Stadsgezichten fotograferen

Bij de term 'zomerse landschappen' zie je waarschijnlijk groene velden en prachtige blauwe luchten voor je. Maar er zijn ook andere type landschappen. Zo kun je ook prachtige foto's maken in de stad. Veel mensen vinden dergelijke foto's interessant, omdat de foto's een herkenbaar beeld met zich meebrengen.

 

Vaak is het in een stad moeilijk om voldoende afstand van het onderwerp te nemen omdat er gebouwen of wegen in de weg staan. Stadsfotografen concentreren zich dan ook vaak op kleinere gedeelten van een bepaalde scène en proberen de vormen, patronen en contrasten waaruit de stad wordt gevormd vast te leggen.

In deze Tips en Tricks gaat de aandacht vooral uit naar:
         • Het juiste tijdstip
         • Time lapse-films
         • Andere weergaven
         • Storende elementen verwijderen
         • Monochrome afbeeldingen
         • Objectieven en statieven

Het moment van de dag

Landschapsfotografen wordt vaak aangeraden vroeg in de ochtend of avond foto's te nemen als de zon laag aan de hemel staat. Fotografen van stadsgezichten hebben meer flexibiliteit, afhankelijk van het onderwerp kunnen ze eigenlijk op elk moment van de dag of nacht foto's nemen.

's Ochtends vroeg blijft echter een van de beste momenten. De gouden gloed van de laagstaande zon geeft stenen en cement enige warmte. Bovendien wordt het licht dan op aangename wijze gereflecteerd. Je krijgt vaak ook mooie resultaten als de zon in de foto's te zien is, bijvoorbeeld tussen twee hoge gebouwen door.

Als de zon in de loop van de dag hoger aan de hemel komt te staan, verschuiven de schaduwen over het onderwerp en ontstaan er interessante licht- en schaduwpatronen. Probeer, als het kan, in de loop van de dag met een bepaald interval een reeks foto's te maken met de camera op dezelfde positie. Dit is het gemakkelijkst vanuit een huis of kantoor met uitzicht op het stadsgezicht. Maak foto's van 's ochtends vroeg tot laat in de avond. Uit de foto's blijkt dan hoe het licht gedurende de dag verandert. Dit kan een gevoel van drama aan de opnamen meegeven, vooral als het stadsgezicht 's avonds wordt verlicht en je tot diep in de nacht blijft fotograferen.

1   2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen