Tips & Tricks: Reisfotografie

Cameratechnieken

Veel functies op Canon-camera's zijn ideaal om op reis te worden ontdekt.

Panorama's zijn relatief eenvoudig te maken door over de gehele lengte van een tafereel een reeks foto's te nemen. De foto's worden vervolgens samengevoegd met behulp van PhotoStitch-software (meegeleverd bij de Canon-camera), waardoor één lange foto ontstaat.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p3_1

Out of the blue, © Martin Shaw 2009, Canon EOS 30D

Een recente ontwikkeling is HDR: High Dynamic Range. Als je opnamen maakt van contrastrijke taferelen, kan het lastig zijn om op één en dezelfde foto goedbelichte gedeelten en schaduwen te krijgen. Met behulp van de HDR-functie op de PowerShot S100, G12, G1 X en EOS 5D Mark III worden drie opeenvolgende opnamen met verschillende helderheidniveaus gemaakt. Vervolgens worden de gebieden met de beste helderheid automatisch geselecteerd en tot één foto gecombineerd.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p3_2

Lichtenfels, © Gencer Seri 2009, Canon EOS 400D

Daarnaast biedt Canon's DDP-software (Digital Photo Professional) een zeer gebruikersvriendelijke HDR-tool. DPP wordt meegeleverd bij alle camera's uit de EOS-, PowerShot G- en PowerShot S-series. DPP maakt deel uit van de nieuwste release van deze software, die kan worden gedownload via het Canon Download Centre.

Bekijk op je IXUS of PowerShot het brede scala van speciale effecten (zoals Miniature Effect, Vivid Colors en Fish-eye Effect) en scène-instellingen (zoals Liggend, Staand en Nachtscènes). Deze instellingen leveren vaak automatisch de gewenste foto op. Omdat deze instellingen per camera variëren, kun je het beste de gebruikershandleiding raadplegen om meer te weten te komen over deze functies. Op een EOS kun je ook de fotostijl wijzigen om het gewenste visuele effect te krijgen.

Zorg er tot slot voor dat je de sfeer van de plekken die je bezoekt zelf ook proeft en waardeert. Beleef je reis niet alleen door de zoeker van je camera. 

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen