De kunst van architectuur
Gebouwen zijn fascinerende onderwerpen om te fotograferen. De meeste landen hebben zo hun eigen architectuurstijl. Elke nieuwe reis die je maakt, biedt dus interessante mogelijkheden voor je camera.

Moderne gebouwen kunnen het beste worden gefotografeerd bij helder, zonnig weer waarbij het sterke licht het strakke ontwerp en de scherpen hoeken accentueert. Oudere gebouwen komen beter tot hun recht in het warme licht van de zon in de vroege ochtend of late middag. Hierdoor komen de kleur en de textuur van steen beter uit.

Een van de problemen die je bij het fotograferen van gebouwen zult ondervinden, is dat van 'convergerende lijnen'. Dit ontstaat wanneer je je camera naar boven kantelt om ook de bovenkant van een hoog gebouw vast te leggen. 
 
De zijkanten van het gebouw lijken naar binnen te leunen. Als je dit wilt vermijden, zul je wat verder weg moeten gaan staan zodat je het gebouw in zijn geheel kunt fotograferen zonder je camera te hoeven kantelen. Als dit echter niet mogelijk is, kun je juist dichterbij gaan staan en de camera nog meer naar boven kantelen. Hierdoor convergeren de verticale lijnen nog meer waardoor de opname een bijzonder effect krijgt.

Oog voor detail
Wanneer je op een nieuwe plaats komt, kun je soms maar al te makkelijk onder de indruk zijn van het grote geheel en de details missen. 
 
Een klein beeldhouwwerkje boven een deur of een close-up van een bloem in een veld kunnen de essentie van een bepaalde plek net zo goed weergeven als een panoramafoto. De oplossing is natuurlijk om beide soorten foto's te maken, maar dat is niet altijd mogelijk als je maar weinig tijd beschikbaar hebt. 
 
Met ervaring en een goed oog voor een foto zie je de mogelijkheden en maak je de beste foto's met slechts enkele belichtingstijd. Het heeft gewoon wat tijd nodig – en heel veel oefening.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen