Een verhaal vertellen

Maak een planning voor je film. Je kunt natuurlijk verschillende willekeurige beelden vastleggen en deze vervolgens tot een geheel samenvoegen, maar het resultaat daarvan is zelden goed. Je hebt een verhaal nodig. Bepaal wat het begin, het midden en het einde moet zijn. Maak een schets van wat je ziet gebeuren in elke filmclip die je verwacht op te nemen. Professionele filmmakers noemen dit proces 'storyboarding'. Een trouwdag of een vakantie vormt een verhaal, en jouw video moet dat verhaal vertellen. Ga op zoek naar manieren om het tot leven te brengen.

Picture_Tutorial_img2

Misschien denk je dat je zelf niet zomaar een storyboard kunt maken van de trouwvideo van een vriend. Maar dat kun je wel, want je weet wat er gaat gebeuren en je weet ook de volgorde van de gebeurtenissen. Begin je met een opname van de bruid die thuis haar bruidsmake-up aanbrengt op de trouwdag, of van de bruidegom en de getuige die bij de bruiloftslocatie aankomen? Misschien kun je een opname maken van de fotograaf die geposeerde foto's maakt van de gasten? Of je kunt besluiten om opnamen te maken van kleine groepjes gasten die met elkaar aan het praten zijn. Dit kan allemaal vooraf met het bruidspaar worden besproken om te bepalen wat zij graag willen.

Of misschien wil je opnamen maken van je vakantie in het buitenland. Je kunt dan bijvoorbeeld een serie videoclips maken van een reisgids die verschillende delen van een gebouw aanwijst en beschrijft. Neem vervolgens een paar seconden van deze delen van het gebouw op. Nadat je de beelden hebt bewerkt, heb je een menselijk tintje aan het verhaal toegevoegd.

Begin eerst met nadenken over hoe je de film als geheel wilt opnemen. Waar past een scène, wat komt ervoor en wat komt erna? En het allerbelangrijkste: bekijk dit vanuit het perspectief van de kijker. En als jij de enige persoon bent die het eindresultaat onder ogen zal krijgen, zorg er dan voor dat je dit keer op keer weer wilt bekijken.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten