Ochtendnevel

In de vroege lenteochtend ontstaat vaak mist, die oplost als de temperatuur stijgt. Hoewel mist en nevel soms hardnekkig kunnen zijn, zul je normaal gesproken bij het krieken van de dag moeten opstaan om het beste resultaat te bereiken, vooral als je daarbij gebruik wilt maken van het licht van de opkomende zon.

 

Picture_Tutorial_img2

Voor een fotograaf is het voornaamste voordeel van mist het 'atmosferische perspectief'. Een object dicht bij de camera laat een normaal contrast en een normale kleurverzadiging zien, omdat de lichtstralen niet veel mist op hun pad hebben gevonden. Een object dat verder van de camera is verwijderd, laat minder contrast en verzadiging zien, omdat meer lichtstralen zijn geabsorbeerd of in verschillende richtingen zijn geleid door de waterdeeltjes in de lucht. Minder contrast en verzadiging kan de heldere kleur van een object veranderen in een gelijkmatig vaalblauw of grijs.

Heuvels op de achtergrond zijn soms nauwelijks te onderscheiden, wat het beeld extra veel diepte geeft. Het effect is nog duidelijker als je opnamen maakt in de richting van de zon, zodat objecten die zich dicht bij de camera bevinden, veranderen in silhouetten.

Deze techniek wordt vaak gebruikt bij landschapsfoto's, vooral waarbij de ene heuvel na de andere in de verte verdwijnt, maar vrijwel elke scène kan door mist van karakter veranderen.

1  2   3  4  5

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten