Tips & Tricks: stillevenfotografie

Experimenteren met belichting

Licht door een raam is goed als je overdag foto's kunt maken. 's Avonds moet je op een andere manier voor licht zorgen.

Een eenvoudig alternatief is een lamp waarvan je de plaats en hoek kunt aanpassen. Plaats de lamp naast het onderwerp ter vervanging van het licht door een raam. Als je dan aan de andere kant van het onderwerp een wit vel papier plaatst, kun je het detailniveau van de schaduw regelen.

Picture_Tutorial_DSC_p3 
Hier die bal!, © Matthew Palmer 2012, Canon EOS 5D Mark II

Witbalans
De lichtkleur is afhankelijk van de bron, zoals daglicht. Maar zelfs dit varieert: licht is warmer (roder) bij zonsopgang en zonsondergang en koeler (blauwer) midden op de dag. Het licht op een bewolkte dag of in de schaduw op een zonnige dag is nog koeler. Deze verschillende kleuren worden de kleurtemperatuur van de lichtbron genoemd.

Evenzo hebben kunstmatige lichtbronnen hun eigen kleurtemperatuur. Licht van gloeilampen is oranje, terwijl tl-lampen een groen licht verspreiden. Je ogen passen zich automatisch aan deze verschillen in kleurtemperatuur aan, terwijl de AWB-waarde (automatische witbalans) op je camera normaal gesproken voor dezelfde aanpassing zorgt. Je kunt ook een witbalans instellen op basis van een aantal voorinstellingen op je camera; te weten Daglicht, Bewolkt, Kunstlicht en TL licht.

Wanneer je je vlak bij een kleurrijk onderwerp bevindt, verkrijg je het meest nauwkeurige beeld via een aangepaste witbalans. Het verschilt enigszins per cameramodel hoe je deze waarde instelt, maar in wezen maak je een foto van een wit vel karton of papier dat het volledige frame vult. Op de camera wordt deze neutrale foto gebruikt om de aangepaste witbalans in te stellen. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor stapsgewijze instructies.

Het voordeel van een lamp is dat deze veel meer mogelijkheden biedt dan een raam. Je kunt bijvoorbeeld het licht van bovenaf op het onderwerp richten. Experimenteer met verschillende posities om fraaie resultaten te verkrijgen. Neem de tijd en bekijk elke foto zorgvuldig. Je hoeft je niet te haasten, want het onderwerp loopt niet weg. 

1  2  3   4  5

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?