Tips & Tricks: Hoe maak je een goede foto?

Zwart-wit proberen

In zwart-witfoto's is alle kleur afwezig. Zo komt de focus te liggen op tinten en contrasten.

Zwart-wit is zeer geschikt voor winterlandschappen. Aan het eind van de winter hebben grote objecten in foto's weinig kleur. Je kunt je dan concentreren op de vormen van de kale bomen, stenen muren en gebouwen. Compositie en contrast worden zeer belangrijk voor het beeld en dan is zwart-wit het perfecte medium.

Kleur toevoegen
Maar als je goed kijkt, is het niet uitsluitend zwart-wit. In de overgang van winter naar voorjaar wordt het zwart-wit doorbroken door explosies van felle kleuren, zoals bloemen die uit de grond opkomen, of knoppen aan bomen en struiken.

Picture_Tutorial_img3

Dark Day afternoon, You Connect-lid Meint Brookman, Canon EOS 40D
 "Door de regel van derden gaat dit donkere, sombere beeld van links naar rechts. De beweging langs de boomlijn is zo krachtig, dat je met je hoofd de beweging van je ogen volgt. Het beeld is grotendeels zwart-wit, met een zweem kleur waar je ogen tot rust komen."

My Colors (Mijn kleuren)
Het menu 'My Colors' (Mijn kleuren) (IXUS- en PowerShot-modellen) biedt een groot aantal opties voor het instellen van de kleuren van je foto's. Met 'Neutral' (Neutraal) worden de kleuren meestal het meest natuurgetrouw weergegeven, maar vaak zijn de kleuren flets als je de foto's op een computerscherm bekijkt. Als je je foto's van de eerste bloemen tot leven wilt brengen, probeer dan eens de instelling 'Vivid' (Levendig).

Je kunt zelfs je eigen balans creëren met Custom Color (Aangepaste kleur). Daarmee kun je contrast, scherpte en verzadiging aanpassen. Raadpleeg de instructiehandleiding van je camera voor meer informatie.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen
Seizoenen en weer
Perfecte portretten
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht