur is, zorg voor meer licht”. Onderwerpen met veel lichte tinten (sneeuwlandschappen bijvoorbeeld) kunnen een belichtingsmeter laten denken dat de foto onderbelicht moet worden. De meter ziet al het gereflecteerde licht en neemt aan dat het een zeer heldere dag is in plaats van een helder onderwerp. Als je de meterregistratie aanhoudt, wordt de afbeelding grijs en vlak. Door meer belichting te geven dan de meter aanraadt, komt de afbeelding weer tot leven.

Sommige compacte digitale camera's hebben een modusschakelaar met de instelling 'sneeuw'. Deze zal automatisch de benodigde extra belichting verzorgen. Voor digitale spiegelreflexcamera's is misschien een belichtingscompensatie van +1 of +2 stops nodig. Controleer na de opname meteen de afbeelding op het LCD-scherm om te zien of je deze nog moet aanpassen.

1   2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen