Kleurbeheer
Zomervakanties roepen gewoonlijk herinneringen op aan warmte, licht en kleur dus dat moet je zien vast te leggen op je foto's. Landschappen die op de voorgrond helemaal groen zijn met daar boven een blauwe lucht zien er misschien aantrekkelijk uit als je er bent, maar doen het meestal niet goed als foto. Dus welke kleuren werken wel? Hier zijn enkele richtlijnen voor de fotograaf. 
 
Rood is een warme, dominante kleur. Zelfs een klein stukje rood in een foto trekt al de aandacht. Dat kan een rode deur in een gebouw zijn, of een rode bloem in een veld.

Blauw is koel en kalmerend. Het lijkt in een foto vaak wat meer naar de achtergrond te treden. Groen, de kleur van de natuur, is ook een ontspannende kleur. Heel sterke kleuren zoals blauw en groen doen het op zich goed maar de wat vagere tinten kunnen het beste worden aangevuld met rood en geel.

Geel is een heldere kleur die eruit springt. Puur geel zien we niet in de natuur. De kleur neigt vaak naar oranje of groen.

Bruin is de kleur van de aarde en van houtachtige onderwerpen. Het is een hele goede achtergrond voor andere kleuren maar levert praktisch nooit een aantrekkelijk plaatje op wanneer het als hoofdkleur wordt gebruikt.

En tenslotte…
Zorg dat je altijd reservebatterijen (of je batterijoplader) en een extra geheugenkaart bij je hebt zodat je zonder problemen kunt doorgaan met fotograferen. 
 
Het is soms zo gemakkelijk om te vergeten waar foto's zijn gemaakt. Gelukkig is dat gemakkelijk op te lossen met de geluidsmemofunctie op veel PowerShot- en IXUS-modellen. Dus waar je deze zomer ook naartoe gaat: vergeet niet je Canon mee te nemen en geweldige foto's te maken.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen