Winterse magie

Pak je camera zodra je sneeuw en ijs ziet om prachtige foto's te maken van je gezin en het nieuwe landschap.

Met een PowerShot- of IXUS-camera kun je de instelling Snow (Sneeuw) gebruiken om de helderwitte omgeving te compenseren en mensen en objecten in natuurlijke kleuren vast te leggen. Als je een EOS hebt of met je IXUS of PowerShot wilt experimenteren, klik je hier voor meer informatie.

HTTW_Page1_01
Bomen, © Antonio Sanginisi, Canon PowerShot G9

Maak prachtige landschapsfoto's vanuit elke hoek
Wanneer het heeft gesneeuwd of wanneer je je in een bevroren landschap bevindt, zoek dan naar interessante vormen en kleuren zoals bomen, gebouwen, dieren of mensen in felle kleding die een centraal punt in je beeld kunnen vormen. Het contrast met de witte achtergrond maakt het beeld extra dramatisch.

De winter zorgt voor nieuwe patronen en texturen; vorst op de motorkap van een auto, een bevroren spinnenweb of sneeuw op gevallen bladeren. Kruip dicht op de grond of richt de camera omhoog naar de bomen voor een interessante, ongewone beeldhoek. Het objectief EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM vormt samen met een EOS de perfecte combinatie voor dit type fotografie.

EOS-bezitters die serieus met portretten aan de slag willen, zouden eens moeten kijken naar de objectieven EF 50mm f/1.4 USM en EF 50mm f/1.8 II. Deze hebben een natuurlijk perspectief, wat van belang is om gezichten onvervormd vast te leggen, en de grotere maximale lensopening zorgt ervoor dat afleidende details in de achtergrond worden vervaagd.

Close-ups leveren dramatische beelden op
Close-ups hoeven niet per se van mensen te worden gemaakt. Een besneeuwde boom of een berijpt hek kan net zo'n mooi onderwerp zijn.

HTTW_Page1_02
Vorst, © Alf-Kaare Berg, Canon EOS 40D

Zet je camera op de Macro-stand en vul het kader met een paar twijgen of een blad. Je ziet dan de ijskristallen die een gewoon onderwerp in iets heel speciaals veranderen. Maak indien mogelijk de opnamen tegen de zon in, zodat de kristallen van achteren belicht worden en in het licht glinsteren.

Doe mee aan de actie
Skiën, snowboarden en sleeën leveren prachtige winterse actiefoto's en -video's op. Schakel je camera over op de Sports-stand om de actie te bevriezen en meerdere foto's snel achter elkaar te maken. Bekijk je opnamen op een computer en kies de beelden uit die de actie perfect weergeven.

Nu je hebt gezien wat voor verschillende foto's je allemaal kunt maken, gaan we op de volgende pagina verder met wat geavanceerdere technieken.

1  2