Tips & Tricks: stillevenfotografie

Natuurlijke belichting

Belichting kan net zo eenvoudig zijn als de onderwerpen, de ondersteuning en de achtergrond.

Gebruik het licht van een raam en zorg ervoor dat lampen in de ruimte zijn uitgeschakeld. Plaats de tafel en het onderwerp zodanig dat het licht één kant van het onderwerp belicht. Maak vervolgens recht van voren een foto.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2 
Paprika, © Claus Bay Eriksen 2010, Canon EOS 400D

Het lichteffect is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de oppervlakken. Als de muren en het plafond wit zijn, wordt veel licht door een raam gereflecteerd in de ruimte en wordt ook de kant van het onderwerp verlicht die niet naar het raam is gericht. In grotere of donkere ruimten valt er meer schaduw op de kant van het onderwerp die niet naar het raam is gericht.

Sommige onderwerpen van stillevens zien er goed uit met een groot contrast tussen de lichte (belichting) en donkere gebieden (schaduw). Als het contrast echter te groot is, kun je de schaduw belichten met een reflector. Plaats gewoon een vel wit papier tegen enkele boeken vlak bij de schaduwkant van het onderwerp, maar zorg ervoor dat het papier niet op je foto te zien is. Licht vanaf het raam wordt via het papier weerspiegeld op de schaduw. Verander de afstand tussen het vel papier en het onderwerp om te regelen hoeveel licht op de schaduw wordt weerspiegeld.

Een kleine tafel voor stillevenfotografie heeft als voordeel dat je eromheen kunt lopen voor verschillende belichtingseffecten. Draai de tafel zodat het licht van het raam meer op de voorkant van het onderwerp valt. Dan heb je ook geen reflector meer nodig. Experimenteer met verschillende posities voor de tafel. Wat werkt voor het ene onderwerp, is mogelijk niet ideaal voor een ander onderwerp.

1  2   3  4  5

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?