Tips & Tricks: Reisfotografie

Wat te fotograferen

In het buitenland fotograferen verschilt niet zoveel van thuis foto's nemen. Op je vakantiebestemming is het misschien zonniger, sfeervoller en kleurrijker, maar de technieken die je nodig hebt om prachtige beelden vast te leggen, zullen ongeveer hetzelfde zijn.

Zoek op internet naar foto's van je reislocatie en bedenk hoe, waar en wanneer je het beste zelf foto's kunt maken. Ga na of er evenementen zijn op het moment dat jij er bent. Overweeg om voor een paar uur een lokale gids te huren. Lokale gidsen kennen vaak minder bekende locaties en weten op welke tijden je het beste foto's kunt nemen.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2

Coca, © Philippe Pédefer 2011, Canon PowerShot A550

Zoek de 'couleur locale': de dingen die typerend zijn voor het gebied. Dit kan een kenmerkende bouwstijl zijn of een karakteristiek vervoermiddel. Ook markten met lokale etenswaren en winkeletalages met lokale producten geven een goed beeld van de cultuur van een land of stad. Eten en drinken zijn vaak een gedenkwaardig onderdeel van vakanties, met al die nieuwe smaken om te ontdekken. Ze vormen daarnaast goede onderwerpen voor foto's en bieden daardoor twee redenen om ze vast te leggen met je camera.

Landschappen zien er vaak het mooist uit in de vroege ochtend als de zon laag aan de hemel staat, het licht goudachtig is en er weinig toeristen zijn om je uitzicht te bederven. Ook kan een ochtendmist sensationele foto's opleveren.

Personen kunnen uitstekende onderwerpen zijn, vooral als ze in lokale dracht gekleed gaan of lokale activiteiten ondernemen. Lach vriendelijk en vraag altijd vooraf toestemming. Je hoeft de taal niet te spreken om je wens kenbaar te maken, al kan het een groot verschil maken als je een paar elementaire woorden kent. Als iemand geen toestemming geeft, respecteer dan zijn of haar privacy en ga gewoon ergens anders heen.

In sommige landen, en met name in Afrika en in delen van Azië, kan er van je worden verwacht dat je een kleine vergoeding geeft voordat je iemand fotografeert. Houd daarom wat kleingeld bij de hand. Op deze manier kun je je onderwerp vaak van dichtbij fotograferen, wat een sterke karakterisering mogelijk maakt. Respecteer altijd je onderwerp. Gebruik een groothoeklens als je de omgeving wilt tonen; gebruik een telelens om je te concentreren op het gezicht. Laat tot slot je foto zien aan de persoon die je hebt gefotografeerd als je dat gepast lijkt.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen