Beelden die je uitnodigen om meer van het verhaal te zien

Veel visueel indrukwekkende beelden nodigen je uit om deel te worden van het verhaal – of zijn zo boeiend dat je meer wilt weten over het scenario dat je voor je ziet.

Als je zelf ook zulke beelden vastlegt, wil je de aandacht van de kijker op jouw onderwerp vestigen en tegelijkertijd ook jouw idee, boodschap of verhaal overbrengen. Op die manier voelt jouw kijker dezelfde emoties en dezelfde stemming die jij voelde toen je de scène vastlegde. 

Beelden die je uitnodigen om meer van het verhaal te zien-Canon

Montecruz Foto, Accion Global por Ayotzinapa
Gebruiksrechten - https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/


Laat het verhaal zien van een veranderende stad

Je kunt je omgeving gebruiken om je verhaal te vertellen en om plekken te laten zien die je goed kent - maar wil je niet wat meer uitdaging? Als je bijvoorbeeld een verhaal vertelt over de plaats waar je woont, ga dan eens naar plekken bij jou in de buurt waar je nog nooit bent geweest. Probeer een verhaal te vertellen over de veranderingen in jouw stad – bijvoorbeeld door het contrast tussen oude en moderne gebouwen te laten zien op dezelfde foto. Door gebruik te maken van compositie, belichting en een beetje denkwerk vooraf, kunt je laten zien wat je vindt van de veranderingen in jouw omgeving.


Vertel het verhaal van een persoon of een groep

Sommige van de indrukwekkendste fotografische verhalen draaien om het verhaal van een persoon – zijn of haar achtergrond, huidige situatie of toekomstplannen. Je kunt een ambachtsman fotograferen in zijn werkplaats, omringd door zijn gereedschap. Of je kunt een vergelijkbare foto maken van de ambachtsman die trots buiten zijn werkplaats staat - het laatste ambachtelijke gebouw in een steeds moderner wordende straat.

Je kunt met jouw verhaal ook een succesvol gemeenschapsinitiatief vieren, door een groep mensen te fotograferen. Dit kan een groep mensen zijn die hun omgeving op een positieve manier proberen te veranderen, bijvoorbeeld door ouderen te helpen actief te blijven - of door een rivieroever in de buurt schoon te maken. Er zijn ontelbare mogelijkheden voor visuele verhalen.

Door zulke verhalen te vertellen, kun je op een leuke manier nieuwe mensen ontmoeten, dingen eens van een andere kant zien en inzicht krijgen in de verschillende levens die in jouw buurt worden geleefd.

Nieuws en reisverhalen fotograferen

Verhalen gebeuren overal en elke dag. Maar als je even geen inspiratie hebt, zijn er plekken waar de kans groter is dat er verhalen tot leven komen.

Foto's of films van een evenement, feest of optocht in jouw woonplaats zullen jouw kijkers bijvoorbeeld nieuwsgierig maken naar de achterliggende geschiedenis of boodschap. Verhalen kunnen de emoties laten zien op de gezichten in de mensenmassa, of een breder beeld van het evenement laten zien.

Muziekfestivals zijn ook een geweldige manier om visuele verhalen te vertellen. En als je de kans krijgt om te reizen of op vakantie te gaan, zorg dan dat je je camera meeneemt. Op reis zie je dingen met heel andere ogen en vind je verhalen in alle hoeken van elke nieuwe plaats of stad.

Je bepaalt zelf hoe je zulke verhalen tot leven brengt met je camera. Maar deze maand helpt Canon's tutor je met creatieve ideeën en technieken om je eigen verhalen te vertellen. Raadpleeg Canon's tutorials voor meer informatie.