Welbestede tijd
Als je een fotogeniek onderwerp ziet, is de verleiding groot om maar meteen foto's te gaan maken. Dat is een prima idee als het onderwerp snel verandert. Een kleurige optocht in het centrum van de stad bijvoorbeeld. Neem snel wat foto's zo lang de gelegenheid er is.

Maar als het onderwerp statisch is en je de tijd hebt, moet je eens een paar minuten op je gemak rond lopen om het beste gezichtspunt te zoeken. De meest voor de hand liggende uitgangspositie levert misschien niet het meest interessante plaatje op. 
 
Door op de voorgrond een object te gebruiken dat de aandacht naar het hoofdonderwerp trekt, kun je een foto een sterk gevoel van diepte geven. Probeer het onderwerp in te kaderen, bijvoorbeeld met de takken van een boom of door een poortje. Dit zijn misschien allemaal fotografische clichés, maar ze werken nog steeds als je ze niet al te vaak gebruikt.

Maak niet al je foto's op ooghoogte. Je krijgt vaak interessantere foto's als je de camera een eind omlaag of ver omhoog houdt. 
 
Dat kan beide erg effectief zijn omdat het een beeld geeft dat normaal niet wordt gezien. Door gewoon op een muurtje te gaan staan, krijg je soms een andere foto maar vergeet ook niet de gelegenheden die je hebt door te fotograferen uit je hotelraam of vanaf een dakterras.

Heb je de tijd, neem dan eens foto's van hetzelfde onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten. Sommige zullen beter geslaagd zijn dan andere maar dat zijn niet altijd de foto's die je verwacht.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen