Tips & Tricks: Reisfotografie

Wat te fotograferen

Op reis foto's nemen verschilt niet zoveel van thuis foto's maken; er is misschien meer zon en het landschap is misschien kleurrijker, maar de technieken die je nodig hebt om prachtige foto's te maken zullen vergelijkbaar zijn.

Zoek op internet naar afbeeldingen van de plaatsen waar je zult reizen. Bekijk foto's en doe ideeën op over hoe, waar en wanneer je je eigen foto's zult maken (en over hoe je deze beter niet kunt maken). Ga na of er bepaalde gebeurtenissen zullen plaatsvinden wanneer je er bent. Overweeg voor een paar uur een lokale gids te huren, omdat deze vaak weet wat de beste tijden en de minder bekende locaties zijn voor het maken van foto's.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2

Coca, © Philippe Pédefer 2011, Canon PowerShot A550

Zoek naar de lokale kleuren – bepaalde dingen helpen bij het identificeren van de omgeving. Dit zou een kenmerkende bouwstijl kunnen zijn, of een kenmerkend vervoermiddel. Onoverdekte markten met lokale etenswaren en winkeletalages met lokale goederen weerspiegelen eveneens de cultuur van een land of stad. Eten en drinken vormen enkele van de meest opvallende aspecten van reizen, met nieuwe smaken om te ontdekken. Ze vormen ook goede onderwerpen voor foto's en bieden daarmee twee redenen om ze vast te leggen met je camera.

Landschappen zien er vaak het mooist uit in de vroege ochtend als de zon laag aan de hemel staat, het licht goudachtig is en er weinig toeristen zijn om je uitzicht te bederven. Ook kan een ochtendmist dramatische foto's opleveren.

Personen kunnen fantastische onderwerpen zijn, vooral als ze plaatselijke kleren dragen of lokale activiteiten ondernemen. Glimlach en vraag altijd vooraf toestemming; je hoeft de taal niet te spreken om de boodschap duidelijk te maken, al kan het een groot verschil maken als je een paar belangrijke zinnen hebt geleerd. Als toestemming wordt geweigerd, ga dan ergens anders heen; respecteer de privacy van de afzonderlijke individuen.

In sommige landen, vooral in Afrika en in delen van Azië, verwacht men mogelijk een kleine vergoeding voor of nadat je iemand fotografeert. Houd daarom wat kleingeld bij de hand. Hierdoor kun je het onderwerp van je keuze doorgaans tot op korte afstand naderen, wat een sterke karakterisatie mogelijk maakt. Respecteer altijd je onderwerp. Gebruik een groothoeklens als je de omgeving wilt tonen; gebruik een telelens om je te concentreren op het gezicht. Denk er tot slot aan om je onderwerp de foto te tonen, als dat je gepast lijkt.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen