Tips & Tricks: Reisfotografie

Ontdek de wereld

Reisfotografie is de laatste jaren enorm veranderd. Nog niet zo lang geleden nam je een paar foto's en zag je het resultaat pas nadat je thuis was gekomen en afdrukken liet maken.

Tegenwoordig kun je honderden opnamen maken en de beste uploaden naar een persoonlijk weblog of naar een site voor het delen van foto's. In deze Tips & Tricks lees je hoe je je foto's kunt laten opvallen en anderen een echt goede indruk kunt geven van de plekken die je hebt bezocht.

         • Pakken voor je reis
         • Wat te fotograferen
         • Cameratechnieken
         • Thuis

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p1

Tempel in het avondlicht, © Rens Van der Kloot 2011, Canon EOS 400D

Je tas pakken voor je reis
Hoeveel apparatuur moet je meenemen? Veel hangt af van het doel van je reis. Op een safari moet je ver verwijderde onderwerpen dichterbij halen. Dit houdt in dat je langere telelenzen moet gebruiken voor een EOS. Voor bezitters van een IXUS- of PowerShot-camera is een superzoom-compactcamera met 12x optische zoom of meer zeer geschikt voor het fotograferen van wilde dieren. Je kunt echter niet altijd alle apparatuur meenemen, zodat je het juiste evenwicht zult moet vinden tussen een uitgebreide kit en draagbaarheid. Als je een EOS hebt, is een IXUS- of PowerShot-camera een goede aanvulling op je DSLR, omdat deze camera's in een jas- of broekzak passen en discreet kunnen worden gebruikt.

Tenzij je de wildernis in gaat, heb je waarschijnlijk de beschikking over stroom om 's avonds de accu van je camera te kunnen opladen. Neem een reisadapter mee die geschikt is voor de verschillende stopcontacten in diverse landen. Het is handig om een volledig opgeladen reserve-accu mee te nemen.

Hoeveel foto's verwacht je op reis te zullen maken? Maak een schatting, vermenigvuldig die met twee (omdat je vaak meer foto's maakt dan je denkt) en bereken vervolgens hoeveel geheugenkaarten je nodig hebt. Wanneer je opnamen in de RAW-bestandsindeling maakt, heb je eenmaal weer thuis meer mogelijkheden voor het bewerken van de afbeeldingen. RAW-bestanden zijn echter veel groter dan JPEG-bestanden, waardoor je meer opslagkaarten nodig zult hebben.

Hoewel er tegenwoordig mediakaarten beschikbaar zijn met 64 GB aan opslagruimte, kun je beter meerdere kaarten van 4 GB of 8 GB meenemen als je op reis gaat. De kaarten die niet in je camera zitten, kun je veilig in je hotel of in je bagage bewaren. Dit is veel veiliger dan wanneer je al je afbeeldingen op één kaart in je camera bewaart.

1   2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen