Tips & Tricks: stillevenfotografie

Stillevens

Stillevens zijn een fascinerend onderdeel van fotografie. Je kunt beginnen met een eenvoudige foto van een speciaal item, fruit of een ornament en dit type fotografie tot je specialiteit maken met een volledige studio.

Met een aantal eenvoudige tips kun je foto's van stillevens maken waarmee je je onderscheidt. In deze Tips & Tricks komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Begin eenvoudig
• Achtergrond
• Natuurlijke belichting
• Experimenteren met licht
• Witbalans
• Scherptediepte
• Onderwerpen voor foto's

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p1 
De tijd staat stil, © Dario Sastre Martinez 2010, Canon EOS 450D

Begin eenvoudig
Als je een interessante compositie met bijvoorbeeld diverse stukken kleurrijk fruit, enkele ornamenten of kleine, alledaagse items maakt, kun je gelijk beginnen met het maken van foto's. Stillevenfotografie wordt ook wel tafelbladfotografie genoemd. Als je een studio wilt beginnen, kun je daarom het beste beginnen met een tafeltje dat je eenvoudig kunt verplaatsen. Zet eerst de tafel dicht bij een raam. Een raam op het noorden is ideaal, want dat zorgt voor zacht licht.

Achtergrond
Je hebt een achtergrond nodig. Als je een foto vanaf een hoge hoek maakt, kan het tafelblad zelf als achtergrond fungeren. Probeer alternatieven door de tafel te bedekken met een geschikt kleed of een vel papier. Als je een foto vanaf een lagere hoek maakt, buig dan een groot vel papier vanaf het tafelblad omhoog en laat de bovenste rand tegen een stapel boeken of op een rugleuning rusten. Een dergelijke fotoachtergrond wordt een 'infinity curve' genoemd omdat er geen duidelijke rand is en de foto oneindig lijkt door te lopen. Grote vellen papier zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar bij de meeste hobbyzaken.

1   2  3  4  5

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?