Tips & Tricks: Fotografie in het zomerlicht

Voor fotografie is licht nodig, en voor mooie foto's is het juiste licht nodig. In de zomer is het soms langer dan 15 uur per dag licht, dus is het belangrijk te begrijpen welk effect het licht heeft op je foto's.

Picture_Tutorial_img1
© Jorge Borges 2012, Canon EOS 600D

In deze Tips & Tricks leer je hoe het licht verandert en hoe je daarvan kunt profiteren.

• De gouden uren
• Spelen met schaduwen
• Veranderend licht
• Witbalans
• Zonnekappen en filters

De gouden uren
In de fotografie zijn er maar twee daglichturen die echt speciaal zijn: het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Die uren worden de gouden uren genoemd.

Wanneer de zon ondergaat of opkomt, staat hij dicht bij de horizon. Daardoor gaat het licht door een groter deel van de atmosfeer dan wanneer de zon hoog in de lucht staat. Blauwe golflengtes worden door waterdeeltjes in de lucht geabsorbeerd en verspreid. Hoe verder het licht door de atmosfeer gaat, hoe minder blauw licht uiteindelijk de grond bereikt. Daardoor is het licht in de vroege morgen en aan het eind van de dag warmer. Het licht krijgt een gouden tint die goed past bij veel onderwerpen zoals landschappen en gebouwen.

Het kan zijn dat je meer of minder dan 60 minuten de tijd hebt. Dat hangt af van waar op de wereld je je bevindt. Dicht bij de evenaar komt de zon sneller op en heb je minder dan een uur het gouden licht. Bij de polen zijn er dagen dat de zon nooit ver boven de horizon uitkomt. Het gouden uur kan dan de hele dag duren.

Eventueel kun je later op de dag iets van het gouden uur terugwinnen door een lichtoranje filter op de lens te zetten.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie