Tips & Tricks: Fotografie in het zomerlicht

Zonnekappen en filters

Een van de nuttigste en meest effectieve accessoires voor fotografie is de zonnekap.

Je bevestigt de kap aan de voorzijde van het objectief en voorkomt daarmee dat fel licht de camera vanaf de zijkant bereikt. Als dit licht op de voorzijde van het objectief valt, kan dat leiden tot lichtvlekken. Grote lichtvlekken kunnen strepen op de foto veroorzaken, maar ze kunnen ook leiden tot contrastverlies in de hele foto.

Met filters kunnen EOS-bezitters effecten op hun foto's toepassen. Het nuttigste filter is het polariserende filter, waarmee een blauwe lucht op een zonnige dag donkerder kan worden gemaakt, terwijl de rest van de omgeving ongewijzigd blijft. Dat gebeurt echter alleen als de zon zich op een rechte hoek ten opzichte van het filter bevindt, dus het is vooral geschikt voor het fotograferen van een deel van de horizon wanneer de zon hoog aan de hemel staat.

Picture_Tutorial_img4_EOS

Een UV-filter (ultraviolet) is ook nuttig voor EOS-camera's. UV-straling is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar kan fletsheid op foto's veroorzaken. UV-straling neemt toe met hoogte, dus dit is een geschikte filter als je graag klimt. Een UV-filter wordt ook veel gebruikt om de voorkant van een objectief te beschermen. Bij krassen is het aanzienlijk voordeliger om een filter te vervangen dan om het voorste element van een objectief te vervangen.

Opsturen naar de Galerij
Nu je weet waarom het licht in deze tijd van het jaar zo'n belangrijke rol speelt, is het tijd om die kennis in de praktijk te brengen. Pak dus je camera en ga foto's maken; bij de selectie van foto's voor de volgende Galerij gaat het om interessant gebruik van licht. Kies de mooiste foto's uit en upload deze voor de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie