Fotografie-tutorial: Fotograferen in het voorjaar

Ga dichtbij staan

Ga dichtbij staan

Weet je tot hoe dichtbij je onderwerp de camera kan scherpstellen? Dit is een van de nuttige tips om bij de hand te hebben als je dichterbij gaat staan om details vast te leggen. De meeste digitale compactcamera's van Canon hebben een zogenaamde ‘Macro’-instelling. Hiermee kan het objectief op kortere afstand scherpstellen dan normaal. Ook is de autofocus op korte afstanden beter. De minimale scherpstelling is 5 cm of zelfs nog minder.

Verwisselbare objectieven voor EOS-camera's hebben minimale scherpstelafstanden die niet veranderen. Op veel EOS-camera's vind je een macro-opnamemodus, maar deze modus past alleen de camera-instellingen (zoals het meetsysteem, de sluitersnelheid en het diafragma) aan voor macrofotografie; de minimale scherpstelafstand verandert niet.

EOS-camera's geven je de mogelijkheid om op een aantal manieren dichter bij je onderwerp te komen:

* je kunt een close-up objectief aan de filteraansluiting aan de voorzijde van het objectief schroeven;

* er zijn vergrootobjectieven beschikbaar die je tussen het objectief en de camera kunt plaatsen voor grotere vergroting;

* er is een specialistisch macro-objectief dat normaal gesproken dichtbij genoeg scherpstelt om levensgrote foto's te maken.

Het doel van close-upfotografie is om de kleinste details van kleine onderwerpen vast te leggen. In een overzichtsfoto van een landschap zal één bloem niet meer dan een gekleurd vlekje zijn. In een close-up kun je de hele bloem inkaderen zodat je de minuscule details van de bloembladeren en de meeldraden kunt zien

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen