Tips & Tricks: Fotografie in het zomerlicht

Spelen met schaduwen

Naast het warme licht zorgt de laagstaande zon van de vroege ochtend ook voor lange schaduwen. Die accentueren ruwe oppervlakken, vooral die van gebouwen, monumenten en standbeelden. Ook landschappen en heuvels profiteren van de lage lichthoek.

Naarmate de zon hoger in de lucht komt te staan, worden de schaduwen veel korter en intenser en dan zijn ze vaak veel minder mooi. Als je een portret maakt in dit licht zijn die harde schaduwen vaak vooral goed te zien onder de ogen. Je kunt ze voorkomen door de flits te gebruiken. Zo vul je de schaduwen in. Je krijgt dan een evenwichtigere belichting. Later op de dag kan het nodig zijn om mensen die je fotografeert in de schaduw te zetten, zodat ze hun ogen niet dichtknijpen en er zachter licht is.

Picture_Tutorial_img2
© Antonio Citro 2009, Canon EOS 50D

Veranderend licht
De kwaliteit van het licht verandert de hele dag door. 's Ochtends en 's middags buiten de gouden uren heeft het zonlicht nog steeds een warme, maar meer gedempte kleur. Midden op de dag is fel zonlicht veel blauwer. Er is dan meer contrast en er zijn korte, onaantrekkelijke schaduwen. Bij een wolkendek worden die effecten verzacht waardoor je dan het meest evenwichtige licht hebt.

Ook verplaatst de zon zich door de lucht in de loop van de dag. Dus als de voorgevel van een gebouw 's morgens in de schaduw staat, kan hij 's middags in het volle zonlicht staan. De richting en de hoek van de zon is afhankelijk van de tijd van het jaar. Er zijn grafieken en calculators beschikbaar die je deze informatie geven voor elke tijd van de dag en elke hoogte- en breedtegraad.

Als je een georganiseerde reis maakt, heb je misschien maar een paar minuten om foto's te maken. Maar als je een paar dagen op dezelfde plek blijft, is het de moeite waard om op verschillende tijden van de dag terug te komen bij dezelfde onderwerpen om te zien of je betere foto's kunt maken wanneer het licht vanuit een andere hoek valt.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie